Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 dec 2021 - Anul XXVI, nr. 296 (7908)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Nu știam cât de bun e Cozonacul Mopan! Natural 100% și plin de nucă. Mii de suceveni îl cumpără de Crăciun

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ai în fața ta doi cozonaci. Pufoși, plini de nucă ori cu mac, exact așa cum îți plac. Ți-e poftă și ai mânca chiar acum o felie – două, dar, stai, Trebuie Să Alegi Unul Dintre Ei.

 

Păi, de ce să aleg?, te-ntrebi poate.

Pentru că există posibilitatea ca unul dintre ei să conțină aditivi alimentari, acele E-uri de care îți tot spun nutriționiștii să te ferești. Și e un risc destul de mare, dat fiind faptul că dintre zeci de cozonaci din comerț verificați de Asociația pentru Protecția Consumatorilor majoritatea conțineau emulsifianți, agenți de îngroșare, de umezire, conservanți, coloranți... Și lista e lungă.

Parcă alegerea e deja mai ușoară, nu? Mai ales că al doilea cozonac din exemplul nostru e 100% făcut din ingrediente naturale. Cu lapte, ouă, smântână, unt, iar umplutura, din belșug, așa cum ne place tuturor, conține doar cu miez de nucă, fără alte semințe adăugate să mai scadă prețul de producție. 

Bun, și cum știu care e cel cu ingrediente naturale?

Citește cu atenție eticheta! Este foarte important să faci asta înainte de a cumpăra orice produs alimentar.

Termenul de valabilitate e un alt indicator. Dacă cozonacul luat de Crăciun îl poți mânca și de 8 Martie, chiar și la Paște în multe cazuri, ar trebui să îți pui un mare semn de întrebare.

 

Cozonaci Cât Un Elefant

Am fost zilele trecute într-o secție a fabricii Mopan Suceava, unde se pregătesc mii de cozonaci, mai cu seamă în această perioadă, a sărbătorilor de iarnă.

Între 6-7 tone de cozonaci, echivalentul greutății celui mai mare mamifer terestru de pe Terra, elefantul african.Comparația îmi aparține, statisticile nu. Sunt pe bune, din evidenta anilor precedenți.

Pentru că cei de la Mopan fac cozonaci de ani și ani de zile, fix după aceeași rețetă. Și în aceleași cantități.

Dacă sunt mii de oameni care, an de an, dintre zecile de cozonaci de pe piață, aleg cozonacul Mopan, e clar că știu de ce fac această alegere. Mai cu seamă că nu e nici cel mai ieftin, dar nici cel mai scump.  

Florina Grosu, manager de producție, ne-a făcut un tur al secției, arătându-ne întocmai cum se pregătesc cozonacii Mopan.

Sunt șapte feluri de cozonac, de diferite gramaje, am aflat de la Florina, în topul vânzărilor fiind și cei Premium: Cozonacul Mopan cu nucă și rahat, și cele Extra cu nucă și mac, cu nucă și stafide sau doar cu mac.

Prețul: 50 de lei pe kilogram (cozonacii Premium)

 

40% din cozonac e umplutură. Hai să-l tăiem!

În secție, mai mulți angajați întindeau foaia de luat, după ce a fost frământat într-un malaxor special cu brațe, care imită frământarea manuală.

Pe foaia de aluat, porționată conform rețetei, se pune cantitatea de umplutură cu ajutorul unui utilaj de dozat, ceea ce face ca toți cozonacii Mopan să aibă aceeași cantitate de umplutură. “40% din cozonacii Mopan sau Extra e doar umplutura”, completează Florina.

Odată modelați, cozonacii sunt așezați în tăvi pe rastele care se lasă într-un dospitor, unde temperatura și umiditatea sunt controlate. Apoi urmează etapa finală, de coacere într-un cuptor rotativ.

 

Și dacă tot trebuie să așteptăm, să facem o recapitulare:

- Umplutura e 40% din compoziția cozonacului;

- Ingredientele sunt naturale (lapte, ouă, smântână, nucă, mac, stafide / le găsești pe etichetă) și sunt achiziționate de la producători locali;

- Termenul de valabilitate e de cel mult 20 de zile (deci, fără E-uri și aditivi alimentari);

- Cozonacii pot fi cumpărați / comandați direct din zecile de magazine Mopan din județ;

Testul final. Am ajuns într-o altă cameră, unde Florina, șefa de la producție, taie unul dintre cozonaci și ne îmbie să gustăm din cozonac, așteaptând reacția noastră.

Am spus-o încă din titlul acestui material: nu știam cât de bun e Cozonacul Mopan! Însă mii de suceveni o știu de ani de zile...  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nu știam cât de bun e Cozonacul Mopan! Natural 100% și plin de nucă. Mii de suceveni îl cumpără de Crăciun.
 Vizualizări articol: 2662 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Nu știam cât de bun e Cozonacul Mopan! Natural 100% și plin de nucă. Mii de suceveni îl cumpără de Crăciun3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei