Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 120 (8037)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pierdere

Medicul Sylvia Hoișie, „Doamna doctor Polidin”, care a dat României acest medicament, s-a stins din viață

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Medicul originar din Câmpulung Moldovenesc care a făcut parte din echipa care a inventat medicamentul Polidin, Sylvia Hoișie, s-a stins din viață marți dimineață. Deportată cu întreaga familie în 1941 din Câmpulung Moldovenesc în Transnistria, pe când avea doar 14 ani, Sylvia Hoișie a supraviețuit celor 4 ani de lagăr și s-a întors în România. A studiat medicina la Iaşi, după care s-a angajat la Institutul Cantacuzino, în același oraș, unde a devenit unul dintre cercetătorii care, la începutul anilor ‘60, au inventat cunoscutul medicament Polidin, stimulator al imunităţii utilizat zeci de ani de o ţară întreagă. În urma invenţiei, Sylvia Hoişie s-a ales cu un nume nou: „dna doctor Polidin”.

A păstrat toată viața certificatul de inovator al Polidinului, alături de multe altele obţinute în urma celor 61 de ani dedicaţi medicinii şi cercetării. Până la sfârșitul zilelor a locuit într-un apartament modest, cumpărat în rate, în cartierul ieșean Tătăraşi, dar „acasă” pentru ea a rămas mereu orășelul de munte din Bucovina. „E oraşul meu, unde m-am născut şi am să vă spun că, dacă spun acasă, spun tot Câmpulung Moldovenesc”, ne spunea doctorița în 2016, când a fost laureată a Galei Monitorul de Suceava „Top 10 suceveni”.

În 2018, cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, a fost decorată, alături de alți 43 de supraviețuitori ai Holocaustului, de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Decoraţiile le-au fost acordate „în semn de deosebit respect pentru suferinţele îndurate în timpul deportărilor din cel de-al Doilea Război Mondial, pentru înalta ţinută morală de care au dat dovadă de-a lungul vieţii, precum şi pentru eforturile depuse pentru păstrarea vie a memoriei victimelor Holocaustului – o tragedie pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască”.

Peste exact o lună, dr. Sylvia Hoișie ar fi împlinit 95 de ani.

Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari, Iași, vineri, 27 mai 2022, la ora 11.00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicul Sylvia Hoișie, „Doamna doctor Polidin”, care a dat României acest medicament, s-a stins din viață.
 Vizualizări articol: 2055 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Medicul Sylvia Hoișie, „Doamna doctor Polidin”, care a dat României acest medicament, s-a stins din viață5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei