Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 95 (8012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Demers

Deputații AUR Suceava solicită măsuri urgente pentru susținerea fermierilor afectați de creșterea prețurilor la combustibili

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputații AUR Suceava, Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au solicitat ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, să precizeze dacă are soluții pentru susținerea fermierilor români ca urmare a creșterii prețurilor la combustibili și îngrășăminte. Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu i-au transmis ministrului Agriculturii că rata accizei reduse, în anul 2022, pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, este de 103,887 lei/1.000 litri și reprezintă conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1000 litri calculată la rata de schimb a monedei euro din data de 1 octombrie 2021. Cei doi deputați au arătat că pentru anul 2022, diferenţa dintre nivelul de 1.734,66 lei/1.000 litri al accizei și rata accizei reduse este în cuantum unitar de 1,630 lei/litru și se acordă sub formă de rambursare. De asemenea, aceștia i-au mai explicat ministrului Agriculturii că valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2020 a fost de 1,5258 lei/litru, înregistrând o scădere de 20 la sută față de Trimestrul IV din 2019, când fermierii au primit 1,8952 lei/litru.

„Fermierii români consideră că nivelul actual al subvenției pentru motorină utilizată în agricultură este mult prea scăzut, ținând cont de creșterile prețurilor combustibililor. În același timp, reprezentanții fermierilor au transmis care este situația din ferme și ce solicită fermierii de la autorități”, au transmis Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu. Aceștia au atras atenția că prețul îngrășămintelor a crescut de patru ori față de 2021, iar autoritățile nu au găsit soluții pentru susținerea fermierilor. În același timp, deputații AUR Suceava spun că prețul combustibililor a crescut exagerat de mult, iar subvenția ar trebui să fie de circa 3 lei/litru, așa cum susțin și reprezentanții fermierilor. Acatrinei și Pușcașu spun că acciza la motorină este de 1,630 lei/litru pentru trimestrul I din 2022 și se solicită creșterea subvenției la 3 lei/litru.

„Comisia Europeană a aprobat subvenția de 107 euro/ha pentru Polonia pentru sprijinirea fermierilor care se confruntă cu dificultățile cauzate de scumpirea îngrășămintelor. România nu are un astfel de avantaj competitiv pe piața europeană. Putem spune că Guvernul polonez ne-a luat-o înainte”, au mai precizat cei doi parlamentari AUR. Ei consideră că Ministerul Agriculturii trebuie să depună cereri de sprijin la Comisia Europeană, însă România nu trebuie să se bazeze doar pe Uniunea Europeană. Acatrinei și Pușcașu i-au mai spus ministrului Chesnoiu că ar trebui să dezvolte, complementar, programe românești de sprijin al fermierilor, de genul fostului program SAPARD.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputații AUR Suceava solicită măsuri urgente pentru susținerea fermierilor afectați de creșterea prețurilor la combustibili.
 Vizualizări articol: 923 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deputații AUR Suceava solicită măsuri urgente pentru susținerea fermierilor afectați de creșterea prețurilor la combustibili0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei