Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 135 (8052)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sărbătoarea muzicii

Spectacol extraordinar de operă şi operetă, miercuri, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Universitatea „Ştefan cel Mare”, Casa de Cultură a Studenţilor, în parteneriat cu Alianţa Franceză din Suceava şi Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, organizează miercuri, 15 iunie, în sala teatrului sucevean, Concertul – spectacol liric omagial dedicat memoriei celebrului tenor bucovinean Joseph Schmidt, de la a cărui moarte tragică se împlinesc 80 de ani. Concertul – spectacol omagial „Joseph Schmidt” va începe la ora 19:00. Intrarea este liberă.

Iniţiat de profesorul emerit Vania Atudorei din Canada, pasionat biograf şi meloman cunoscut care pregăteşte publicarea unei cărţi despre viaţa artistului român, acest spectacol liric de operă şi operetă va fi precedat de o prezentare a marelui tenor Joseph Schmidt.

Pe scena Teatrului „Matei Vişniec” vor evolua soprana Viorica Corjan, baritonul Cezar Mititiuc, cunoscuţi publicului sucevean, profesori la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, alături de baritonul Eduard Ferenczi Gurban, de la Opera din Cluj-Napoca şi Nisa, contratenorul Alexandru Costea de la Opera din Bucureşti şi soprana Gladiola Niţulescu Lamatic, Prima Donna Teatrului de Stat de Operetă din Bucureşti.

Repertoriul artiştilor va conţine canzonete italiene, şansonete, dar şi cele mai frumoase arii din opere şi operete de Johan Strauss, Franz Lehar, Georges Bizet, George Enescu, Jacques Offenbach, Gioachino Rossini, Georg Friedrich Handel, Antonio Vivaldi, Ferenc Erkel, George Gershwin etc.

Concertul – spectacol omagial „Joseph Schmidt”se va desfăşura sub egida Sărbătorii muzicii – „Fête de la musique”, tradiţională manifestare anuală a muzicii în spaţiul francofon internaţional, care are loc în luna iunie.

Joseph Schmidt s-a născut pe 4 martie 1904 la Davideni – Cernăuţi şi a debutat la 20 de ani, având ulterior o scurtă, dar strălucită carieră internațională, cu un succes uriaş în spectacole, cinema, radio, în Austria, Germania, Franţa, Anglia, SUA, Olanda, Elveţia, Belgia etc. Vorbea şi cânta în 6 limbi: română, germană, ebraică, idiş, franceză şi engleză şi era supranumit „micul Caruso” (pentru că avea doar 1,50 m înălţime). Mama sa este înmormântată în cimitirul evreisc din Gura Humorului, oraş în care familia artistului s-a refugiat după ocuparea Bucovinei. Joseph Schmidt a decedat tragic, la doar 38 de ani, în timpul războiului, ca refugiat într-un lagăr de muncă, în Elveţia. Auditorium-ul din campusul universitar sucevean şi o stradă din municipiul Suceava îi poartă numele. „Cu această ocazie, Bibliotecii Universităţii <Ştefan cel Mare> îi vor fi oferite volume ştiinţifice şi documente preţioase de arhivă. Pe 15 iunie 2022, Suceava va deveni din nou capitala naţională a muzicii clasice, iar sucevenii se vor bucura de un spectacol excepţional de operă şi operetă”, transmit reprezentanții Alianţei Franceze din Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spectacol extraordinar de operă şi operetă, miercuri, la Suceava.
 Vizualizări articol: 803 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spectacol extraordinar de operă şi operetă, miercuri, la Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei