Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 ian 2022 - Anul XXVII, nr. 12 (7929)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Recunoaștere

Sculptorul sucevean Ion Mîndrescu este oficial „Cetățean de Onoare al Județului Suceava”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sculptorul Ion Mîndrescu a primit titlul și diploma de „Cetățean de Onoare al Județului Suceava”, în cadrul unei ceremonii restrânse care a avut loc sâmbătă, de Ziua Culturii Naționale. Evenimentul a fost organizat la Muzeul Național al Bucovinei, în prezența sculptorului Ion Mîndrescu, vicepreședintelui Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, prefectului Alexandru Moldovan și a directorului muzeului, Emil Ursu. Ion Mîndrescu a primit titlul de cetățean de onoare al județului din partea lui Niculai Barbă. Acesta a precizat că CJ Suceava i-a acordat titlul de „Cetățean de Onoare al Județului Suceava” maestrului Ion Mîndrescu pentru contribuția adusă la dezvoltarea mediului artistic și cultural și la promovarea imaginii județului Suceava prin recunoașterea activității sale pe plan național și internațional.

Ion Mîndrescu, unul dintre cei mai importanți sculptori români contemporani, s-a născut în 1954 la Mihoveni, comuna Șcheia, el urmând cursurile Liceului de muzică și arte plastice din Botoșani și a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București. În 1979 a obținut premiul revistei „Amfiteatru” pentru relieful „Conflict”.  În 1986 a sculptat bustul lui Mihai Eminescu, care, în 1990, va fi transpus în bronz, în trei exemplare, unul fiind expus în Caracas, un altul la Chișinău și al treilea la Mănăstirea Sucevița.

În 1985 începe să modeleze seria ”Omul, Timpul, Spațiul”. În martie 1995 o lucrare din ciclul „Omul, timpul, spațiul” a fost prezentă la „Salon International d'Art Contemporain” de la Strasbourg, alături de opere ale unor artiști celebri: Toulouse-Lautrec, Cesar, Picasso, Giacometti. În 1993, Ion Mîndrescu a participat cu 30 de lucrări la expoziția deschisă la Centrul Cultural Român de la Paris. În 2003, o lucrare „Omul, timpul, spațiul” a intrat în colecția Consiliului de miniștri ai Comisiei Europene. În străinătate, Ion Mîndrescu a expus, între altele, la Sofia, Budapesta, Varșovia, Berlin, Viena, Beijing, Paris, Strasbourg, Sevilla, Belgrad. Are mai multe premii și distincții, numeroase lucrări în colecții private și este prezent permanent cu opere în galerii din București, Viena și Paris. Are peste 200 de lucrări în colecții private din România, Franța, Anglia, Germania, Italia, Israel, SUA, Grecia, Austria și Serbia.

 

O expoziție cu lucrări semnate de Ion Mîndrescu și Mihai Pînzaru-PIM a fost vernisată la Spitalul Județean

Tot de Ziua Culturii Naționale, la Spitalul Județean Suceava a fost vernisată o expoziție inedită care conține lucrări semnate de sculptorul Ion Mîndrescu și graficianul Mihai Pînzaru-PIM. Expoziția este organizată în onoarea cadrelor medicale sucevene. Lucrările sculptorului Ion Mîndrescu sunt expuse în holul de la intrarea în Spitalul Județean, într-o expoziție intitulată „Omul, Timpul, Spațiul”. De asemenea, sala de conferințe ”dr. Vasile Andriu” a spitalului găzduiește o expoziție internațională de artă plastică cu lucrări realizate în cadrul proiectului ”Lumina Nordului. Putna 2021”, care a avut loc cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la Marea Serbare de la Putna, precum și ilustrații realizate de Mihai Pînzaru-PIM la poeziile lui Ciprian Porumbescu. Făcând referire la expoziția sculptorului Ion Mîndrescu, Niculai Barbă a ținut să precizeze că aceasta cuprinde opt lucrări și este, prin mesajul său, mai acasă ca oriunde. „Viața este o luptă și, indiferent de micile sau marile încercări personale, ea merge înainte, nestingherită, la fel ca spiralele, spițele și înlănțuirile prezente în creația maestrului Ion Mîndrescu”, a precizat Barbă, care a adăugat că în expoziția de la Spital sunt și sculpturi realizate de artist acasă, la Mihoveni, în pandemie.

De Ziua Culturii Naționale, autoritățile sucevene au organizat mai multe ceremonii de depunere de jerbe de flori la busturile lui Mihai Eminescu din Suceava, Călinești Cuparencu și Mănăstirea Putna, precum și la statuia compozitorului Ciprian Porumbescu, din parcul central al Sucevei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sculptorul sucevean Ion Mîndrescu este oficial „Cetățean de Onoare al Județului Suceava”.
 Vizualizări articol: 787 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sculptorul sucevean Ion Mîndrescu este oficial „Cetățean de Onoare al Județului Suceava”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei