Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 21 (7938)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bilanț

30 de apeluri la numărul de urgență 119 primite de Protecția Copilului Suceava, în primele săptămâni de la lansare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția Generală de Asistență Socială (DGASPC) Suceava a primit 30 de apeluri la numărul de urgență 119, în primele săptămâni de la lansarea acestui serviciu. 119 este numărul unic gratuit pentru copii destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare, neglijare a copilului. Coordonator 119, Rodica Ilisei, șef serviciu Centrul de Servicii Multifuncționale de Tip Rezidențial/TC, ne-a spus că principalele tipuri de situații semnalate au fost legate de sărăcie, abuz fizic și emoțional, conflict conjugal (la care asistă minori), șantaj, violență verbală, neînțelegeri în cazul custodiei comune în urma divorțului. În 7 cazuri sesizate la numărul de urgență 119, a fost nevoie de intervenție imediată, astfel că un echipaj al echipei mobile din cadrul Protecției Copilului și un echipaj de poliție au ajuns în localitățile în care se aflau copii în situație de risc.

 

O minoră în vârstă de 16 ani a apelat 119 în urma unui conflict cu părinții

Șef de serviciu Rodica Ilisei ne-a mai spus că 6 cazuri semnalate la 119  au dus la verificarea, monitorizarea și consilierea copiilor abuzați. Trei apeluri au fost direcționate către alte servicii din cadrul DGASPC Suceava, copiii fiind în evidența acestora, două apeluri nu au făcut obiectul 119, iar în cazul a 12 apeluri apelantul nu a vorbit sau a apelat greșit. Rodica Ilisei ne-a dat și două exemple de persoane care au apelat numărul de urgență 119. Este vorba de o minoră în vârstă de 16 ani, care a apelat 119 în urma unui conflict cu părinții. Adolescenta a fost reapelată de operatorul 119 și a beneficiat de consiliere și îndrumare. În prezent, cazul minorei este monitorizat de specialiștii din cadrul echipei mobile. Adolescenta este inclusă într-un program de consiliere, alături de membrii familiei. „În urma unui apel, am fost sesizați că M. G. ar fi agresată de concubin, iar la actele de agresiune asistă un minor. În urma deplasării la fața locului a echipei mobile, însoțită de echipajul de poliție, nu s-au constatat cele sesizate. Cazul este în monitorizarea și consilierea echipei mobile și a Serviciului public de asistență socială (SPAS) de pe raza de domiciliu”, ne-a relatat Rodica Ilisei, coordonatorul numărului unic gratuit 119, la care răspund 24 din 24 de ore specialiști în protecția copilului, care au fost instruiți să deosebească situațiile în care copiii sunt în pericol iminent. Operatorii pot cere ajutor echipelor mobile din teren, care să intervină. La numărul de urgență 119 poate să sune „un copil care se simte abuzat, traumatizat, neglijat, victimă a violenţei de orice tip, fizică sau emoţională, psihică, dar și o altă persoană care are cunoştinţă despre o astfel de situaţie, un prieten, un coleg, un vecin, un apropiat. De asemenea, pot fi luate în considerare şi apeluri de la persoane care cunosc şi nu pot trece nepăsătoare peste faptul că un copil se află într-o situaţie dificilă, într-o situaţie vulnerabilă”.

 

Peste 9.200 de apeluri la 119, la nivel național

La nivel național, în primele săptămâni de la lansarea numărul de urgență 119 – „Telefonul Copilului”, pe 5 ianuarie 2022, conform Agerpres, au fost înregistrate peste 9.200 de apeluri la 119,  dintre care circa 6.000 au fost de verificare a funcţionalităţii numărului. De asemenea, 1.804 cazuri la nivelul întregii țări sunt în lucru. În aceste situații se derulează anchete sociale, monitorizări, servicii de consiliere şi intervenţie. „A fost nevoie de intervenția de urgență a echipelor mobile ale direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului în 81 de situații. 1.706 situaţii de risc la adresa copiilor au fost soluţionate prin consiliere, referire către servicii de specialitate, mediere sau intervenţie în regim de urgenţă. De asemenea, în aceeaşi perioadă operatorii call-center din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului au efectuat 3.813 reapelări şi transferuri către specialişti pentru consiliere ori echipe mobile pentru rezolvarea situaţiilor sesizate”, conform sursei citate. Scopul acestui număr unic la nivel național este de a depista și interveni cu specialiști din domeniul protecției copilului, în timp real, în situațiile în care integritatea fizică și psihică a copiilor este în pericol.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 30 de apeluri la numărul de urgență 119 primite de Protecția Copilului Suceava, în primele săptămâni de la lansare.
 Vizualizări articol: 913 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
30 de apeluri la numărul de urgență 119 primite de Protecția Copilului Suceava, în primele săptămâni de la lansare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei