Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 22 (7939)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Statistică

Doar 1,82% dintre profesorii suceveni care au împlinit vârsta de pensionare au rămas în continuare la catedră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La nivelul județului Suceava, doar 1,82% dintre profesorii suceveni care au împlinit vârsta de pensionare au rămas în continuare la catedră. Asta înseamnă că 135 de profesori suceveni care au peste 65 de ani, din totalul de 7.386 de profesori suceveni, au ales să rămână în activitate.

Conform unor date publicate de Ministerul Educației pentru anul 2021, preluate de Edupedu.ro,județele cu cel mai mic procent al cadrelor didactice din categoria 65-88 de ani sunt Suceava (1,82%), Gorj (2,01%), Timiș (2,10%), Cluj (2,26%), Dolj (2,44%).

La nivel național, aproape 8.000 de cadre didactice cu vârsta cuprinsă între 65 și 88 de ani predau în școlile din România, potrivit unor date ale Ministerului Educației, adică 3,96% din totalul profesorilor. Primele 3 județe cu cel mai mare procent de profesori cu vârsta între 65 și 88 de ani, care predau în sistemul de învățământ românesc, sunt Ialomița, Tulcea și Giurgiu. 

Inspectorul școlar general adjunct Ioan Dumitru Puiu, de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, a declarat că sunt catedre de matematică, fizică, chimie, chiar biologie, unde există un deficit de profesori, „așa că ne bucură mult faptul că profesori foarte buni, care au împlinit vârsta de 65 de ani, au ales să rămână în continuare la catedră”. Pe de altă parte, a mai completat inspectorul școlar general adjunct Ioan Dumitru Puiu, la Suceava, în ultimii ani, „se poate observa o întinerire a personalului didactic. Avem profesori calificați, s-au organizat concursuri, a fost concurență și asta a dus la calitate. Per ansamblu, suntem mulțumiți de pregătirea profesorilor. Avem și profesori tineri, dar și profesori cu experiență, deci există un echilibru, și asta ne bucură. Cadrele didactice care au împlinit vârsta de pensionare pot rămâne în activitate până la 68 de ani, depunând o cerere în acest sens”.

 

Metodologie

Conform metodologiei privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2022-2023, „personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor, care până la data de 1 septembrie 2022 împlineşte vârsta de 65 de ani, efectuează stagiul minim de cotizare şi dovedeşte competenţă profesională deosebită, a obţinut calificativul <Foarte Bine> şi nu a fost sancţionat disciplinar în ultimii 5 (cinci) ani şcolari încheiaţi, poate fi menţinut în activitate ca titular, în funcţia didactică până la 3 (trei) ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere, conform prezentei metodologii.”

În metodologie se mai arată că în anul școlar 2022-2023 pot fi reîncadrate în funcţia de personal didactic, cu avizul consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, cu condiția suspendării pensiei pe durata reîncadrării: „cadrele didactice pensionate, bărbaţi, cu gradul didactic I sau cu titlul științific de doctor, care au avut calitatea de cadre didactice titulare în învățământul preuniversitar și care nu împlinesc 68 de ani până la data de 1 septembrie 2022; cadrele didactice pensionate, femei, care au avut calitatea de cadre didactice titulare în învățământul preuniversitar și care nu împlinesc 65 de ani până la data de 1 septembrie 2022.”

 

Mai puțin de 10% dintre profesorii suceveni au vârsta sub 30 de ani

Potrivit unor date furnizate la sfârșitul anului trecut de Ministerul Educației, mai puțin de 10% dintre profesorii suceveni au vârsta sub 30 de ani. Mai exact, este vorba de 9,93%, adică 734 de profesori au vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, dintr-un total de 7.386 de profesori. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației, la nivel național, peste 19.000 de cadre didactice cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani predau în școlile din România, adică 9,6% din totalul profesorilor.Primele trei județe cu cel mai mare procent de profesori cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, care predau în sistemul de învățământ românesc, sunt: Sibiu, Cluj și Giurgiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar 1,82% dintre profesorii suceveni care au împlinit vârsta de pensionare au rămas în continuare la catedră.
 Vizualizări articol: 1669 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doar 1,82% dintre profesorii suceveni care au împlinit vârsta de pensionare au rămas în continuare la catedră0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei