Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 15 (7932)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Protest... la catedră. Elevii în bănci

Peste 9.000 de sindicaliști din învățământul sucevean au participat miercuri la o grevă de avertisment

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 9.000 de sindicaliști din învățământul sucevean au participat miercuri, 19 ianuarie, la o grevă de avertisment, între orele 11:00-13:00, timp în care au fost prezenți la clase, dar nu și-au ținut orele. Nici personalul nedidactic/auxiliar nu și-a desfășurat activitatea timp de două ore, dar a rămas la locul de muncă. Profesorii care nu au avut ore în respectivul interval au fost prezenți în unitățile de învățământ pe perioada grevei.

În județul Suceava, au participat la greva de avertisment circa 8.000 de sindicaliști de la Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava și încă aproximativ 1.200 de sindicaliști din învățământ care aparțin de Uniunea Județeană a Sindicatelor „Pro-Educația” Suceava.

În municipiul Suceava, după cum ne-a declarat prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, aproximativ 1.000 de angajați din învățământ au participat miercuri la greva de avertisment.„Profesorii care au avut ore în intervalul 11.00-13:00 au mers în clase fără catalog și nu au predat, dar au supravegheat elevii. Pe tablă a fost scris <Grevă!> sau <Grevă de avertisment!>. Elevii au putut face alte activități individuale în timpul celor două ore de grevă a profesorilor, dar nu au putut pleca acasă. Ei au fost supravegheați de profesori.Cadrele didactice care nu au avut ore în intervalul 11:00-13:00 nu au părăsit instituția de învățământ. Au stat în cancelarie, dar nu s-au ocupat de activități școlare. La fel și personalul auxiliar. Acesta a rămas în instituția de învățământ, dar nu a desfășurat nici o activitate”, ne-a explicat liderul de sindicat Giani Leonte. La unele școli, pe ușa de la cancelarie era pus un afiș: „Grevă de avertisment! Uniți suntem puternici!”

Protestul de miercuri a fost generat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte pe care le-au solicitat în ultima lună, printre care și majorarea salariilor, dar și alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanțarea educației.

 

Desfășurarea grevei în școlile din județ

La Cajvana, toți profesorii de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare”, dar și cadrele didactice de la Grădinița cu Program Normal din localitate, în jur de 130 de sindicaliști (Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava), au participat miercuri la greva de avertisment. Elevii din clasele mici au desenat, au participat la diferite jocuri, au socializat, în timp ce elevii de la clasele mai mari au citit diverse teme, au completat fișe, au desfășurat activități „prin joc”.

La Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, 90% dintre profesori au fost pro grevă de avertisment, sindicaliști care și-au exprimat opțiunea în cadrul referendumului desfășurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022. Profesorii au participat miercuri la ore, dar nu au predat în intervalul 11:00-13:00.

Directorul Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, prof.dr. Adrian-Nicolae Puiu, ne-a declarat miercuri că dintr-un total de 69 de angajați, 51 sunt membri de sindicat. 50 dintre sindicaliști au fost miercuri în grevă de avertisment. Un cadru didactic, membru de sindicat, a lipsit pentru că este în concediu medical.

„Cei 29 de colegi care au avut ore, conform orarului, în intervalul 11:00-13:00, au intrat la clase fără a desfășura activități didactice, ci doar au supravegheat elevii care au desfășurat activități individuale în propria bancă, fără a-i deranja fonic pe ceilalți colegi. Nu s-au înregistrat nici un fel de incidente”, ne-a spus directorul Adrian-Nicolae Puiu.

 

Punctele pe care le-au solicitat sindicaliștii din învățământ

Acțiunea de protest a fost organizată de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” (FSE). Această formă de protest, cu încetarea lucrului pentru două ore, s-a organizat pe baza rezultatelor referendumului desfășurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, spun sindicaliștii, completând că protestul este provocat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte pe care le-au solicitat: Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic); Alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanțarea educației; Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017; Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017; Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă; Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 9.000 de sindicaliști din învățământul sucevean au participat miercuri la o grevă de avertisment.
 Vizualizări articol: 682 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 9.000 de sindicaliști din învățământul sucevean au participat miercuri la o grevă de avertisment0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei