Elevii Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni învață să gătească cu ajutorul alimentelor reziduale



Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni
Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni

Începând cu data de 1 aprilie 2022, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni este partener într-o nouă colaborare Erasmus+, Acțiunea cheie 2 – Parteneriate de mică anvergură în domeniul Formare profesională – VET. Proiectul se numește CHEF (Cooking witH Waste Food) – CHEF – „Să gătim cu ajutorul alimentelor reziduale” și va fi implementat timp de 19 luni, din aprilie 2022 până în noiembrie 2023. Coordonatorul proiectului este ONG-ul Soluzioni SRL din Napoli, Italia, iar al treilea partener este liceul I P S E O A „Duca di Buonvicino”, tot din Napoli, Italia.
Parteneriatul își propune să promoveze mediul înconjurător și să lupte împotriva schimbărilor climatice, prin dezvoltarea la participanți a competențelor ecologice și a celor de gătit fără risipă. Forța motrică a proiectului este formarea de specialiști VET care vor instrui elevii pentru a deveni bucătari ecologici și care vor putea transfera abilitățile, tehnicile și competențele lor ecologice și altor beneficiari. Proiectul oferă parteneriatului, compus din furnizori VET, posibilitatea de a începe un proces transnațional de creștere a cunoștințelor, abilităților și competențelor într-un sector foarte atractiv, cum este alimentația durabilă, prin întâmpinarea nevoii de perfecționare și de pregătire calificată, capabilă să deschidă noi oportunități de carieră.
Economisirea energiei, folosirea produselor organice și reducerea risipei de materii prime
Așa cum am aflat de la prof. dr. Raluca Iuliana Suciu, coordonator proiect, proiectul CHEF va avea ca rezultat trei cursuri de formare, cu un total de peste 120 de ore în domeniul culinar ecologic, pentru un număr de 20 de profesori și 50 de elevi formați cu competențe ecologice și inovatoare și un număr de trei ghiduri de introducere în alimentația sănătoasă, în limbile română, italiană și engleză. Tot în cadrul proiectului va fi realizat un website cu materialele didactice și cursul în limbile italiană, română și engleză și va fi publicată o carte cu rețete sustenabile bazate pe bucătăria italiană și românească. Alte rezultate așteptate sunt creșterea capacității de inserție pe piața muncii din Europa a elevilor VET și dezvoltarea abilităților de management al proiectelor europene la parteneri
„Proiectul va promova și sprijini dezvoltarea la cele două grupuri țintă identificate (profesori și elevi VET) a competențelor și aptitudinilor culinare legate de capacitatea de a economisi energie, de a reduce risipa de materii prime și de folosire a produselor organice, cu etichetă de calitate, care nu necesită transport de la materia primă până la obținerea produsului finit sau produse locale. Proiectul va include participanții cu mai puține oportunități din cauza sexului, vârstei și statutului socio-economic sensibil pentru a reduce riscul de excluziune socială și pentru a oferi oportunități de angajare. Se vor îmbunătăți și abilitățile în designul și managementul proiectelor complexe pentru a oferi o dimensiune europeană celor trei organizații participante, două dintre ele depunând pentru prima dată o propunere de parteneriat și cooperare VET pentru programul Erasmus+”, ne-a spus prof. dr. Raluca Iuliana Suciu.
Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” debutează în domeniul parteneriatelor strategice în domeniul VET
Proiectul „Să gătim cu ajutorul alimentelor reziduale” face parte din prioritatea orizontală „Mediu și schimbări climatice” și își propune să susțină conștientizarea problemelor legate de mediu și schimbările climatice, precum și dezvoltarea competențelor ecologice. Acesta răspunde, de asemenea, priorității suplimentare „Adaptarea educației și formării profesionale inițiale la nevoile pieței muncii”, deoarece sprijină furnizorii VET în adaptarea propriei oferte de formare la tranziția verde.
Cu o bogată experiență internațională în domeniul implementării de proiecte europene (în exercițiul financiar 2013-2020 s-au depus un număr semnificativ de aplicații pe diverse acțiuni cheie din programul Erasmus+, cu obținerea finanțării pentru 16 proiecte (pe liniile KA101, KA102, K201, K219 si K229), Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” debutează prin acest proiect în domeniul parteneriatelor strategice în domeniul VET.
„Astfel, Colegiul Tehnic «Mihai Băcescu» Fălticeni își asumă încă o dată creșterea calității actului didactic în general, prin punerea în valoare a experiențelor profesionale proprii, într-o colaborare armonioasă permanentă cu toți actorii implicați în procesul educativ, așa cum prevede Viziunea și Misiunea organizației”, a precizat prof. dr. Raluca Iuliana Suciu.



Recomandări

Educație pentru un viitor verde – experiență Erasmus+ pentru trei profesori de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava

Educație pentru un viitor verde - experiență Erasmus+ pentru trei profesori de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava
Educație pentru un viitor verde - experiență Erasmus+ pentru trei profesori de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava

Experiențe Erasmus+ în domeniul formării profesionale la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava

Experiențe Erasmus+ în domeniul formării profesionale la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava
Experiențe Erasmus+ în domeniul formării profesionale la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava