Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 244 (7856)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

O fi știut ce fură?

Sucevean condamnat la 30 de luni de închisoare pentru furt de porumbei de peste 10.000 de euro bucata

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bărbatul în vârstă de 49 de ani, din Rădăuți, săltat acum câteva zile în baza unui mandat european de arestare emis de autoritățile belgiene, este solicitat pentru extrădare în vederea executării unui mandat prin care a fost deja condamnat la o pedeapsă de 30 de luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunilor de „furt calificat” și „asociere infracțională în vederea comiterii de infracțiuni”. Este vorba despre un furt de porumbei, nu orice fel de porumbei însă.

Monitorul de Suceava vă prezintă în exclusivitate despre ce este vorba în acest dosar și care sunt datele transmise de autoritățile judiciare belgiene.

După cum au comunicat oficial cei de la Curtea de Apel din Anvers, către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, atunci când au cerut extrădarea, Vasile Pleșca este acuzat că, împreună cu complici,  în noaptea de 13 spre 14 noiembrie 2016, a intrat în gospodăria unui columbofil din Ranst, de unde a sustras 55 de porumbei de cursă, o bicicletă și coșuri de transport, bunuri evaluate la 600.000 de euro. Un calcul simplu arată că valoarea medie a unui porumbel din cei furați depășea  10.000 de euro. Porumbeii de elită ai crescătorului de rang european erau cotați însă și la 30.000 de euro.

Conform datelor pe care le avem, porumbeii furați nu au mai fost găsiți vreodată.

Rădăuțeanul a fost condamnat în acest dosar de furt de porumbei în decembrie 2020, mai arată datele ajunse la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

 

Își așteaptă extrădarea în stare de libertate

Poliția Română a acționat în acest caz, prima dată, în februarie 2017. Atunci, ofiţeri de la Direcţia de Investigaţii Criminale a Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) au descins la Rădăuţi şi în două localităţi limitrofe, anunţând că acţionează în cazul unei grupări de hoţi de porumbei voiajori de mare valoare.

Ulterior, s-a aflat că cei vizaţi de percheziţii au fost Petru Ionel Curelar și Vasile Pleșca, ambii din Rădăuţi.

Printre porumbeii furați au fost și trei campioni, a scris presa belgiană, Iron Lady Ellie, Lily și Petra. Numai primul porumbel avea o valoare de piaţă de 30.000 de euro.

În general, în cazurile de acest gen, cei din rețelele care vânează porumbei de valoare apelează la hoți care, de multe ori nici, nu cunosc valoarea a ceea ce sustrag și la ce se expun. Așa se explică probabil și faptul că hoții de porumbei s-au complicat și cu furtul unei biciclete. 

Deși procurorii au cerut arestarea preventivă a bărbatului de 49 de ani, în vederea extrădării, Curtea de Apel Suceava a dispus, în ședința de joi, 14 octombrie, ca acuzatul să fie plasat sub control judiciar. Vasile Pleșca a fost pus așadar în libertate, după 24 de ore de arest, însă are impusă interdicție de a depăși limita teritorială a municipiului Rădăuți.

Este posibil ca judecătorii să mai aștepte o serie de documente oficiale de la autoritățile judiciare belgiene. În mod normal, după confirmarea mandatului, ar urma să fie pusă în aplicare extrădarea.  

În 2014, o acţiune de acest gen, tot a Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române, a avut loc la Câmpina – Prahova. Atunci, mai mulţi români au fost anchetaţi pentru furtul a 51 de porumbei voiajori de la un crescător din Germania, prejudiciul fiind amețitor - 1 milion de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevean condamnat la 30 de luni de închisoare pentru furt de porumbei de peste 10.000 de euro bucata.
 Vizualizări articol: 2739 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sucevean condamnat la 30 de luni de închisoare pentru furt de porumbei de peste 10.000 de euro bucata0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei