Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 22 (7939)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alertă sanitar-veterinară

Două noi focare de pestă africană care aduc restricții și la cea mai mare fermă de porci din județ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pesta porcină africană dă din nou mari bătăi de cap autorității sanitar-veterinare sucevene, două noi cazuri fiind depistate în această săptămână, unul la Pleșești - Vulturești și unul la Corocăiești - Verești. Grav este că focarele se întretaie cu cel de la Dolhasca, depistat tot recent, iar zona de supraveghere a focarelor cuprinde și ferma de porcine de la Verești, cea mai mare din județ.

Ferma de la Verești, care figurează cu 23.800 capete de porci, are activitatea blocată în următoarele 30 de zile, în sensul că nu poate vinde porcii pregătiți pentru sacrificare, respectiv nici aduce un lot nou de purcei. Perioada de restricții se poate prelungi, dacă mai apar focare ori dacă cele actuale nu pot fi închise. 

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, a explicat de ce situația este delicată: ”Știm că cei de la fermă aveau fluxuri de 5.000 de intrări și ieșiri, însă situația este complicată, trebuie să fim foarte prudenți și să luăm măsuri energice pentru a nu se ajunge la mai rău. Din păcate, cel puțin în cazul de la Pleșești proprietarul spune că a cumpărat recent cei doi purcei de la un comerciant ambulant, cu o mașină cu numere de Neamț, care a umblat prin sat. Acest comerț ilegal pare a fi principalul vector de răspândire a pestei porcine africane și rugăm sucevenii să fie mai responsabili, să înțeleagă că acest virus poate avea efecte economice dezastruoase și nu pot lua porci de oriunde și oricum. Până la urmă, tot oamenii au de pierdut, porcii nefiind înregistrați sanitar-veterinar crescătorii nu pot fi despăgubiți”.    

Dacă la Pleșești au fost depistați cu virusul și sacrificați imediat doi porci, la Corocăiești - Verești este vorba de cinci porci, tot dintr-o gospodărie.

Marea problemă este că datele arată că virusul circulă puternic în județele Iași și Botoșani, dar și în Suceava, cel puțin pe partea de județ aflată spre acestea, zona Dolhasca-Vulturești-Verești și comunele din jur.

Crescătorii sunt rugați să nu cumpere porci din mașini, de la comercianți ambulanți, ci doar animale înregistrate sanitar-veterinar, iar asta când va permise situația epidemiologică.

Doar așa crescătorii pot fi despăgubiți dacă virusul le intră în gospodării.

Rata de mortalitate a porcilor atinși de pestă porcină africană este de 100%, decesul survenind în câteva zile.

Primul simptom important al bolii este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.  

Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două noi focare de pestă africană care aduc restricții și la cea mai mare fermă de porci din județ.
 Vizualizări articol: 1839 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Două noi focare de pestă africană care aduc restricții și la cea mai mare fermă de porci din județ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei