Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 87 (8004)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Stagnare

Pandemia de Covid-19 a înghețat depistarea cazurilor noi de hepatită - doar un caz nou înregistrat în 2021 și nici unul în 2020

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ultimii doi ani au adus o stagnare a depistării cazurilor noi de hepatită virală cronică, din cauza pandemiei de Covid-19, care a pus o presiune uriașă pe sistemul de sănătate.

Astfel, în anul 2020 în sistemul național de supraveghere pentru hepatitele virale acute B și C, în județul Suceava nu a fost înregistrat nici un caz nou, în anul 2021 s-a înregistrat un singur caz nou de hepatita B. Și la nivel național activitatea în acest domeniu a înregistrat un regres semnificativ, în anul 2020 intrând în sistem 48 de cazuri de hepatite B și C, de aproape 5 ori mai puține față de anul precedent.

La sfârșitul anului 2021, în statistica pe județ erau 11.534 de persoane suferinde de ciroză și alte afecțiuni hepatice cronice, conform unui comunicat transmis de purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Gabriela Băncilă.

„Importanța depistării hepatitelor virale cronice este indicată de prevalența ridicată a hepatitelor virale cronice, de vârstele tot mai scăzute la care apar, dar mai ales trebuie ținut seama de consecințele grave și ireversibile în hepatitele netratate. Nu trebuie să vă lăsați păcăliți de faptul că infecția cu virus hepatic B, C sau D  nu dă mereu simptome. Spre deosebire de virusul hepatic A, virusul B poate cauza atât o formă acută de hepatită, cât și una cronică”, a declarat Gabriela Băncilă. Ea a subliniat că hepatita B este cea mai frecventă afecțiune cronică din lume, iar depistarea timpurie prin testare a infecției virale este primul pas pentru prevenirea afectării severe a ficatului.

 

Cea mai frecventă cauză a nevaccinării copiilor este refuzul părinților

În acest context, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” din Iași, împreună cu Asociația Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, lansează o campanie de informare referitoare la testarea gratuită, stadializarea și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice în județele incluse în proiectul LIVE(RO)2-EST. Obiectivul proiectului constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusurile hepatice B/D și C, din județele Suceava, Bacău, Iași, Neamț, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

În același timp, DSP Suceava va intensifica activitățile de promovare a sănătății în populația generală și în grupele cunoscute ca fiind la risc pentru hepatitele B și C, precum și activitățile de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale, în funcție de specificul unității și de riscul pe care îl presupun diferitele proceduri medicale. Gabriela Băncilă afirmă că „prevenția adevărată” a hepatitei virale  se face însă prin vaccinare.

Estimarea acoperirii vaccinale se desfășoară bianual, în lunile februarie și august, prin identificarea numărului de copii înscriși pe listele tuturor medicilor de familie din mediul urban și  rural, copii care sunt vaccinați corespunzător vârstei prevăzute în calendarul național de vaccinare.

În anul 2021, dintr-un număr total de 1.564 de copii de vârsta 1-2 ani, catagrafiați de medicii de familie, au fost vaccinați doar 1.090.

Motivele nevaccinarii sunt contraindicațiile medicale, în 10,3% din cazuri, refuzul părinților- 18,73% din cazuri, neprezentarea la vaccinare -  18,15% sau nașterea în străinătate – 3,77% din cazuri.

În județul Suceava își desfășoară activitatea 75 de asistenți medicali comunitari și 6 mediatori sanitari, care reprezintă primul nivel al furnizării de servicii medicale din asistenţa primară și sunt direct  implicați în educația sanitară a populației.  

Conform statisticilor OMS, în Europa 13,3 milioane de persoane trăiesc cu hepatită cronică B (1,8% din adulți) și 15 milioane de persoane cu hepatită C (2,0% din adulți), iar două treimi din persoanele infectate trăiesc în Europa de Est și Asia Centrală.

Hepatita B provoacă aproximativ 36.000 de decese, iar hepatita C aproximativ 86.000 de decese pe an, în cele 193 state membre ale OMS. La nivel global, la fiecare 30 de secunde o persoană moare din cauza unei boli legate de hepatită.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pandemia de Covid-19 a înghețat depistarea cazurilor noi de hepatită - doar un caz nou înregistrat în 2021 și nici unul în 2020.
 Vizualizări articol: 514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pandemia de Covid-19 a înghețat depistarea cazurilor noi de hepatită - doar un caz nou înregistrat în 2021 și nici unul în 20200.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei