Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 71 (7988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Dublu eveniment

40 de ani de la înfiinţarea Muzeului Apelor şi 114 ani de la naşterea academicianului Mihai Băcescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vineri, 25 martie, la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni a avut loc un dublu eveniment, împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea Muzeului şi 114 ani de la naşterea academicianului Mihai Băcescu. Profesorul Mihai Băcescu - personalitate ştiinţifică de mare cuprindere şi forţă din domeniul biologiei, a oferit plăcutul prilej al evocării vastei sale activităţi închinate ştiinţei şi dezvoltării cercetărilor marine printr-o selecţie a articolelor apărute în presă despre Muzeul Apelor din Fălticeni şi despre marele om de ştiinţă, o expoziţie cu obiecte personale ale academicianului Mihai Băcescu, cele mai multe fiind donate recent şi expuse pentru prima dată publicului. În partea a doua a manifestării a avut loc o sesiune de eseuri având ca temă „Impresii din muzeu”, prezentate de elevi de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” îndrumaţi de profesorul Dan Cojocaru.

Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni este un muzeu de ştiinţe naturale înfiinţat în anul 1982, în fosta clădire a Tribunalului judeţului Baia din perioada interbelică, fiind succesorul Muzeului de Științe Naturale întemeiat în anul 1914 de către profesorul emerit Vasile Ciurea, academicianul Mihai Băcescu (1908-1999) fiind unul dintre elevii lui Vasile Ciurea.

La data înfiinţării noului muzeu, academicianul Mihai Băcescu declara: „Muzeul este o încununare a activităţii mele de oceanolog. L-am înzestrat cu sute de animale, pe care le-am adus din cele trei oceane. Am vrut astfel să refac vechea colecţie de animale acvatice din vremea care mă leagă de profesorul Ciurea. El este conceput ca un muzeu fără pereche în lume, al apelor. Dar pentru a nu întârzia bucuria de a dărui oamenilor un obiectiv deosebit, i-am spus muzeu de știinţe naturale. Însă structura și exponatele, fac precizarea cuvenită, se află într-un muzeu al apelor”.

 

Peste 700 de exponate de mare valoare dăruite de Mihai Băcescu

Numele Mihai Băcescu este legat de şcoala românească de oceanologie biologică şi ecologie marină, al căror fondator este. Nici un carcinolog din lume nu-şi poate începe activitatea de cercetare fără să cunoască lucrările academicianului Mihai Băcescu.

Despre Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” şi fondatorul său, care şi-a închinat viaţa cercetării mediului acvatic şi a dat culturii fălticenene dimensiuni valorice perene, a vorbit Maria Crăciun, muzeograf-şef de secţie.

„Personalitate marcantă pe plan mondial, academicianul Mihai Băcescu, cel care a înfiinţat şcoala românească de oceanologie şi biologie marină, a scris peste 480 de lucrări din diferite domenii ale cercetării marine, studii de botanică, zoologie, muzeologie. Specialist oceanolog, carcinolog şi hidrobiolog de talie mondială, cu o bogată activitate de cercetare şi răspândire a ştiinţei în acest domeniu, profesorul Mihai Băcescu a fost în preajma marilor savanţi ai vremii, Grigore Antipa, Emil Racoviţă, Pol Bujor şi Ion Borcea, a fost prieten foarte bun cu Jacques-Yves Cousteau, a fost în funcţii de conducere la cel mai mare muze de istorie naturală de la noi din ţară, Muzeul <Grigore Antipa> din București, peste 40 de ani.

În anul 1980, la iniţiativa academicianului Mihai Băcescu au fost puse bazele acestui muzeu care a fost realizat într-un timp record, de numai doi ani. Mihai Băcescu a dăruit muzeului nostru peste 700 de exponate de mare valoare. De-a lungul celor 40 de ani muzeul nostru a avut vizitatori de toate vârstele şi din toate categoriile sociale, din Fălticeni, din ţară şi din străinătate. Funcţiile de instruire şi educaţie ale muzeului s-au materializat prin parteneriate încheiate cu școlile din Fălticeni și din ţară, muzeul nostru devenind un muzeu școală, aici desfăşurându-se lecţii de biologie, geografie”, a precizat muzeograf-şef de secţie Maria Crăciun.

 

Muzeul, un instrument educativ pentru completarea predării şcolare

În cadrul sesiunii de eseuri având ca temă „Impresii din muzeu”, elevi pasionaţi de biologie au scos în evidenţă importanța orelor desfăşurate într-o unitate muzeală, dar şi impresii de la activităţile la care au participat în muzeul dedicat faunei terestre şi marine

 „Avem o colaborare foarte bună cu Muzeul Apelor de foarte mulţi ani, practic de când sunt în slujba învăţământului Fălticenean. Cele mai frumoase lecţii de bilogie şi zoologie pe care le facem sunt aici, în muzeu, și îmi pare rău că venim rar, dar venim la toate lecţiile care se pretează să le desfăşurăm în acest muzeu. Orele desfăşurate într-un muzeu sunt o punte între cunoştinţele asimilate din manual sau expuse de cadru didactic şi informaţiile acumulate informal. Pentru elevii mei muzeul este o prelungire a şcolii, un instrument educativ pentru susţinerea şi completarea predării şcolare şi a metodelor de învăţare”, ne-a spus prof. Dan Cojocaru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 40 de ani de la înfiinţarea Muzeului Apelor şi 114 ani de la naşterea academicianului Mihai Băcescu.
 Vizualizări articol: 786 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
40 de ani de la înfiinţarea Muzeului Apelor şi 114 ani de la naşterea academicianului Mihai Băcescu5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei