Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 dec 2021 - Anul XXVI, nr. 305 (7917)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Direcția Sanitar Veterinară

Apel către primării să aloce buget pentru gestionarea câinilor fără stăpân

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava încheie anul 2021 cu încă o alertă, după numeroasele probleme create de pesta porcină africană. În satul Dumbrava, comuna Lespezi, foarte aproape de granița cu județul Suceava, două bovine au fost diagnosticate cu virusul rabic – turbare în denumire populară. După toate probabilitățile, una din vaci a fost mușcată de o vulpe turbată sau de un câine sălbăticit turbat.

Alerta este majoră, ieri făcându-se ancheta epidemiologică și urmând a se decide pe ce arie este nevoie ca toate animalele să fie vaccinate antirabic. Virusul rabic este foarte periculos și se poate transmite și la om. Cum satele din zona Dolhasca sunt în apropiere de focar, alerta s-a declanșat și la DSVSA Suceava. Autoritatea sanitar-veterinară a anunțat și reprezentanții fondurilor de vânătoare, pentru monitorizarea efectivelor de vulpi, cel mai important vector al transmiterii virusului rabic.  

În acest context, având în vedere și ce s-a întâmplat în acest an, cu focare de pestă porcină africană aduse din pădure spre gospodării de câinii hoinari, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a transmis un apel către toate primăriile din județ, cu privire la problema gestionării câinilor fără stăpân sau a celor sălbăticiți, ”navetiști” din pădure spre zonele locuite.

Apelul vine într-o perioadă în care se calculează bugetele și fondurile pentru anul viitor.

”Fiecare primărie trebuie să aloce un buget pe problema gestionării câinilor fără stăpân, este în primul rând o probleme de sănătate publică, în această perioadă în care avem atât de mulți viruși care circulă în mediul silvatic. Cum este prevăzut de altfel de lege, inclusiv primăriile din comune trebuie să aibă un adăpost de animale sau un contract cu o firmă care deține un adăpost, dar și un contract cu un gestionar de fond de vânătoare, pentru combaterea câinilor fără stăpân. Apoi, recomand insistent alocarea de la buget a unor sume de bani pentru sterilizarea gratuită a câinilor din sate, inclusiv a celor cu stăpân. Doar așa putem reduce populația de câini într-un mod eficient”, a declarat doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc.  

În această problemă s-au implicat efectiv până acum doar câteva primării de municipii și orașe, foarte puține. 

Prin reducere populației de câini, pe de o parte, zonele rurale ar fi mai protejate de zoonoze, iar pe de altă parte s-ar reduce migrația câinilor fără stăpân spre orașe, de cele mai multe ori prin implicarea directă a omului.  

Directorul executiv al DSVSA Suceava a mai amintit că toate primăriile din zona de munte a județului trebuie să aibă un contract cu un veterinar și privind intervenții pentru tranchilizarea urșilor, atunci când apar situații de urgență care trebuie gestionare în timp scurt.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Apel către primării să aloce buget pentru gestionarea câinilor fără stăpân.
 Vizualizări articol: 1844 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apel către primării să aloce buget pentru gestionarea câinilor fără stăpân0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei