Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 16 (7933)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri

”Berlusconi” de Rădăuți rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele cinci persoane arestare la mijlocul lunii decembrie a anului trecut în dosarul vaccinărilor fictive rămân după gratii. Marian Ilisoi, alias ”Berlusconi” de Rădăuți, a fost la un pas să iasă din arest preventiv. Inițial, magistrații de la Tribunalul Suceava au decis să-l plaseze în arest la domiciliu, numai că procurorii Direcției Naționale Anticorupție nu au fost de acord și au contestat soluția. Curtea de Apel Suceava a admis propunerea procurorilor, astfel încât ”Berlusconi” de Rădăuți rămâne după gratii pentru alte 30 de zile. Măsura este definitivă și nu mai poate fi contestată la altă instanță.

În cazul soției acestuia, Alina Lidia Ilisoi, educatoare la o grădiniță din Rădăuți, a fost menținută măsura arestului la domiciliu. Mandate de arestare au fost prelungite pentru 30 de zile și în cazul altor patru persoane. Este vorba de Andrei Cristian Vlădoi și mama acestuia, Elena Daniela Vlădoi, cea din urmă angajată a Spitalului Municipal Mangalia. În spatele gratiilor rămân și cele două asistente de la centrul de vaccinare care funcționa în incinta Sanatoriului Balnear Mangalia, respectiv Pompilia Timofei și Henriette-Raluca Berge. Acestea sunt acuzate de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea inițiere și constituire, luare de mită, în formă continuată, acces ilegal într-un sistem informatic, în formă continuată, fals informatic, în formă continuată și fals intelectual, în formă continuată.

Elena Daniela Vlădoi, angajată a Spitalului Municipal Mangalia, este cercetată pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea inițiere și constituire, trafic de influență, în formă continuată, dare de mită (două fapte comise în formă continuată), instigare la acces ilegal într-un sistem informatic (două fapte comise în formă continuată), instigare la fals informatic (două fapte comise în formă continuată) și instigare la fals intelectual (două fapte comise în formă continuată). Cei trei intermediari, soții Ilisoi din Rădăuți și Andrei Cristian Vlădoi, sunt cercetați pentru constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, dare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic, fals intelectual și spălare a banilor, săvârșite în forma autoratului, complicității și a instigării.

 

Cum se derula vaccinarea fictivă

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Suceava, au detaliat modul cum funcționa rețeaua care se ocupa cu falsificarea certificatelor verzi, beneficiari ai unor astfel de documente falsificate fiind peste 100 de persoane, majoritatea din județele Suceava și Constanța. Potrivit anchetatorilor, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 2021, cele două asistente medicale din cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia ar fi constituit un grup infracțional organizat care avea ca scop final eliberarea de certificate de vaccinare anti-Covid falsificate, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 250 și 400 de euro, persoanelor interesate.

”Ulterior la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere (rude, prieteni etc.), care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obțină astfel de certificate falsificate de vaccinare, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 100 și 250 de euro, în funcție de starea materială a clienților.
Un aspect important la stabilirea <tarifului> era acela al prezenței persoanei la centrul de vaccinare. Astfel, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei, iar în cazul celorlalte, care nu doreau să se prezinte la centrul de vaccinare, tariful era de 700 de lei și era perceput pe loc.
Mecanismul de comitere a faptelor era unul complex, după racolarea persoanelor dispuse să obțină certificatul respectiv și primirea banilor, membrii grupului care își desfășurau activitatea în cadrul Centrului de vaccinare ce funcționează în incinta Sanatoriului Balnear și de Recuperare Mangalia ar fi efectuat acte specifice în vedere implementării datelor nereale în Registrul Electronic Național de Vaccinări. Legătura dintre membrii grupului ar fi fost asigurată de inculpata Vlădoi Elena Daniela, care primea comisioanele amintite mai sus și remitea parte din ele celor două asistente. Pentru a ascunde adevărata proveniență a banilor, intermediarii ar fi remis banii inculpatei Vlădoi Elena Daniela fie prin transfer bancar, din conturile unor rude sau prieteni, fie în numerar”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

 

Ce s-a găsit la perchezițiile derulate în cursul zilei de marți

De la cele 52 de percheziții care au avut loc în cursul zilei de marți, anchetatorii au ridicat mai multe bunuri, inclusiv sumele de 192.000 de lei și 80.000 de euro. De asemenea, anchetatorii au anunțat că în actualul dosar penal sunt vizate și alte persoane. ”În urma activităților desfășurate în data de 21 decembrie pe raza județelor Suceava și Constanța au fost ridicate înscrisuri ce au legătură cu formalitățile de vaccinare, arhiva unui centru de vaccinare, laptopuri, telefoane mobile, stick-uri de memorie, documente de achiziționare a bunurilor mobile şi imobile, precum și suma de aproximativ 116.400 de euro”, se mai arată în comunicatul DNA Suceava.

Anchetatorii au mai făcut precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ”Berlusconi” de Rădăuți rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile.
 Vizualizări articol: 1017 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
”Berlusconi” de Rădăuți rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei