Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 14 (7931)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme acute

Criză pe cel mai mare șantier de drumuri din Suceava. „Dacă nu vor fi alocați bani care să acopere creșterea prețurilor, proiectul nu va putea fi continuat”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Patronul firmei Autotehnorom, care lucrează pe un șantier care se întinde în județul Suceava pe 75 de kilometri, a atras atenția într-un amplu interviu pentru ”Ziar de Cluj” cu privire la problemele acute ale proiectului. Printre altele, acesta reclamă deficiențele din proiectul tehnic, în special cu privire la lipsa finanțării pentru căile de acces ale localnicilor și explozia prețului la materialele de construcție, pe care firma sa nu le poate acoperi singură.

„Este evident că dacă nu vor fi alocați bani care să acopere creșterea reală a prețurilor materialelor de construcții, proiectul nu va putea fi continuat”, a atras atenția Vasile Rîpan, care a vorbit fără menajamente despre aceste probleme.

El a arătat, printre altele, că plătește acum pentru o tonă de ciment circa 600 lei, iar beneficiarul lucrării, în speță Consiliul Județean Suceava, nu decontează decât circa 230 lei.

 

Problema lipsei de fonduri în proiect pentru căile de acces noi

Este pentru prima dată când se vorbește deschis despre aceste probleme, care afectează o bună parte din locuitorii județului. Oamenii din Dolhasca sau Liteni, de exemplu, sunt exasperați de starea drumului județean, practic impracticabil pe anumite porțiuni, iar reacția lor este în primul rând de a înjura constructorul.  

Firma are deschis șantier pe un prim lotcareîncepedela limita județului Iași, trece prin Dolhasca, Liteni, Udești, Bosanci, Ipotești și continuă cu un al doilea lot care leagă localitățile Liteni, Stroiești, Costâna, Dărmănești cu drumul european E85.

Vasile Rîpan a explicat de ce sunt probleme majore la asigurarea căilor de acces de la drum în curțile oamenilor: ”Credem că riveranii drumurilor bucovinene au dreptul la drumuri moderne și la accese facile laacestea. Din păcate, constructorul nu poate decât să execute proiectul tehnic așa cum acesta a fostîntocmit de către Consiliul Județean Suceava. În proiect, deși a fost prevăzută dezafectarea vechiloraccesealeriveranilor,nuafostprevăzutăconstruireaunoraccesenoișiniciadaptareacelorvechi.Evident,acceselenefiindlucrăricuprinseînproiect,beneficiarulnuaalocatniciresursefinanciareînacest sens. Noi, constructorul, am solicitat modificarea proiectului pentru a soluționa accesul laproprietățileriveranilor,încădelaînceputulcontractului,iunie2020.Abiaînaugust2021amprimitde la beneficiar (n.n. Consiliul Județean Suceava, prin asistența tehnică a proiectului) o dispoziție deșantier cu aspect general care ar înlătura anumite obstacole fără a soluționa integral problemaacceselor”.

 

Prețurile la materiale de construcții au explodat pur și simplu

Pe lângă erorile de proiectare, cea mai mare problemă, una în parte imprevizibilă, este cea legată de creșterea bruscă a prețurilor la materialele de construcții. După cum am arătat la începutul materialului, este vorba de dublări ale prețurilor, ori chiar de creșteri și mai mari de atât. Creșterile sunt la toate materialele de construcție, fie că vorbim de balast, oțel beton, ciment, bitum sau fier.

Cele mai mici creșteri sunt de 30%, în timp ce la energie electrică sau gaz facturile au crescut cu 300%.

Patronul Autotehnorom a mai arătat că se înregistrează întârzieri și pentru că a fost obligat să returneze avansul acordat după numai 6 luni, în timp ce în cazul contractului similar de pe raza județului Iași avansul este recuperat etapizat, până la terminarea execuției lucrărilor. Această presiune suplimentară a obligat firma să apeleze la credite bancare suplimentare pentru a susține execuția lucrărilor.

La finalul interviului din Ziar de Cluj, Vasile Rîpan a tras și câteva concluzii cu privire la problemele care ar trebui rezolvate pentru ca lucrarea să fie totuși dusă la bun sfârșit:

  • Rezolvareadeficiențelorproiectuluiîntr‐untimpscurtșirevizuirealistelordecantitățidecătrebeneficiarastfelîncâtantreprenorulsăpoatăfiplătitpentrulucrărileexecutate;
  • Supervizareacontractuluicuprofesionalism,bună-credințășiconformscopuluicontractului;
  • Acordareadecătrebeneficiaraextensiei de timpaferenteîntârzierilor carenuțin de culpaconstructorului;
  • Platadecătrebeneficiarasumelor aferenteajustăriiprețurilorcaurmareacreșteriiprețurilor materialelor, conformcontractuluiasumat;
  • Platadecătrebeneficiarasumeloraferentelucrărilorexecutatedeantreprenorconformprevederilorcontractuluișirefuzatedesupervizorfărăjustificarecontractuală.

 

În final, omul de afaceri a subliniat totuși că el și oamenii săi nu doresc altceva decât ducerea la bun sfârșit a proiectului, iar pentru asta este nevoie de o colaborare eficientă și corectă între parteneri. Principalii parteneri din proiect sunt firma Autotehnorom și Consiliul Județean Suceava, în calitate de administrator al drumului.  

 

Exemple de creșteri prețuri la materiale și materii prime

Preţuri actuale comparate cu cele din octombrie 2019, când s-a făcut ofertarea din contractul privind modernizarea a 75 de kilometri de drum:   

Balast de la 11 lei/tonă la 25 lei/tonă +127,27%  

Oțel beton fasonat de la 2,85 lei/kg la 4,55 lei/kg +44,75%  

Ciment de la 385 lei/tonă la 511 lei/tonă +32,72%  

Motorină de la 4,25 lei/litru la 6,35 lei/litru +49,41%  

Energie electrică de la 359 lei/Mwh la 1.447 lei/Mwh +302,99%  

Gaz de la 100 lei/Mwh la 400 lei/Mwh +300,00% 

Bitum de la 1.500 lei/tonă la 2.200 lei/tonă +46,67%  

Fier de la 150 lei/tonă la 225 lei/tonă +50,00%

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criză pe cel mai mare șantier de drumuri din Suceava. „Dacă nu vor fi alocați bani care să acopere creșterea prețurilor, proiectul nu va putea fi continuat”.
 Vizualizări articol: 6007 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Criză pe cel mai mare șantier de drumuri din Suceava. „Dacă nu vor fi alocați bani care să acopere creșterea prețurilor, proiectul nu va putea fi continuat”2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei