Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 269 (7881)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Lucrări

A început demolarea clădirii vechi a Spitalului Municipal Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Luni, 15 noiembrie, la ora 8,00, a început demolarea clădirii vechi a Spitalului Municipal Fălticeni. Sâmbătă, 13 noiembrie, au fost făcute ultimele pregătiri și organizarea de șantier, au fost montate plăcile care anunță perioada și tipul lucrărilor care vor fi executate în următoarele luni și au fost aduse utilajele astfel încât luni dimineață, după oprirea traficului rutier pe strada Mihai Eminescu (de la intersecția cu străzile Cuza Vodă și Nicolae Beldiceanu, până la intersecția cu strada Ion Dragoslav), firma care se ocupă de dărâmarea imobilului, AC Mobile SRL, un agent economic din județul Suceava specializat în astfel de activități, să poată începe lucrările. Circulația autovehiculelor pe strada Mihai Eminescu, de la intersecția cu strada Cuza Vodă și până la intersecția cu strada Ioan Dragoslav, va fi închisă pe toată perioada lucrărilor de demolare.

Lucrările de demolare vor dura trei zile, se vor utiliza trei excavatoare pentru dărâmarea și încărcarea resturilor provenite din demolare. Activitatea a început cu dărâmarea unor magazii, a fostei stației de oxigen, zona triajului și a stației de sterilizare, luni fiind demolate toate elementele de construcție din spatele pavilionului central.

Pe locul fostului pavilion central al spitalului vor fi amenajate locuri de parcare, alei pietonale, spații verzi și căi de acces pentru mașinile locatarilor blocului ANL şi, separat, parcare pentru spital. Clădirea a fost ridicată în anul 1860, în cei 161 de existență, pe lângă statutul de spital orășenesc, unitatea medicală a fost și spital militar în timpul celor două războaie mondiale. Timp de aproximativ 90 de ani spitalul a fost cunoscut sub denumirea Spitalul Stamati, purtând numele întemeietorului acestuia, preotul Iftime Stamati.

 

Vechiul spital municipal nu este o clădire de patrimoniu

Primarul Cătălin Coman a declarat: „Nu este o clădire de patrimoniu în primul rând. Au apărut tot felul de dezinformări că ar fi clădire de patrimoniu, dar în afară de vechime, nu are nici o calitate arhitecturală. Îndeplinim toate condițiile legale pentru demolarea acestei clădiri, avem toate autorizațiile și documentele necesare pentru demolarea spitalului și pentru obiectivul de investiții Sistematizare verticală spitalul Municipal Fălticeni. Nu vreau să se confunde că avem o singură investiție aici sau investiția este dărâmarea spitalului vechi. Investiția este sistematizarea întregii zone și crearea unui confort urbanistic normal și firesc pentru epoca în care trăim, cu asigurarea fluxurilor necesare atât pentru spital, cât și pentru ceilalți cetățeni, pentru urbanizarea întregii zone și asigurarea funcționării normale și în condițiile legii a Spitalului Municipal Fălticeni. Această clădire nu face parte dintr-o structură urbană din punct de vedere al confortului și facilităților. Aceasta este problema pe care trebuie să o rezolvăm și eu mi-am asumat-o ca primar încă de la început. Sunt de acord cu opinia fiecărui cetățean, nu o comentez, dar eu trebuie, în primul rând, să respect legea și să fiu responsabil cu cheltuirea banului public și asigurarea tuturor facilităților necesare pentru cei care ajung sau locuiesc în această zonă”.

 

În locul spitalului vor fi căi de acces, parcare și spații verzi

Primarul Cătălin Coman a făcut cunoscut faptul că a fost întocmit un proiect pentru demolare încă din momentul începerii spitalului nou, din 1990. În urmă cu 31 de ani, când a început construcția spitalului nou, proiectanții au gândit ca, odată cu finalizarea spitalului nou, care se estima a fi finalizat în cinci-șase ani, să se dărâme spitalul vechi și să fie sistematizată zona.

„Nu vorbim numai de dărâmare, este un proiect mult mai amplu, nu dărâmarea spitalului vechi este principalul obiectiv de investiție. Obiectivul de investiție este sistematizare verticală Spital Municipal Fălticeni și bloc ANL pentru că, așa cum deja se știe, avem și un bloc ANL lipit de spital, bloc dat în folosință în toamna anului 2010, aripa transformată în locuință fiind proiectată inițial ca și corp al spitalului, aici trebuiau să fie spații destinate spitalului, saloane etc. Nu este greșeala mea, nu este problema mea, dar conform legislației în vigoare, conform cerințelor Direcției de Sănătate Publică, a Ministerului Sănătății, cât și a celorlalte instituții competente, trebuie făcute fluxuri de intrare/ieșire separate. Aceasta este obligația mea, pentru ca locatarii de ANL să poată ajunge în condiții de siguranță și legale la apartamentul lor și să aibă unde să își parcheze mașinile. Practic cel care locuiește în blocul ANL nu se va putea intersecta cu cel care are nevoie de  servicii medicale la spitalul municipal. Sunt lucruri total diferite și suntem obligați să facem acest lucru. Vor fi construite parcări separate pentru cei 56 de locatari din blocul ANL și parcări pentru Spitalul Municipal Fălticeni. Nu vor fi parcări comune, vor fi parcări separate, cu acces separat, cu fluxuri separate, pentru că, până acum, locatarii blocului ANL trebuiau să treacă prin curtea spitalului, împotriva tuturor procedurilor sanitare. În același timp trebuie să asigurăm căi separate de acces la spital pentru aprovizionare cu medicamente, cu alimente, pentru evacuare deșeuri medicale și nemedicale, trebuie asigurate căi separate de acces pentru personal medical, pentru aparținători, pentru UPU. Sunt mai multe intrări și ieșiri care trebuie asigurate conform legii pe terenul existent. Aceste lucruri au fost proiectate încă din 1990, nu este nimic nou. Fiind un spital municipal trebuie amenajate și spații verzi, mai ales că, pe timp de vară, pacienții trebuie să mai iasă, să se întâlnească cu rudele într-un spațiu adecvat, asigurăm și acest lucru”, a subliniat primarul Cătălin Coman.

 

Clădirea spitalului vechi, o bombă biologică

Cea mai veche clădire medicală din România devine istorie. Construcția spitalul din Fălticeni a început în anul 1850, fiind dat în folosință în anul 1860. Încă de la început, spitalul a inclus și o capelă pe mijlocul acestuia, închisă de autoritățile comuniste în urmă cu 70 de ani. În anul 1938, în jurul capelei a fost construit etajul clădirii. După 1965 clădirea a devenit pavilion central pentru Spitalul Municipal Fălticeni, care, alături de maternitatea care funcționa în Spitalul Israelit construit în anul 1894 pentru nevoile populației de origine israelită, majoritară înainte de anul 1900 în târgul de pe Șomuz, s-a extins cu noi secții externe în perioada 1970-1980. Fostul spital municipal din urbea de pe Șomuz a funcţionat până în luna august în şase clădiri dispersate pe o zonă de cinci kilometri. Dintre aceste imobile doar două au fost construite cu destinaţia de spital, cele menționate mai sus, şi aveau o vechime de peste 100 de ani. Celelalte patru clădiri au fost amenajate în case particulare, şcoli şi grădiniţe, creșe.

„Spitalul vechi a fost făcut ca o construcție tehnică. Cel care l-a construit nu a făcut spitalul ca un edificiu cultural, ca un edificiu arhitectural. A fost o construcție tehnică. S-a tot vehiculat în presă că aici a fost o bisericuță. Nu mai există bisericuță aici de 70 de ani, capela nu mai este funcțională de 70 de ani. Toți cei care au trecut prin Spitalul Fălticeni sau au lucrat în Spitalul Fălticeni, unde se spune că a fost capela, a fost compartimentul de radiologie. Capela construită atunci a fost gândită ca să servească probleme religioase și liniștea spirituală a pacienților, după 1990 a fost construită în apropiere biserica spitalului care va asigura în continuare serviciile religioase pentru pacienții spitalului, fiind o clădire care aparține spitalului.

Cel mai important argument este că această clădire reprezintă o bombă biologică, bacterii, viruși, și orice altă destinație am vrea să îi dăm nu este recomandat din acest punct de vedere.

Ca să reabilităm și să redăm clădirea veche a spitalului unei funcțiuni pe care eu nu o intuiesc, pentru că este o problemă extrem de mare aici din punct de vedere a siguranței biologice, trebuie să cheltuim câteva milioane de euro, bani pe care municipiul Fălticeni nu îi are și nu pot să îmi asum responsabilitatea pentru cheltuirea banului public pentru niște iluzii”, ne-a spus primarul Cătălin Coman.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A început demolarea clădirii vechi a Spitalului Municipal Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1399 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A început demolarea clădirii vechi a Spitalului Municipal Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei