Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 87 (8004)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Precauție

Primăria Suceava reabilitează, „pentru orice eventualitate”, adăposturile de protecție a populației în caz de dezastre

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele 38 de adăposturi de protecție a populației în caz de dezastre, care există pe raza municipiului Suceava, vor fi preluate și reabilitate de administrația locală. Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat, miercuri, în conferință de presă, că acestea au fost inventariate și vor fi preluate de la asociațiile de proprietari, în administrarea cărora au fost date. „Vrem să le modernizăm, să le reabilităm. Nu trebuie să ne panicăm, dar trebuie să fie pregătite. Sunt ale primăriei, sunt și la persoane private, la cei care au construit blocuri. Împreună cu ISU vom face o corelare a numărului de adăposturi cu pregătirea lor, pentru orice eventualitate”, a declarat Lungu.

Acum, majoritatea acestor spații situate de regulă în subsolurile blocurilor sunt folosite ca spații de depozitare. Numărul lor este oricum insuficient, în caz de dezastru aici putându-se adăposti doar câteva mii de persoane.

 

Centrul de comandă în caz de dezastre a fost anterior într-un buncăr de sub hotelul Bucovina, din municipiul Suceava

În paralel cu amenajarea adăposturilor pentru populație se va moderniza și centrul de comandă la nivel județean și municipal, înființate într-o locație nedezvăluită de reprezentanții ISU și ai Primăriei, după ce administrația locală a renunțat la buncărul anterior, construit în anii ‘70 sub hotelul Bucovina-Severin. Buncărul de sub hotelul Bucovina a fost de la început cu funcțiune specială, construit la o adâncime de patru metri şi cu o suprafaţă de circa 300 de metri pătraţi. A fost gândit ca post de comandă, cu mult mai multe dotări decât un adăpost obişnuit de apărare locală antiaeriană. Hotelul a fost construit, de asemenea, cu un grad de rezistenţă la cutremur mare, fiind una dintre cele mai rezistente construcţii din Suceava.  A fost proiectat și construit ca la un seism de 7 grade pe scara Richter să se răstoarne în față, nu să se prăbușească.

Centrul de comandă a fost prevăzut cu un canal de refugiu în caz de pericol, care iese în lateral la 12 metri de hotel, între Biblioteca Județeană şi Parcul Central. Astfel, calea de salvare nu ar fi fost acoperită de eventualele ruine deoarece clădirea cade în față. Înălţimea tunelului este de 1,20 m, iar capacul de la ieşire a fost proiectat să se deschidă numai din interior, datorită unui sistem special de prindere, cu clame. Accesul în buncăr se făcea atât prin bucătăria, cât şi prin spălătoria hotelului, printr-un labirint de culoare. Uşile au fost din metal masiv, căptuşite cu plumb.

La tunelul de fugă se ajungea pe la toaleta buncărului, printr-o uşă metalică amplasată între chiuvete și WC, prevăzută cu un sistem de închidere asemănător celui de la submarin.

Din informaţiile noastre, principalul motiv pentru care Primăria Suceava a renunţat la centrul de comandă de sub hotelul Bucovina a fost acela că noile normative prevăd ca pereţii de beton armat ai unei astfel de construcţii să aibă o grosime de 60 de cm, iar cei ai buncărului au doar 40 de cm. Centrul de comandă pentru oraşul Suceava în caz de dezastre a funcționat până în decembrie 2008, când a trecut în conservare, apoi a fost desfiinţat, la finalizarea unui litigiu între Primăria Suceava şi familia lui Severin Tcaciuc, câştigat de aceasta din urmă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Litigiul a avut ca obiect refuzul municipalităţii de a mai plăti chirie pentru buncăr.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Suceava reabilitează, „pentru orice eventualitate”, adăposturile de protecție a populației în caz de dezastre.
 Vizualizări articol: 1023 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Primăria Suceava reabilitează, „pentru orice eventualitate”, adăposturile de protecție a populației în caz de dezastre5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei