Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 dec 2021 - Anul XXVI, nr. 297 (7909)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   27 imagini |   ø fişiere video

În ziua Sf. Daniil Sihastrul

Slujbă arhierească, cuvinte de învățătură, colinde și distincții, într-o zi de sărbătoare, la Mănăstirea Voroneț

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Mănăstirea Voroneț, în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, sâmbătă, 18 decembrie, a fost mare sărbătoare. Paraclisul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul” al Mănăstirii Voroneţ şi-a serbat hramul, prilej de rugăciune, de bucurie, de binecuvântare.

„Pudrat” de zăpada imaculată care se așternuse de câteva zile, Voronețul părea mai strălucitor. Poate că cerul plumburiu, care nu a lăsat la vedere razele soarelui, a dat o anumită sobrietate Voronețului, dar zăpada, simbolul purității, a adus lumina de care era nevoie pentru a ne contopi în „albastrul de Voroneț”. Acest loc te copleșește, pentru că în biserica mare a Mănăstirii Voroneț, aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, se află mormântul Sfântului Cuvios Daniil, loc în care ne aplecăm genunchii pentru a primi „darul înțelepciunii”.

 

Avem nevoie de „o frântură, o picătură, o boabă din înțelepciunea aceasta dumnezeiască”

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților,înconjurat de un sobor numeros de preoți și diaconi, sobor din care au făcut parte și protos. Justinian Săvescu, secretar eparhial, consilieri eparhiali: pr. Adrian Popa, șef departament de colportaj, pr. Ciprin Blaga, directorul editurii „Crimca”, pr. protopop Aurel Goraş.

În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit despre însemnătatea zilei de 18 decembrie, când se face pomenirea Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul:„Îl pomenim cu multă smerenie pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul. Vedem în el un om dăruit de Dumnezeu. Cu ce dăruit de Dumnezeu? Care este unul dintre cele mai importante daruri, unul dintre cei mai pregnanți talanți pe care i-a avut Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul? (…) Cu o înțelepciune care nu-i din rândul oamenilor, o înțelepciune care vine de sus. (…) Să-l rugăm pe Sfântul Cuvios Daniil să mijlocească înaintea lui Dumnezeu, el care a primit înțelepciune mai presus de înțelegerea cea de la Dumnezeu, să ne dăruiască și nouă o frântură, o picătură, o boabă din înțelepciunea aceasta dumnezeiască. Pentru că avem și mai ales vom avea mare nevoie de această înțelepciune de la Dumnezeu.”

Într-un moment de criză, a mai spus Preasfințitul Părinte Damaschin, ar trebui să apelăm la oameni care au înțelepciune mai multă decât noi, să facem asemeni Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, care a căutat sfat la Cuviosul Daniil Sihastrul. Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a adăugat că avem nevoie cu toții de o curățenie a gândurilor, o limpezire a gândurilor care se poate obține prin rugăciune, pentru că doar „prin dobândirea liniștii celei ziditoare, a bunei așezări lăuntrice, oamenii vor putea asculta șoapta Duhului, adierea de vânt lin întru care Dumnezeu ne cercetează”.

Cu toții avem nevoie de înțelepciune de la Dumnezeu, pe care o putem dobândi atunci când mintea noastră va sta în rugăciune, a mai transmis în cuvântul de învățătură Preasfințitul Damaschin, făcând o distincție clară între inteligență, care poate fi folosită și în slujba răului, și înțelepciune, care vine de la Dumnezeu, dându-l exemplu din nou pe Cuviosul Daniil Sihastrul, care a primit „Duhul înțelepciunii”.

 

Colinde

Răspunsurile la strană au fost date de măicuțele din obștea Mănăstirii Voroneț, care, ca în fiecare an pe 18 decembrie, ne colindă, vestind Nașterea Domnului„O, ce veste minunată”, „Trei păstori”, „Moş Crăciun cu plete dalbe”, „Din an, în an”, „Ziurel de ziuă”, „La Viflaim, colo-n jos”, „În cetatea împărătească”etc. au fost doar câteva dintre colindele care au răsunat în paraclisul mănăstirii, neîncăpător pentru mulţimea de credincioşi care au dorit să fie prezenţi la sărbătoarea celui de al doilea hram al mănăstirii.

O parte dintre credincioşi au cântat colindele împreună cu măicuţele de la Voroneţ. Colindele nu pot fi separate de minunea Naşterii Domnului, de magia Crăciunului, de copilărie, de familie, de iubirea faţă de aproapele, de daruri, de bucurie.

 

Sărbătoarea darurilor

Sărbătoarea de sâmbătă, de la Mănăstirea Voroneț, a fost și o sărbătoare „a darurilor”. În semn de prețuire pentru ceea ce au realizat în acest an, dar mai ales pentru întreaga activitate de revigorare a vieții monahale la Voroneț, începând din anul 1991, la recomandarea plină de iubire a stareţelor mănăstirii, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a înmânat tuturor maicilor din obștea mănăstirii Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”, întrucât „au urmat exemplul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, iubitor de Dumnezeu și semeni, aspru nevoitor și înțelept povățuitor, iubitor de rugăciune și de isihie, care a întărit viața duhovnicească din Bucovina și a format duhovnicește mulți călugări și credincioși. Binecuvântați să fie toți cei care, sporind întru cele plăcute lui Dumnezeu, se fac pilde de viețuire duhovnicească pentru semenii lor!”.

Astfel, în paraclisul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul” al Mănăstirii Voroneţ, au primit Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”Monahiile: Daniela Nechifor, Teofana Vlad, Eustohia Duciuc, Teodora Nechifor, Rafaela Adumitroaie şi rasoforele:Timoteia Vultur, Ecaterina Gemene, Hristofora Dranca, Alexia Pintili.

Nu cu mult timp în urmă, din încredinţarea Părintelui Arhiepiscop Calinic, PS Damaschin Dorneanul a mai înmânat distincții importante din partea Centrului eparhial Suceava, cu prilejul unei activități culturale recente, desfășurate la Voroneț: Ordine pentru clerici: „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincţie, i-a fost acordată stavroforei Irina Pântescu, proinstareța Mănăstirii Voroneț, Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan de la Suceava” l-a primit stavrofora dr. Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, iar Ordinul „Muşatinii” i-a fost acordat monahiei Elena Simionovici, muzeograf şi scriitoare. Aceasta din urmă, tot la propunerea maicilor stareţe, în preambulul sărbătorii, a fost ridicată de către ÎnaltpreasfințintuluiArhiepiscop Calinic la rangul de Stavroforă, ca o încununare a îndelungii activităţi culturale desfăşurate la Voroneţ.

Putem spune că întreaga obște de la Mănăstirea Voroneț a fost răsplătită pentru toată strădania de a păstra neîntinat „spirtul Voronețului”, moștenirea lăsată de Sfântul Ștefan cel Mare și sfătuitorul lui, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul.

 

Invitați, premiați

La evenimentul de sâmbătă, au participat mai mulți stareți și starețe de mănăstiri, credincioși din apropiere, dar și invitați de peste hotare. Din Ucraina, a venit Consulul General al României la Cernăuți, Excelența Sa Irina Loredana Stănculescu, care a primit Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul” și a dăruit Mănăstirii Voroneț o icoană pictată cu chipul Sfântului Daniil Sihastrul, „ca dovadă a recunoștinței pentru legătura deosebită dintre obștea monahală și comunitatea românilor din regiunea pe care o reprezintă”.

Au mai fost onorați să primească Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul” din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la propunerea conducerii Mănăstirii Voroneț:Maria Toacă, scriitor, jurnalist, Cernăuţi, poetul Vasile Bâcu, Preşedintele Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Cernăuţi, Doina Cernica, scriitor, redactor, Suceava, Daniela Micuţariu, jurnalist, Suceava, Lidia Sfarti, directoarea „Starmod” Suceava și alte persoane din Voroneț, Soloneț, Comănești, Todirești, Arbore, Gura Humorului, Rădăuți, Suceava etc... Avocata Luminița Nedelcu, a primit Ordinul eparhial „Mușatinii” din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru profesionalismul cu care a apărat în instanţe cauzele mănăstirii. Distincțiile au fost înmânate de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul acestor oameni care, într-un fel sau altul, au sprijinit Mănăstirea Voroneț de-a lungul timpului, au fost aproape de obștea de maici, față de care cu toții au o mare stimă. Îi mulțumesc colegului de breaslă Constantin Ciofu (Doxologia.ro), pentru că a imortalizat cu aparatul de fotografiat momente prețioase din timpul evenimentului festiv de la Voroneț, fotografii pe care mi le-a oferit cu generozitate.

 

Unicitate

Stavrofora Irina Pântescu, proinstareța Mănăstirii Voroneț, i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Damaschin pentru slujire, „pentru că ați împodobit atât de frumos praznicul nostru, hramul Sf. Cuvios Daniil Sihastrul, pentru că sfântul nu este al nostru, este al întregii Bucovine, al întregii Moldove, și chiar al întregii Românii. Împreună cu ceilalți sfinți ai noștri, de pe toate meleagurile românești, sfinții fac o comuniune foarte puternică și se roagă pentru noi, și Dumnezeu nu o să ne lase și o să ne scape de tot ceea ce se întâmplă rău. Mare este puterea lui Dumnezeu și mare este ajutorul sfinților, și pentru aceasta noi vă mulțumim, că v-ați ostenit atât de mult, și ați fost aici, cu noi. Dumnezeu din Ceruri să vă răsplătească, pentru că noi nu avem cum”.

La rândul ei, stareța Mănăstirii Voroneț,stavrofora dr. Gabriela Platon, a mulțumit tuturor celor prezenți la sărbătoare. Credincioșii au primit din partea mănăstirii pachete cu alimente, având în vedere că încă suntem sub semnul restricțiilor. Cu pace și cu bucurie în suflet, fiecare a plecat de la Voroneț încărcat cu ceea ce a dat voie inimii să primească, dar să și dăruiască. Cu siguranță pentru toți există dorința de a reveni în mijlocul obștii de maici de la Voroneț, măcar pentru o rugăciune.

Monument arhitectonic unic în România, Mănăstirea Voroneţ a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, care i-a dat hramul principal „Sf. Gheorghe”. Cunoscută în toată lumea pentru pictura sa interioară şi exterioară deosebită, Mănăstirea Voroneț face parte din monumentele româneşti trecute în patrimoniul mondial UNESCO. Voronețul este cunoscut şi prin faptul că aici este înmormântat Sfântul Daniil Sihastrul. Mănăstirea Voroneţ a fost construită de Ştefan cel Mare în 1488, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru că l-a ajutat să-i învingă pe turci. El a făcut această mănăstire într-un timp record pentru timpurile de atunci, şi chiar şi pentru cele de astăzi, în 3 luni şi 3 săptămâni de la punerea pietrei de temelie până la sfinţire.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Slujbă arhierească, cuvinte de învățătură, colinde și distincții, într-o zi de sărbătoare, la Mănăstirea Voroneț.
 Vizualizări articol: 1282 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Slujbă arhierească, cuvinte de învățătură, colinde și distincții, într-o zi de sărbătoare, la Mănăstirea Voroneț0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei