Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 272 (7884)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bosanci – Suceava

Protecția Copilului s-a autosesizat și a demarat o anchetă cu privire la „folosirea” copiilor la marșul împotriva învățământului online

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava s-a autosesizat și a demarat o anchetă cu privire la „folosirea” copiilor laMarșul Dreptului la Educație, împotriva învățământului online, acțiune care s-a desfășurat miercuri, 10 noiembrie, pe traseul Bosanci - Inspectoratul Școlar Județean Suceava. Protecția Copilului Suceava a ținut cont în demersul său și de protestul desfășurat pe 14 noiembrie, în municipiul Suceava, unde, de asemenea, au participat și minori. „Ne-am autosesizat și am solicitat instituțiilor competente sprijinul în sensul de a verifica dacă au fost respectate drepturile copiilor prezenți la manifestații, deoarece nu trebuie confundat dreptul copilului la libera opinie și dreptul la exprimare, cu obligarea acestuia de a participa la un eveniment pe care nu îl înțelege pe deplin”, susține directorul executiv al DGASPC Suceava, Georgeta Nadia Crețuleac.   

 

Adrese către Instituția Prefectuluiși către IȘJ Suceava

Serviciul Urgențe în domeniul Asistenței Sociale din cadrul DGASPC Suceava a înaintat adrese către Instituția Prefectului Județului Suceava, pentru a obține informații cu privire la modul în care s-a verificat de către organele în drept respectarea regulilor privind desfășurarea unei manifestații la care au participat și minori și dacă au fost sesizări cu privire la situații de risc în care s-au putut afla copiii participanți la manifestații. De asemenea, reprezentanții Protecției Copilului Suceava au trimis o adresă și către Inspectoratul Școlar Județean Suceava și către școlile participante pentru a verifica dacă s-au respectat regulile privind participarea minorilor la proteste doar însoțiți de reprezentanții legali, iar în cazul în care au fost însoțiți de către cadrele didactice, dacă există acordul scris al reprezentantului legal al fiecărui copil.

Specialiștii de la Protecția Copilului au mai declarat, imediat după primul protest, cel de la Bosanci, că„răspunderea pentru creşterea şi asigurarea dezvoltării în condiții normale a copilului le revine în primul rând părinţilor, aceştia având obligaţia de a-şi exercita drepturile şi de a-şi îndeplini obligaţiile faţă de copil ţinând seama cu prioritate de interesul superior al acestuia”.

 

Desfășurarea evenimentelor, pe scurt

Aproape 500 de elevi și părinți au participat miercuri, 10 noiembrie, la Marșul Dreptului la Educație, împotriva învățământului online.

Circa o sută oameni, nucleul marșului, au pornit pe jos din centrul comunei Bosanci, din fața Căminului Cultural, spre comuna Ipotești, unde alte câteva zeci de elevi și părinți li s-au alăturat. Cu toții și-au îndreptat pașii spre Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, pentru a transmite conducerii instituției următorul mesaj: „Un act educațional eficient se face doar cu prezența fizică”.

După ce a intrat în municipiul Suceava, grupul de protestatari a fost întâmpinat de alți oameni nemulțumiți de școala online, care și ei și-au strigat oful în drum spre IȘJ Suceava, unde, de asemenea, se adunaseră zeci de elevi și părinți care strigau în cor: „Nu vrem online!”, „Libertate!”.

Cu măști sau fără, oamenii au spus că obligarea dascălilor de a se vaccina nu este una legală și că actualele condiții îngrădesc dreptul la educație. La protest au participat și zeci de copii, unii purtați în brațe de părinții lor, alții în cărucioare, iar alții care tocmai ieșiseră de la orele online. Alături de protestatari s-a aflat și Neculai Miron, primarul comunei Bosanci, care a parcurs tot traseul Bosanci-Suceava, circa 10 kilometri, el fiind împotriva certificatului verde, împotriva vaccinări, punct de vedere exprimat destul de vocal la o întâlnire cu conducerea IȘJ Suceava.  

De asemenea, duminică, 14 noiembrie, sute de voci au scandat în centrul Sucevei mesaje precum „Libertate!”, „Nu cedăm, nu ne vaccinăm!”, „Vrem libertate, nu certificate!”, în cadrul unui protest organizat împotriva restricțiilor impuse din cauza pandemiei, de la introducerea certificatului verde, limitarea prezenței fizice a elevilor la școală, în funcție de gradul de vaccinare al cadrelor didactice, până la obligativitatea purtării măștii de protecție. Printre protestatari s-au aflat și minori.

 

„Copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi (...) în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice”

Directorul executiv al DGASPC Suceava, Georgeta Nadia Crețuleac, a mai declarat că instituția pe care o conduce nu a primit încă nici o                                     sesizare cu privire la vreo situație de risc în care s-ar fi aflat vreunul dintre copiii participanți la marșul de la Bosanci sau cel din centrul municipiului Suceava. Cu toate acestea, spune șefa DGASPC Suceava, „am atras atenția părinților asupra respectării drepturilor copilului în sensul în care aceștia au obligația de a le asigura informații, explicații și sfaturi în funcție de vârsta și gradul de înțelegere al acestora, precum și de a le permite să-și exprime punctul de vedere, ideile și opiniile”. Conform legislației în vigoare, art. 27 alin. 4 din Legea 272/2004, a adăugat Georgeta Nadia Crețuleac, „copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituţii publice sau private, în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Protecția Copilului s-a autosesizat și a demarat o anchetă cu privire la „folosirea” copiilor la marșul împotriva învățământului online.
 Vizualizări articol: 828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Protecția Copilului s-a autosesizat și a demarat o anchetă cu privire la „folosirea” copiilor la marșul împotriva învățământului online0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei