Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 86 (8003)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Îngrijorare

Deputații AUR Suceava îl întreabă pe ministrul Finanțelor cum s-au cheltuit sutele de miliarde de lei împrumutate de România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputații AUR Suceava, Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au adresat o întrebare ministrului Finanțelor publice, Adrian Câciu, prin care vor să afle de la acesta în cât timp va plăti România împrumuturile de sute de miliarde de lei. Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu au arătat că datoria administrației publice, respectiv datoria guvernamentală se situa, în februarie 2022, la 596,9 miliarde de lei, în creştere faţă de nivelul de 591,55 miliarde de lei consemnat în luna precedentă, conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor. Cei doi deputați au precizat că raportat la PIB, datoria guvernamentală a fost de 50,6% la sfârşitul lui februarie. „Datoria pe termen mediu şi lung se cifra la 579,158 miliarde de lei, iar cea pe termen scurt la 17,741 miliarde de lei. Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 497,556 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 90,1 miliarde de lei, informează Agerpres. O sumă de 265,987 miliarde de lei era datorie guvernamentală în lei, 284,398 miliarde de lei reprezenta datorie guvernamentală în euro şi 45 miliarde de lei echivalent datorie în dolari americani”, au precizat deputații AUR Suceava. Ei au mai adăugat că datoria administraţiei publice centrale se ridica, la sfârşitul lui februarie, la peste 580 de miliarde de lei, din care 562,372 miliarde de lei pe termen mediu şi lung. Acatrinei și Pușcașu au declarat că cea mai mare parte a datoriei administraţiei centrale era contractată în euro (280,21 miliarde de lei) şi în lei (253,361 miliarde de lei, echivalent), iar datoria administraţiei publice locale se cifra la 16,816 miliarde de lei, din care 16,786 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.

Nu în ultimul rând, ei au spus că potrivit datelor Ministerului Finanțelor, datoria externă a administraţiei publice era de 307,748 miliarde de lei (26,1% din PIB), din care 302,836 miliarde de lei datorie externă a administraţiei publice centrale şi 4,512 miliarde de lei datoria externă a administraţiei publice locale.

La final, Dorel Acatrinei și Florin Pușcanu au spus că având în vedere aceste situații, vor să afle cum au fost cheltuiți banii împrumutați, dar și dacă „copiii noștri vor putea plăti aceste împrumuturi” sau acestea vor rămâne în sarcina nepoților.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputații AUR Suceava îl întreabă pe ministrul Finanțelor cum s-au cheltuit sutele de miliarde de lei împrumutate de România.
 Vizualizări articol: 562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Deputații AUR Suceava îl întreabă pe ministrul Finanțelor cum s-au cheltuit sutele de miliarde de lei împrumutate de România1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei