Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 27 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 122 (8039)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Demers

Deputații AUR de Suceava îi solicită premierului să explice cum s-au cheltuit banii împrumutați de România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputații AUR de Suceava, Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, îi solicită premierului Nicolae Ciucă să spună ce soluții are pentru a reduce deficitul bugetar și să explice cum s-au cheltuit banii împrumutați de România. Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu au arătat că dobânzile pe care le plătește România pentru a se împrumuta în ultima perioadă au atins cote record. Cei doi au precizat că la începutul lunii mai, România a scos la licitație titluri de stat, care este modalitatea cea mai uzuală prin care se împrumută un guvern. 

„Randamentul la care România a vândut titlurile de stat la cea mai recentă licitație a fost de peste 7%, asta pentru obligațiuni cu scadența la 10 ani, adică din categoria celor considerate pe termen lung. Cu o lună înainte, dobânda era sub 6%. Regula este că randamentul este invers proporțional cu scadența – cu cât aceasta este mai lungă, cu atât dobânda ar trebui să fie mai scăzută. Cu cât deficitul bugetar este mai mare, cu atât este mai probabil ca datoria publică a țării să continue să crească pentru a acoperi acel deficit. Singura modalitate pentru a rupe această legătură directă de cauzalitate ar fi creșterea semnificativă a încasărilor statului, fie prin creșterea impozitelor, fie prin eradicarea evaziunii fiscale”, au declarat cei doi deputați AUR de Suceava. Aceștia i-au transmis premierului că România continuă să aibă unul dintre cele mai ridicate deficite bugetare din Uniunea Europeană, iar creșterea anuală a datoriei publice este direct proporțională cu avansul deficitului bugetar. Acatrinei și Pușcașu au afirmat că raportat la PIB, se poate observa că, în cea mai mare parte, banii împrumutați în fiecare an merg către acoperirea deficitului bugetar care în mare parte finanțează consumul, risipa banului public și pensiile speciale.

Deputații AUR de Suceava au mai spus că datoria administrației publice centrale se ridica, la sfârșitul lui februarie, la peste 580 de miliarde de lei, din care 562,372 de miliarde de lei pe termen mediu și lung, iar datoria administrației publice locale se cifra la 16,816 miliarde de lei, din care 16,786 de miliarde de lei pe termen mediu şi lung. De asemenea, aceștia au spus că potrivit datelor Ministerului de Finanțe, datoria externă a administrației publice era de 307,748 miliarde de lei (26,1% din PIB), din care 302,836 de miliarde de lei datorie externă a administrației publice centrale şi 4,512 miliarde de lei datoria externă a administrației publice locale.

Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu au declarat și că cea mai mare parte din această datorie, respectiv 497,556 de miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat, iar împrumuturile sunt de 90,1 miliarde de lei. Cei doi au precizat că o sumă de 265,987 de miliarde de lei era datorie guvernamentală în lei, 284,398 de miliarde de lei reprezenta datorie guvernamentală în euro şi 45 de miliarde de lei datorie în dolari americani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputații AUR de Suceava îi solicită premierului să explice cum s-au cheltuit banii împrumutați de România.
 Vizualizări articol: 501 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deputații AUR de Suceava îi solicită premierului să explice cum s-au cheltuit banii împrumutați de România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei