Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 52 (7969)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Avertisment!

Iodura de potasiu, căutată în urma amenințărilor Rusiei, provoacă afecțiuni grave oamenilor sănătoși

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Panica stârnită de afirmațiile oficialilor ruși cu privire la riscul escaladării războiului în unul nuclear a avut un puternic impact psihologic și asupra multor suceveni. Așa se face că mulți caută tot mai insistent prin farmacii iodură de potasiu, medicamentul despre care se spune că ar putea aduce protecție în caz de accident nuclear, pentru a preveni absorbția de iod radioactiv.

Contactată de Monitorul de Suceava, Doina Cocriș, președinta Colegiului Farmaciștilor Suceava, a confirmat că oamenii întreabă des de câteva zile de acest medicament prin farmacii și a atras atenția asupra a ceea ce înseamnă acest medicament.

”Farmaciile au avut în general stocuri mici, maximum 5-10 flacoane. Asta pentru că iodura de potasiu de eliberează numai cu prescripția unui medic. Ca să fiu mai explicită, acest tratament se prescrie la o persoană cu deficiență de iod, deficiență reliefată din analize. La o persoană sănătoasă, cu tiroida normală, o astfel de cură de iod poate determina afecțiuni grave. Este un avertisment serios, mai ales că datele științifice arată că iodura ingerată nu se mai elimină”, a explicat Doina Cocriș.  

Cu alte cuvinte, cine s-ar gândi să ia un astfel de medicament preventiv își expune organismul unui risc.  

De altfel, în cazul unei explozii nucleare cantitatea care ar fi necesară pentru a preveni absorbția de iod radioactiv ar fi mult mai mare decât cea din medicamentele standard, destinate bolnavilor de tiroidă și care fac regulat astfel de tratamente.

Dacă în farmacii acest medicament nici nu se mai găsește și nu se eliberează fără prescripție, magazinele naturiste vând astfel de produse. Totuși, a subliniat Doina Cocriș, este vorba de medicamente tip suplimente, cu concentrație de iod foarte mică, care evident nu ar avea vreun efect în cazul unui dezastru nuclear.

Așadar, lucrurile ar trebui să fie destul de clare din acest punct de vedere, iar mesajul să fie receptat clar de suceveni.  

Vorbind la general despre medicamente, există în ultima perioadă o ușoară creștere a solicitărilor, care însă este legată în special de refugiații ucraineni și de cei care achiziționează stocuri de medicamente pentru aceștia, a precizat Doina Cocriș.

Este vorba de medicamente uzuale, care se eliberează fără rețete, gen calmante ușoare, calciu, magneziu sau paracetamol.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iodura de potasiu, căutată în urma amenințărilor Rusiei, provoacă afecțiuni grave oamenilor sănătoși.
 Vizualizări articol: 1461 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iodura de potasiu, căutată în urma amenințărilor Rusiei, provoacă afecțiuni grave oamenilor sănătoși0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei