Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 246 (7858)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Nemulțumire

Scandal în jurul intenției Primăriei Vatra Dornei de a concesiona pârtia Veverița unei firme private

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria Vatra Dornei intenționează să concesioneze pârtia de schi Veverița și patinoarul din acest municipiu, fapt ce a provocat un val de proteste în special din partea șefului serviciului local de Salvamont, Petru Ariciuc. De mai multe zile, Petru Ariciuc, care este și președintele PSD Vatra Dornei, critică atât procedura de consultare publică organizată de primărie pentru proiectul de hotărâre de Consiliu Local prin care se va face concesionarea pârtiei, cât și cuantumul redevenței pe care municipalitatea ar urma să o primească. „Executivul local, în spatele Consiliului Local Vatra Dornei, face inginerii juridice și financiare la limita legii, cu singurul obiectiv al Primăriei Vatra Dornei generator de profit care aduce culoare turismului dornean, pârtia de schi Veverița. Iar de la lansarea dezbaterii publice privind delegarea serviciului de administrare a domeniului schiabil Veverița și a patinoarului către o instituție privată a trecut o lună de zile. În intervalul de timp 15 septembrie - 15 octombrie deși s-au desfășurat trei ședințe de consiliu local, dintre care o ședință de îndată, două pe comisii, niciodată reprezentanții executivului dornean nu au adus la cunoștința consilierilor inițiativa de a delega administrarea pârtiei de schi”, a declarat Petru Ariciuc.

El susține că exploatarea pârtiei este o activitate profitabilă pentru primărie, în condițiile în care anul acesta ar fi fost încasări de 340.000 de lei, cheltuielile de maximum 100.000 de lei, ceea ce ar însemna un profit de aproape 250.000 de lei. Șeful Salvamont Vatra Dornei consideră că în mod normal Consiliul Local ar fi trebuit să aprobe un studiu de oportunitate pentru concesionarea pârtiei de schi. De asemenea, Petru Ariciuc consideră că și redevența anuală pe care ar urma să o primească primăria, de 19.500 de euro, este mult prea mică, iar Consiliul Local ar fi trebuit să facă o analiză cost/beneficiu pentru activitatea pârtiei. „Mai mult, de doi ani mergem cu frâna trasă pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru mărirea domeniului schiabil. Acest studiu va fi gata în două-trei săptămâni, va fi predat, iar cu un lobby corespunzător, acest proiect ar putea să intre la finanțare în anul 2022. Cum se mai începe acest proiect dacă pârtia de schi Veverița va fi concesionată către o firmă privată?”, a întrebat Petru Ariciuc.

 

Viceprimarul Marius Rîpan spune că redevența încasată ar urma să fie de cel puțin patru ori mai mare decât câștigurile medii din ultimii trei ani

De cealaltă parte, viceprimarul din Vatra Dornei, Marius Rîpan, consideră că toate aceste afirmații nu sunt justificate, el subliniind faptul că redevența care va fi obținută în urma concesionării pârtiei Veverița ar urma să fie de cel puțin patru ori mai mare decât câștigurile medii din ultimii trei ani. Marius Rîpan a declarat că în urma realizării unui studiu de oportunitate pentru fundamentarea și stabilirea soluțiilor optime de administrare a domeniului public al sporturilor de iarnă al Primăriei Vatra Dornei, realizat în baza datelor tehnice și economice din ultimii trei ani, s-a luat în considerare necesitatea justificată a concesionării serviciului.Rîpan a spus că în ultimele trei sezoane de iarnă, din această activitate s-a obținut un câștig mediu anual de 24.000 lei, iar în acest calcul s-au evaluat și salariile operatorilor pe o perioadă de trei luni, precum și cheltuielile de întreținere și utilități.

„Valoarea minimă a redevenței, ce rezultă din studiul de oportunitate, va fi de cel puțin 19.500 euro, componenta fixă, la care se adaugă 5% din toate veniturile încasate de concesionar din activitatea de administrare, componenta variabilă a redevenței, inclusiv centre de închiriere, publicitate, comerț, alimentație publică și orice alte activități generatoare de venituri. Aceste valori, precum și toată documentația de atribuire, se vor supune spre aprobare Consiliului Local al Municipiului Vatra Dornei”, a declarat viceprimarul din Vatra Dornei.

El a ținut să evidențieze faptul că activitateaar urma să se desfășoare sub controlul Primăriei Vatra Dornei, iar concesionarea ar fi numai a serviciului de administrare a domeniului public al sporturilor de iarnă Vatra Dornei, nu și a terenurilor sau a infrastructurii edilitar-urbane aferente prestării acestuia. 

„Prin concesionarea serviciului printr-o procedură competitivă, ce se va desfășura în conformitate cu prevederile Legii nr. 98/2016 și ale Legii nr. 100/2016, cu modificările și completările ulterioare, precum și prevederile actelor normative subsecvente emise în aplicarea acestora, se elimină riscurile de operare și exploatare, care ar fi preluate în întregime de concesionar, riscuri naturale, schimbări climatice, riscuri de întreținere, fezabilitate tehnică, riscuri de cerere, capacitate managerială etc.. Aceste servicii de administrare vor fi reglementate prin Regulamentul serviciului, în care sunt definite modalităţile şi condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru efectuarea serviciului, indicatorii de performanţă, condiţiile tehnice, precum şi raporturile dintre operatorii de transport pe cablu autorizaţi şi utilizatorii serviciilor. Totodată, se prevăd sancțiuni pentru nerespectarea acestuia”, a arătat Marius Rîpan.

 

Accesul elevilor înscriși la Clubul Sporturilor de iarnă, Clubul Sportiv Școlar și Clubul Copiilor din Vatra Dornei va fi asigurat în continuare pe pârtia Veverița

Viceprimarul din Vatra Dornei a mai declarat că în caietul de sarcini se prevăd cerinţele organizatorice minimale ale operatorilor, precum și obligațiile și răspunderile ofertanților sau operatorilor. Astfel, Marius Rîpan a spus că în temeiul contractului de delegare, cu o durată de maximum cinci ani, operatorul va avea obligaţia de a asigura exploatarea eficace, în regim de continuitate şi permanenţă, a serviciilor care fac obiectul contractului, în conformitate cu cerinţele şi destinaţia impuse de concedent, la preţuri accesibile pentru utilizatorii finali, stabilite doar cu aprobarea acestuia.

Rîpan a arătat că în cazul nerespectării contractului, în baza clauzelor de reziliere, va putea fi denunțat unilateral de către concedent, respectiv Primăria Municipiului Vatra Dornei.

„Prin documentația de atribuire supusă dezbaterii publice se stabilește că la toate activitățile festive, culturale, sportive sau de altă natură organizate de Primărie, accesul la domeniul schiabil și gratuitățile se stabilesc de comun acord cu concesionarul. De asemenea, și accesul elevilor înscriși la Clubul Sporturilor de iarnă, Clubul Sportiv Școlar și Clubul Copiilor din Vatra Dornei va fi asigurat în continuare”, a afirmat Marius Rîpan, care a mai adăugat că menirea administrației publice nu este de a gestiona servicii cu risc economic, ci aceea de a crea condiții și infrastructură de dezvoltare pentru comunitate. „Considerăm că unele discuții iscate, mai ales în mediul on-line, ca urmare a dezbaterii publice a acestui subiect, au fost prilej de lansare a unor ipoteze care nu au nimic de-a face cu realitatea, fiind doar motive de atacuri politice”, a afirmat Rîpan. El a arătat că la nivel național sunt foarte puține cazurile în care primăriile gestionează, direct, acest gen de activități.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scandal în jurul intenției Primăriei Vatra Dornei de a concesiona pârtia Veverița unei firme private.
 Vizualizări articol: 2262 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scandal în jurul intenției Primăriei Vatra Dornei de a concesiona pârtia Veverița unei firme private0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei