Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 dec 2021 - Anul XXVI, nr. 297 (7909)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Păreri de rău

Preotul Mihai Argatu, parohul Bisericii „Sf. Gheorghe” din comuna Iacobeni, a plecat la Ceruri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pr. Mihai  Argatu, unul dintre cei mai de seamă preoți ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și ai Protoieriei Câmpulung Moldovenesc, membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și vicepreședinte în Consiliul de administrație Protsilva Bucovina, a trecut la cele veșnice sâmbătă, 18 decembrie 2021, de sărbătoarea Sfântului Daniil Sihastrul.

Conform datelor pe care le-am obținut de la familia îndurerată, părintele Mihai  Argatu s-a născut pe 19 septembrie 1959, în satul Valea Glodului, comuna Vulturești, din părinții preotul Vasile și prezvitera Floarea Argatu, fiind al treilea copil dintre cei cincisprezece. La botez i-a avut ca nași pe părintele Ilarion Argatu și prezvitera Georgeta. Cursurile școlii primare, gimnaziale și liceale le-a urmat prin diferite locuri: Leheceni și Cărpinet, județul Bihor, și Crucea, județul Suceava, Liceul Teoretic Vatra Dornei și Liceul ,,Nicu Gane” Fălticeni. A fost student la Institutul Teologic de Grad Universitar Sibiu, promoția 1983, iar ulterior s-a îngrijit de pregătirea permanentă pentru misiune printr-un master, urmând Masterul de Teologie Practică din cadrul Facultății de Teologie din Oradea. În 1983, pe 26 octombrie, a fost hirotonit diacon de către PS Pimen, pe seama parohiei Vorniceni I, jud. Botoșani, iar pe 30 octombrie, a fost hirotonit preot de către PS Pimen, pe seama parohiei Vorniceni I, jud. Botoșani, în satul natal al părintelui Dionisie Ignat din Sfântul Munte Athos.

În anul 1991, pe data de 1 noiembrie, a fost transferat la Parohia „Sf. Gheorghe” din comuna Iacobeni, cu scopul precis de a ridica Biserica din Satul Mestecăniș. La Iacobeni a slujit timp de treizeci de ani fiind un păstor sufletesc model și profesor de religie. În activitatea sa științifică, părintele a publicat și o carte „Teofil Herineanu - un român adevărat și un predicator desăvârșit (Editura Mila Creștină, 2010) în domeniul omileticii. A coordonat de-a lungul timpului mai multe reviste parohiale sau zonale precum: „Foaia Duminicală” sau revista „Corala” a preoților coralei din Bazinul Dornelor.

În plan misionar, a readus la ortodoxie mai multe suflete și a luptat cu prozelitismul acerb de după anii ʹ90, care a împânzit eparhia Sucevei și Rădăuților.  A ridicat trei altare de slujire, a îmbogățit parohiile în care a fost cu trei case parohiale, cu casă socială, cu cimitir, un monument al eroilor și multe altele. Ultima realizare a fost resfințirea bisericii parohiale din Iacobeni, în anul 2019, prin mâna vrednicului de pomenire Pimen Arhiepiscopul, pe care a împodobit-o cu aleasă grijă. În viața sa, pe primul loc a fost Hristos și Biserica Sa, iar mai apoi familia alcătuită din Prezvitera Mariana, cei patru copii, gineri și nurori și cei șapte nepoți. Pentru activitatea depusă, părintele Mihai Argatu a primit distincţia de Iconom Stavrofor, pe 27 octombrie 1996.

„Pentru toată osteneala sa îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-l așeze de-a dreapta Sa și să-l cheme: <Bine, slugă bună și credincioasă, peste puține ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria Domnului tău> (Mt. XXv,23)”, a transmis familia îndoliată. Înmormântarea va avea loc marți, 21.12.2021, la Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Iacobeni.

 

Mesaje de condoleanțe

Primăria comunei Iacobeni a postat, sâmbătă, pe pagina oficială, acest mesaj de condoleanțe: „Astăzi 18.12.2021, întreaga suflare din comuna Iacobeni a înghețat la aflarea veștii că părintele Mihai Argatu a plecat la cele veșnice. Cuvintele sunt slabe pentru a vorbi despre părintele Mihai, mereu alături de enoriași, vrednic slujitor al Sfântului Altar, respectând cu sfințenie cuvântul Mântuitorului, din care dădea povață ziditoare de suflet. De-a lungul activității sale pastorale, a încercat să zidească o biserică în sufletul fiecărui creștin din parohie și pe toți să îi adune atât în Biserica <Sfântul Gheorghe> din Iacobeni cât și în Biserica <Sfântul Dimitrie> din Mestecăniș, a cărei zidire s-a desfășurat sub directa sa îndrumare. Va rămâne veșnic în inimile noastre și îi vom păstra vie amintirea, pomenindu-l la rugăciune. Suntem alături de îndoliata familie și transmitem sincere condoleanțe!”.

Și deputatul PNL Angelica Fădor, care în perioada 2008-2016, a fost primar în comuna Iacobeni, a transmis un mesaj de condoleanțe: „A plecat astăzi (18 decembrie) dintre noi părintele Mihai Argatu.Un Preot cu har, un Om cumpuțini sunt, un Soț și un Tată deosebit, un Prieten și un Duhovnic căruia toți îi simțim lipsa…Comuna Iacobeni este, începând de astăzi, mai săracă.Drum lin spre ceruri, dragul nostru Părinte, Mihai!Veți rămâne veșnic în inimile noastre. Sincere condoleanțe familiei îndurerate!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preotul Mihai Argatu, parohul Bisericii „Sf. Gheorghe” din comuna Iacobeni, a plecat la Ceruri.
 Vizualizări articol: 3326 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Preotul Mihai Argatu, parohul Bisericii „Sf. Gheorghe” din comuna Iacobeni, a plecat la Ceruri3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei