Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 feb 2022 - Anul XXVII, nr. 42 (7959)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Cei mai puternici

Beau zer, ridică tone la fiecare antrenament și vor să ajungă campioni mondiali la powerlifting

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Doi frați din Brodina de Sus se antrenează de zor într-o sală de la periferia Rădăuțiului, unde ridică și împing la fiecare antrenament greutăți de peste 10 tone cumulat, cu un singur scop: “Vrem să ajungem campioni europeni și mondiali, domnu’”, spune Vasile Buceac.

În vârstă de 30 de ani, Vasile e fratele mai mare, iar Gheorghiță are 25 de ani. La categorii, e invers proporțional. Gheorghe e cel mare.

De powerlifting (sport în care se încearcă ridicarea unei greutăți maxime în trei stiluri diferite, respectiv genuflexiuni, împins din culcat și îndreptări) s-au apucat pe la sfârșitul lui 2019, după ce ani la rând frații Buceac s-au antrenat așa cum au știut în șura și grajdul gospodăriei părinților din Brodina de Sus, unde au improvizat o sală de forță.

Într-o familie cu 12 copii, Gheorghe și Vasile nu au avut o copilărie tocmai ușoară.

Muncă, domnu’, muncă. Mergeam la școală 10 kilometri dus, 10 kilometri întors. De multe ori flămânzi... Am crescut greu, dar vă spun sincer a fost tare frumos. Decât acuma... Am avut o copilărie frumoasă, chiar dacă n-am avut totul pe tavă”, spune Gheorghe Buceac.

 

La televizor am auzit prima oară de powerlifting

În 2016 s-au mutat la Rădăuți, unde lucrează ca agenți de pază, dar au continuat antrenamentele la o sală de culturism. Nu se gândeau ei pe atunci la performanță.

Până când, tot la sală, un culturist cu experiență, Constantin Apetri, le-a spus că au un mare potențial și că ar fi bine să găsească pe cineva să-i îndrume spre un sport de ridicat/împins greutăți.

La televizor am auzit prima oară de powerlifting”, spune Gheorghe, mărturisind că și-a convins fratele că pot și merită să facă mai mult, decât să ridice greutăți doar pentru poze și filmulețe pe Facebook.

 

Face genuflexiuni cu bara, cu 330 de kilograme în spate

Era spre sfârșitul lui 2019 când au început antrenamentele de powerlifting, sub coordonarea celui care i-a îndrumat spre acest sport, și chiar cel care i-a descoperit, Constantin Apetri, multiplu medaliat la competiții de culturism.

Anul trecut, frații Buceac au participat la primele două competiții de powerlifting, din cadrul Campionatului Național, reușind deja primele performanțe.

Gheorghe e deja campion național, la genuflexiuni cu bara, recordul său fiind de 330 de kilograme. “Pe țară nu mă bate nimeni, la categoria mea (n.r. - 105 kg)”, e mândru Gheorghe.

La proba împins la piept din culcat, cei doi frați au ieșit vicecampioni naționali, fiecare la categoria lui (105, respectiv 83 kg).

 

„Noi nu știm de suplimente. Noi bem zer!”

Modestia și bunul-simț al celor doi frați m-au impresionat mai mult decât tonele pe care le iau în spate sau le împing la piept la fiecare antrenament.

În timpul antrenamentelor, Vasile și Gheorghe beau zer.

Noi nu știm de suplimente. Noi ne antrenăm cu zer. Zeru-i baza noastră și proteina noastră. Mama ne face doar pentru noi și aducem în oraș 20-30 de litri ca să avem pe toată săptămâna”, povestește Gheorghe.

De patru ori pe săptămână fac antrenament în această perioadă frații Buceac, iar fiecare antrenament durează aproximativ două ore și jumătate.

Fără telefoane mobile și pauze multe. Genuflexiuni, îndreptări și împins la piept. Și zer!

Eu, îmi spune Gheorghe, ridic 15-20 de tone adunat, și el (n.r. – Vasile), peste 10 tone.

 

“Ei în țară pot să bată tot!”

Constantin Apetri, antrenorul celor doi frați, e convins că aceștia pot obține performanțe și mai mari, însă au nevoie de susținere: “În șase luni de zile au pus 80-100 de kilograme în plus (n.r. - la greutăți). Un progres ca ăsta se obține în ani. Deja cum sunt ei acuma, după părerea mea, ei în țară pot să bată tot!”

Constantin Apetri spune că visul fraților Buceac de a ajunge pe podiumul campionatelor europene și mondiale de powerlifting e unul realizabil și speră că Vasile și Gheorghe vor primi susținerea de care au nevoie. E vorba în principal de costurile legate de alimentație, vitamine, suplimentele etc., lucruri de care sportivii care vor să facă performanță au nevoie.  

Noi nu ne plângem niciodată, domnu’. Campionii nu se nasc pe drum... trebuie să îndure! Mergem înainte, înapoi nu știm să mergem!”, completează cei doi frați.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Beau zer, ridică tone la fiecare antrenament și vor să ajungă campioni mondiali la powerlifting.
 Vizualizări articol: 3383 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Beau zer, ridică tone la fiecare antrenament și vor să ajungă campioni mondiali la powerlifting4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei