Competiție

Concursul de schi „Cupa Stânișoara”, la Cârlibaba



Pârtia Cârlibaba
Pârtia Cârlibaba

După o lungă perioadă în care a lipsit din lista locațiilor în care se desfășoară competiții specifice sporturilor de iarnă, pârtia din Cârlibaba a reintrat, din anul 2018, în atenția organizatorilor de competiții sportive de iarnă. Sâmbătă, 26 februarie, la Cârlibaba, pe pârtia cu o lungime de 1.100 metri și o diferență de nivel de 207 m, se va desfășura cea de-a treia ediție a concursului de schi „Cupa Stânișoara”. Competiția se va desfășura pe patru categorii de vârstă (6-10, 11-14, 15-18 și peste 18 ani), masculin și feminin.
Înscrierile se fac, înainte de concurs, sâmbătă, între orele 09:00 și 10:00, direct la pârtie. De la ora 10,30 sunt programate calificările, de la ora 13,00 va avea loc concursul de schi „Cupa Stânișoara”, festivitatea de premiere urmând a avea loc la ora 17,00. Concurenții clasați pe locul întâi vor primi 300 de lei, ocupanții locului secund vor fi premiați cu 200 de lei, iar pentru poziția a treia de pe podium sunt alocați 100 de lei.
De la Gabriel Bujor, administratorul pârtiei din Cârlibaba, am aflat că și vineri este o zi specială pe pârtie, elevii, indiferent de vârstă, având gratuitate la teleschiul cu o capacitate de 410 persoane pe oră.
„Noi continuăm inițiativa cu privire la vacanța de iarnă a copiilor. Astfel, ne dorim ca vineri, 25 februarie, să aducem atmosfera de vacanță pe pârtie. Deci, dragi elevi, cu carnetul de elev în mânuță, între orele 13,00 și 17,00 urcările vor fi gratuite.
Îi așteptăm pe toți iubitorii schiului la Cârlibaba și sâmbătă, pentru că am amenajat un traseu extrem de accesibil concursului de schi «Cupa Stânișoara» și vremea va fi excelentă. Nedorim să vă alăturați într-un număr cât mai mare acestui eveniment. Concursul va fi organizat într-o zonă delimitată, iar cei care nu vor să simtă emoțiile și adrenalina concursului vor putea schia în condiții normale”, ne-a asigurat Gabriel Bujor.
Organizatorii, Primăria Cârlibaba și SC Ideal HardTeam, firma care administrează pârtia, au pregătit și alte surprize pentru cei care vor concura sau vor alege să petreacă ziua de sâmbătă pe pârtia Cârlibaba.
„De la ora 18:30, după lăsarea întunericului, schiorii vor coborî cu făclii pe pârtie, iar la final va fi organizat un foc de artificii. Avem un sezon excelent și ne bucură să fim gazde pentru acest concurs care, la fiecare ediție, a adunat spirit de competiție, orgolii sportive și multă voie bună. Sunt convins că și sâmbătă va fi la fel! Vă așteptăm la Cârlibaba”, a precizat Gabriel Bujor.
Evenimentul va fi prezentat de jurnalistul Doru Bighiu, de la postul de radio Orion FM Vatra Dornei.
Cârlibaba, una dintre alegerile împătimiților sporturilor de iarnă
Comuna suceveană Cârlibaba a fost până nu demult un loc preferat pentru turismul montan în sezonul primăvară – vară – toamnă, iar de la sfârșitul anului 2017 este tot mai căutată și în timpul iernii. Amplasată într-un loc superb, cu multă zăpadă, între crestele munților împăduriți cu brazi falnici, pârtia Măgura așteaptă să fie descoperită de pasionații de sport.
După aproape 10 ani în care a lipsit din lista specifică sporturilor de iarnă, pârtia din Cârlibaba a reintrat, la sfârșitul anului 2017, în atenția iubitorilor de schi. Gabriel Bujor, un împătimit al sporturilor de iarnă din Cârlibaba, a cumpărat pârtia din satul natul de la fostul proprietar și a investit, astfel încât din sezonul 2017-2018 pârtia Măgura a devenit funcțională.
Pârtia dispune de o parcarea generoasă, cu peste 400 de locuri, și este pregătită în fiecare noapte cu ajutorul unui ratrack modern.
„Nu este greu să administrezi o asemenea investiție dacă există un pic de pasiune, de plăcere pentru sportul acesta. În momentul de față pot spune că încercăm să facem un lucru cât se poate de bun, și când spun asta mă bazez pe feedback-ul din partea celor care vin aici – turiști, schiori, iubitori de munte. Semnalele sunt bune, dovadă că pârtia este plină. Există un centru de închiriere echipament, vorbim de schiuri, clăpari, bețe”, ne-a spus Gabriel Bujor, administratorul pârtiei din Cârlibaba.
Gabriel Bujor a făcut schi de performanță, clasându-se pe locul V la nivel național, iar soția sa, Simona, a fost vicecampioană națională la sanie pe pistă artificială. Împreună au urmat un liceu sportiv, apoi un club sportiv și de aici a pornit dragostea pentru sporturile de iarnă, care a fost transmisă și fiicei lor, Raluca.
„Fiind iubitori de schi, întotdeauna am avut sentimente ciudate când știam că trebuie să mergem în străinătate să schiem. Dragostea pentru pârtia din Cârlibaba ne-a determinat să luăm legătura cu proprietarul și să ne implicăm. Cel mai puternic impuls l-am avut din partea fetei care a fost îndrăgostită de mic copil de această pârtie. Aici a învățat să schieze și de fiecare dată când auzea discuții despre aceasta spunea că trebuie să facem ceva cu pârtia, trebuie să găsim pe cineva să facă ceva cu ea. Până la urmă am hotărât să fim noi cei care să investim aici. Fiica noastră, Raluca, a devenit omul de bază, se implică în educația schiorilor, în organizarea pârtiei și în tot ceea ce ține de pârtie. Asta înseamnă că această pârtie se va bucura de o viață lungă, având în vedere că urmașii iubesc sporturile de iarnă și se implică în modernizare”, ne-a asigurat Gabriel Bujor.
O pârtie de schi într-un sat înseamnă dezvoltarea localității
La Cârlibaba lucrurile s-au schimbat din 2017, după ce un investitor privat a decis să amenajeze o pârtie de schi.
Gabriel Danciu, primarul comunei Cârlibaba, a precizat: „O pârtie în mediul rural înseamnă dezvoltarea zonei. În primul rând când ai un asemenea obiectiv în localitate nu poate fi decât benefic pentru că atragi un număr mare de turiști, promovezi zona, localitatea, aduci venituri atât pentru localnici, care dezvoltă mici activități pe lângă pârtie, cât și pentru buget, înseamnă investiții pentru confortul turiștilor.
Pe viitor, odată cu dezvoltarea pârtiei, sper să apară trei-patru pensiuni sau poate chiar un hotel. Nu vreau să fiu modest, dar pârtia din Cârlibaba este una dintre cele mai frumoase pârtii din județul Suceava, este la cea mai mare altitudine, sosirea fiind la peste 1.100 metri. Cu sprijinul Ministerului Turismului vrem să realizăm o instalație de telescaun, iar în momentul în care telescaunul va fi funcțional vom avea una dintre cele mai lungi pârtii din Moldova, de 3.170 metri”.



Recomandări

Prima ediție a Concursului Interjudețean de Proiecte „Sufletul pridvorului – speranța și fapta bună”

Prima ediție a Concursului Interjudețean de Proiecte „Sufletul pridvorului – speranța și fapta bună”
Prima ediție a Concursului Interjudețean de Proiecte „Sufletul pridvorului – speranța și fapta bună”

Eleva Gabriela Tătaru, de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, pe podium la un concurs național pe teme de protecția consumatorilor

Eleva Gabriela Tătaru de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, pe podium la un concurs național pe teme de protecția consumatorilor
Eleva Gabriela Tătaru de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, pe podium la un concurs național pe teme de protecția consumatorilor