Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 63 (7980)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În așteptare

Avem nevoie de doctorii refugiați din Ucraina, dar la această dată legislația UE nu le recunoaște specializările

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Foarte mulți dintre refugiații de război din Ucraina care au rămas în România au diverse calificări și doresc să muncească, inclusiv mame ai căror copii vor merge aici la școală și la grădiniță. Dacă în privința persoanelor cu studii medii și a celor cu studii universitare în domenii profesionale nereglementate angajarea se poate face simplu, chiar și pe baza unei declarații pe propria răspundere (în cazul celor care nu au la ei documentele care să le ateste studiile), în cazul profesiilor medicale lucrurile sunt mai complicate.

Dacă nu au documentele care să le ateste calificarea și experiența, medicii, medicii dentiști, farmaciștii, asistenții medicali generaliști, moașele, medicii veterinari și arhitecții nu se pot angaja în profesiile lor. Dacă au documente, aceste categorii de specialiști trebuie să solicite echivalarea studiilor pentru a profesa. 

Deocamdată, pentru profesiile medicale cu studii superioare efectuate în statele din afara UE legislația este destul de restrictivă. Surse din cadrul Ministerului Sănătății ne-au declarat că la nivelul Comisiei Europene au avut loc mai multe discuții pe această temă, dar deocamdată nu s-au produs schimbări în plan legislativ. „Medicii care au studiat în Ucraina pot fi angajați doar cu competență limitată pentru că nu prea există similitudini între curricula din UE, implicit de la noi, și cea din Ucraina. Trebuie făcute modificări legislative la nivelul Uniunii Europene și apoi trebuie armonizată legislația națională cu cea europeană. Pe specializări și competențe nu sunt similititudini între sistemele de învățământ medical. Pentru noi ar fi un mare avantaj să-i putem avea, dar trebuie să le dăm posibilitatea să profeseze pe termen lung în România, și asta nu se poate pe reglementările existente. Până acum nu s-a făcut nimic”, au spus sursele noastre din Ministerul Sănătății.

Deocamdată, procedurile de recunoaştere şi echivalare pentru diplomele de nivel licenţă, master şi doctorat se aplică diplomelor obţinute la universităţi din state terţe, cu excepţia universităţilor de prestigiu din aceste state pentru care se aplică procedura recunoașterii automate.

 

Doar Universitatea Națională „Vasyl N. Karazin” din Harkov este pe lista universităților de prestigiu aprobată de MEC

Singura instituție de învățământ superior din Ucraina aflată pe lista universităților de prestigiu a Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED) aprobată de Ministerul Educației și Cercetării din România este Universitatea Națională „Vasyl N. Karazin”din Harkov, însă procedura de recunoaștere automată nu se aplică și diplomelor care dau acces la exercitarea unei profesii reglementate, cum ar fi cea de medic. În astfel de cazuri, se verifică respectarea prevederilor minime obligatorii stabilite prin legislația europeană și națională.

CNRED recunoaște actele de studii de nivel universitar prin evaluarea și stabilirea nivelului, domeniului și/sau a specializării actului de studii obținut în străinătate raportat la sistemul românesc de învățământ. În urma evaluării, CNRED poate recunoaște nivelul diplomei, domeniul de studii și/sau specializarea, automat sau prin susținerea de examene de diferenţă sau alte măsuri compensatorii. Această procedură se aplică atât pentru continuarea studiilor în România, cât și pentru accesul la piața forței de muncă.

CNRED recunoaște, în baza unui dosar, în termen de 30 zile, diplomele de licență și master. În anumite cazuri, diplomele de licență și master sunt evaluate de către Consiliul Național de Evaluare a Diplomelor (CNED), în vederea recunoașterii sau echivalării. De asemenea, în baza unui dosar, recunoaște în termen de 30 zile diplomele de doctor. Acest termen se poate prelungi în mod corespunzător în cazul efectuării unor verificări suplimentare sau în cazul în care CNRED înaintează dosarul spre evaluare Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Prin aplicarea procedurii automate, CNRED recunoaște, fără a dispune susținerea de examene de diferenţă sau alte măsuri compensatorii, nivelul diplomei şi domeniul de studii. În cazul în care specializarea obținută în străinătate are corespondent în România, CNRED recunoaște, la cerere, această specializare.

Recunoașterea automată se aplică atât pentru continuarea studiilor în România, cât și pentru accesul la piața forței de muncă. Pentru continuarea studiilor în învățământul universitar din România, CNRED colaborează cu instituțiile de învățământ superior.

Termenul de recunoaștere pentru diplomele de licență, master și doctor este de 30 zile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Avem nevoie de doctorii refugiați din Ucraina, dar la această dată legislația UE nu le recunoaște specializările.
 Vizualizări articol: 637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Avem nevoie de doctorii refugiați din Ucraina, dar la această dată legislația UE nu le recunoaște specializările0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei