Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 104 (8021)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pretenții

Urmașii comisarului-șef Nelu Fediuc cer în instanță despăgubiri de 500.000 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Urmașii comisarului-șef Nelu Fediuc, fost șef al Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, s-au adresat instanței de judecată și solicită daune morale în valoare de 500.000 de euro. Soția și fiica acestuia consideră că ancheta ce l-a vizat pe ofițer a fost una abuzivă și de prea lungă durată, motiv care a dus la declanșarea unor afecțiuni care în final s-au soldat cu decesul lui Nelu Fediuc. Acțiunea privind acordarea de daune morale a fost depusă împotriva Statului Român, prin Ministerul de Finanțe, și se judecă la Secția Civilă a Tribunalului Suceava.

 

Comisarul-șef Nelu Fediuc a început să fie cercetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, încă din 2008. Lucrurile s-au precipitat în vara lui 2014, când ofițerul a fost arestat și a stat în spatele gratiilor timp de 3 luni, iar apoi s-a dispus eliberarea sub control judiciar, măsură menținută încă aproape trei ani. În dosarul în care a și fost trimis în judecată a primit inițial o condamnare de 2 ani și 6 luni cu suspendare sub supraveghere, dar, în final, Curtea de Apel Suceava a decis achitarea pentru toate capetele de acuzare.

Bogdan Voronca, avocatul care l-a reprezentat atât în timpul procesului penal, cât și acum, în dosarul privind acordarea de daune morale, crede că sunt întrunite toate condițiile legale pentru acordarea unor despăgubiri substanțiale. ”Durata procedurilor penale la care a fost supus inculpatul Fediuc Nelu cu privire la acuzațiile ce i-au fost aduse a fost de aproximativ 10 ani, ceea ce s-a reflectat rapid și negativ asupra stării sale de sănătate. În acest timp, a fost retrogradat din funcția pe care a deținut-o – șef sector Poliția de Frontieră Siret, i-a fost retras avizul de poliție judiciară deținut la momentul arestării preventive, a fost obligat să se pensioneze datorită stării de sănătate și frica că ar putea fi condamnat pe nedrept și astfel pierde dreptul la pensia ce i s-ar fi cuvenit pentru funcția pe care o îndeplinea la momentul pensionării, alta decât șef sector Poliția de Frontieră Siret. Imediat după soluționarea definitivă a procesului penal, respectiv la data de 29.12.2018, Fediuc Nelu a decedat din cauza afecțiunilor dobândite și dezvoltate pe parcursul procedurilor la care a fost supus. Relativ la starea de sănătate, aceasta s-a degradat progresiv și în legătură directă cu acuzațiile aduse și procedurile îndelungate la care a fost supus și lesne este de observat că aceasta a cunoscut o evoluție negativă încă de la data când au fost dispuse cercetări”, se arată în cererea depusă de avocații Bogdan Voronca și Lara Motan la Tribunalul Suceava.

 

Care sunt motivele pentru solicitarea sumei de 500.000 de euro

Soția și fiica lui Nelu Fediuc au arătat instanței de judecată că solicită suma de 500.000 de euro cu titlu de despăgubiri morale pentru acoperirea daunelor datorate pentru şocul emoţional, a daunelor datorate pentru suferinţe psihice, a daunelor afective datorate pentru prejudiciul produs pe parcursul cercetărilor penale, dar și prin aceea că au rămas pentru toată viaţa fără soţ, respectiv fără tată, a daunelor datorate prejudiciului de agrement, prejudiciului de intimitate care caracterizează raporturile dintre soţi, a daunelor datorate prejudiciului de singurătate pentru mamă şi copii.

”Durata excesivă a cercetărilor penale care l-au privit pe numitul Fediuc Nelu i-au declanșat afecțiuni care au condus la deteriorarea progresivă a stării sale de sănătate, cauzând inclusiv decesul acestuia, încât subsemnatele suntem direct prejudiciate din punct de vedere moral din prisma pierderii tatălui, respectiv a soțului, în vârstă de 55 de ani. Pe de altă parte, prejudiciul în ceea ce ne privește se traduce și prin starea de teamă, de nesiguranță care ne-a fost cauzată cu privire la situația numitului Fediuc Nelu pentru o perioadă de timp prea mare, durata excesivă a procedurii generându-ne un prejudiciu moral. Pe întreaga perioadă de derulare a procesului penal am fost afectate psihic și sufletește de deteriorarea zilnică a stării de sănătate a tatălui, respectiv a soțului pe fondul sentimentului de nesiguranță generat de cercetările penale”, se mai arată în acțiunea înregistrată pe rolul instanțelor sucevene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urmașii comisarului-șef Nelu Fediuc cer în instanță despăgubiri de 500.000 de euro.
 Vizualizări articol: 3573 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.6 din 7 voturi
Urmașii comisarului-șef Nelu Fediuc cer în instanță despăgubiri de 500.000 de euro1.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei