Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 46 (7963)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Competiţie

Concursul de schi „Cupa Stânişoara”, la Cârlibaba

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După o lungă perioadă în care a lipsit din lista locaţiilor în care se desfăşoară competiţii specifice sporturilor de iarnă, pârtia din Cârlibaba a reintrat, din anul 2018, în atenţia organizatorilor de competiţii sportive de iarnă. Sâmbătă, 26 februarie, la Cârlibaba, pe pârtia cu o lungime de 1.100 metri şi o diferenţă de nivel de 207 m, se va desfăşura cea de-a treia ediţie a concursului de schi „Cupa Stânişoara”. Competiţia se va desfășura pe patru categorii de vârstă (6-10, 11-14, 15-18 şi peste 18 ani), masculin şi feminin.

Înscrierile se fac, înainte de concurs, sâmbătă, între orele 09:00 şi 10:00, direct la pârtie. De la ora 10,30 sunt programate calificările, de la ora 13,00 va avea loc concursul de schi „Cupa Stânişoara”, festivitatea de premiere urmând a avea loc la ora 17,00. Concurenţii clasaţi pe locul întâi vor primi 300 de lei, ocupanţii locului secund vor fi premiaţi cu 200 de lei, iar pentru poziţia a treia de pe podium sunt alocaţi 100 de lei.

De la Gabriel Bujor, administratorul pârtiei din Cârlibaba, am aflat că şi vineri este o zi specială pe pârtie, elevii, indiferent de vârstă, având gratuitate la teleschiul cu o capacitate de 410 persoane pe oră.

„Noi continuăm iniţiativa cu privire la vacanţa de iarnă a copiilor. Astfel, ne dorim ca vineri, 25 februarie, să aducem atmosfera de vacanţă pe pârtie. Deci, dragi elevi, cu carnetul de elev în mânuţă, între orele 13,00 şi 17,00 urcările vor fi gratuite.

 Îi aşteptăm pe toţi iubitorii schiului la Cârlibaba şi sâmbătă, pentru că am amenajat un traseu extrem de accesibil concursului de schi <Cupa Stânişoara> şi vremea va fi excelentă. Nedorim să vă alăturați într-un număr cât mai mare acestui eveniment. Concursul va fi organizat într-o zonă delimitată, iar cei care nu vor să simtă emoțiile și adrenalina concursului vor putea schia în condiții normale”, ne-a asigurat Gabriel Bujor. 

Organizatorii, Primăria Cârlibaba şi SC Ideal HardTeam, firma care administrează pârtia, au pregătit şi alte surprize pentru cei care vor concura sau vor alege să petreacă ziua de sâmbătă pe pârtia Cârlibaba.

„De la ora 18:30, după lăsarea întunericului, schiorii vor coborî cu făclii pe pârtie, iar la final va fi organizat un foc de artificii. Avem un sezon excelent şi ne bucură să fim gazde pentru acest concurs care, la fiecare ediţie, a adunat spirit de competiţie, orgolii sportive şi multă voie bună. Sunt convins că şi sâmbătă va fi la fel! Vă aşteptăm la Cârlibaba”, a precizat Gabriel Bujor.

Evenimentul va fi prezentat de jurnalistul Doru Bighiu, de la postul de radio Orion FM Vatra Dornei.

 

Cârlibaba, una dintre alegerile împătimiţilor sporturilor de iarnă

Comuna suceveană Cârlibaba a fost până nu demult un loc preferat pentru turismul montan în sezonul primăvară – vară – toamnă, iar de la sfârşitul anului 2017 este tot mai căutată şi în timpul iernii. Amplasată într-un loc superb, cu multă zăpadă, între crestele munţilor împăduriţi cu brazi falnici, pârtia Măgura aşteaptă să fie descoperită de pasionaţii de sport.

După aproape 10 ani în care a lipsit din lista specifică sporturilor de iarnă, pârtia din Cârlibaba a reintrat, la sfârşitul anului 2017, în atenţia iubitorilor de schi. Gabriel Bujor, un împătimit al sporturilor de iarnă din Cârlibaba, a cumpărat pârtia din satul natul de la fostul proprietar şi a investit, astfel încât din sezonul 2017-2018 pârtia Măgura a devenit funcţională.

Pârtia dispune de o parcarea generoasă, cu peste 400 de locuri, şi este pregătită în fiecare noapte cu ajutorul unui ratrack modern.

„Nu este greu să administrezi o asemenea investiţie dacă există un pic de pasiune, de plăcere pentru sportul acesta. În momentul de faţă pot spune că încercăm să facem un lucru cât se poate de bun, şi când spun asta mă bazez pe feedback-ul din partea celor care vin aici – turişti, schiori, iubitori de munte. Semnalele sunt bune, dovadă că pârtia este plină. Există un centru de închiriere echipament, vorbim de schiuri, clăpari, beţe”, ne-a spus Gabriel Bujor, administratorul pârtiei din Cârlibaba.

Gabriel Bujor a făcut schi de performanţă, clasându-se pe locul V la nivel naţional, iar soţia sa, Simona, a fost vicecampioană naţională la sanie pe pistă artificială. Împreună au urmat un liceu sportiv, apoi un club sportiv şi de aici a pornit dragostea pentru sporturile de iarnă, care a fost transmisă şi fiicei lor, Raluca.

„Fiind iubitori de schi, întotdeauna am avut sentimente ciudate când ştiam că trebuie să mergem în străinătate să schiem. Dragostea pentru pârtia din Cârlibaba ne-a determinat să luăm legătura cu proprietarul şi să ne implicăm. Cel mai puternic impuls l-am avut din partea fetei care a fost îndrăgostită de mic copil de această pârtie. Aici a învăţat să schieze şi de fiecare dată când auzea discuţii despre aceasta spunea că trebuie să facem ceva cu pârtia, trebuie să găsim pe cineva să facă ceva cu ea. Până la urmă am hotărât să fim noi cei care să investim aici. Fiica noastră, Raluca, a devenit omul de bază, se implică în educaţia schiorilor, în organizarea pârtiei şi în tot ceea ce ţine de pârtie. Asta înseamnă că această pârtie se va bucura de o viaţă lungă, având în vedere că urmaşii iubesc sporturile de iarnă şi se implică în modernizare”, ne-a asigurat Gabriel Bujor.

 

O pârtie de schi într-un sat înseamnă dezvoltarea localităţii

La Cârlibaba lucrurile s-au schimbat din 2017, după ce un investitor privat a decis să amenajeze o pârtie de schi.

Gabriel Danciu, primarul comunei Cârlibaba, a precizat: „O pârtie în mediul rural înseamnă dezvoltarea zonei. În primul rând când ai un asemenea obiectiv în localitate nu poate fi decât benefic pentru că atragi un număr mare de turişti, promovezi zona, localitatea, aduci venituri atât pentru localnici, care dezvoltă mici activităţi pe lângă pârtie, cât şi pentru buget, înseamnă investiţii pentru confortul turiştilor.

Pe viitor, odată cu dezvoltarea pârtiei, sper să apară trei-patru pensiuni sau poate chiar un hotel. Nu vreau să fiu modest, dar pârtia din Cârlibaba este una dintre cele mai frumoase pârtii din judeţul Suceava, este la cea mai mare altitudine, sosirea fiind la peste 1.100 metri. Cu sprijinul Ministerului Turismului vrem să realizăm o instalaţie de telescaun, iar în momentul în care tele­scaunul va fi funcţional vom avea una dintre cele mai lungi pârtii din Moldova, de 3.170 metri”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concursul de schi „Cupa Stânişoara”, la Cârlibaba.
 Vizualizări articol: 1117 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Concursul de schi „Cupa Stânişoara”, la Cârlibaba5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei