Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 103 (8020)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anul școlar 2022-2023

Peste 21.000 de locuri în grădinițele din învățământul de stat, particulare și din învățământul special, în județul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru anul școlar 2022-2023, în județul Suceava sunt prevăzute și aprobate în planul de școlarizare 21.263 de locuri în grădinițele din învățământul de stat, particulare și din învățământul special. Conform datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Cezar Anuței,

în învățământul de stat, la grupa mică sunt prevăzute 5.503 locuri, la grupa mijlocie 6.658 de locuri, iar la grupa mare sunt 7.902 locuri.

În învățământul particular, la grupa mică sunt prevăzute 409 locuri, la grupa mijlocie 322 de locuri, iar la grupa mare sunt 348 de locuri.

În învățământul special, la grupa mică sunt prevăzute 22 de locuri, la grupa mijlocie 37 de locuri, iar la grupa mare sunt 62 de locuri.

„Cele mai multe locuri în grădinițe, 20.063, sunt în învățământul de masă, alte 1.079 de locuri sunt în învățământul particular, iar 121 de locuri sunt în învățământul special”, ne-a spus inspectorul școlar Cezar Anuței.

 

Înscrierea copiilor la grădiniță

Ministerul Educației a publicat un document din care rezultă că părinții își pot înscrie copiii cu vârste între 3 și 5 ani la grădiniță, în anul școlar 2022-2023, începând cu 30 mai, pentru cei care frecventează prima oară o grădiniță, și începând cu 16 mai, în cazul copiilor care se reînscriu.

Conform Edupedu.ro, condițiile de înscriere sunt neschimbate față de anii trecuți. În limita locurilor disponibile, și copiii de 2 ani pot fi înscriși la grădiniță, spun oficialitățile. „Părinții pot comunica unității de învățământ și prin fax, poștă electronică sau telefonic datele necesare (date privind solicitantul, date privind copilul) pentru a se realiza planificarea pentru depunerea dosarelor”, se precizează în document.

Conform aceleiași surse, etapa de depunere a dosarelor cu documentele necesare se va desfășura conform planificării realizate de unitatea de învățământ, pe zile și pe intervale orare. Planificarea va fi postată atât pe site-ul unității de învățământ, cât și la avizier. În documentul oficial se specifică: „Ocuparea locurilor libere, după finalizarea etapei de reînscrieri, se va face, de regulă, în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv: grupa mare, grupa mijlocie și grupa mică, cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare.În situația în care într-o unitate de învățământ numărul cererilor de înscriere a copiilor în învățământul preșcolar, primite de la părinți, este mai mare decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice, după cum urmează:Criteriile generale de departajare sunt următoarele și presupun existența:unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate, în anul școlar următor, în unitatea de învățământ respectivă;unui document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului. În cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinți este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil, respectiv: se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile menționate anterior, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criteriile menționate”.

 

Transparență

De asemenea, criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ preșcolar sau cu grupe de preșcolari, sunt aprobate de consiliul de administrație al acesteia și avizate de către consilierul juridic al inspectoratului școlar județean până pe 27 mai 2022.

Pentru asigurarea transparenței procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilor de învățământ preșcolar vor posta pe site-ul unității de învățământ/IȘJ și/sau la avizier, la loc vizibil, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informații:capacitatea instituției;numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2022-2023 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);criteriile generale și criteriile specifice pentru înscrierea copiilor.Conform documentului emis de Ministerul Educației, unitățile de învățământ preșcolar particular au obligația de a afișa și informații privind statutul grădiniței, respectiv: autorizată să funcționeze provizoriu sau acreditată ARACIP.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 21.000 de locuri în grădinițele din învățământul de stat, particulare și din învățământul special, în județul Suceava.
 Vizualizări articol: 772 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 21.000 de locuri în grădinițele din învățământul de stat, particulare și din învățământul special, în județul Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei