Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 243 (7855)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prin investiții în sistem

Subvenționarea energiei termice pentru populație va fi eliminată treptat de Primăria Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Menținerea gigacaloriei livrate populației la un preț mic va fi eliminată treptat și în municipiul Suceava, unde funcționează încă în aproape jumătate din locuințe sistemul centralizat de termoficare. Prețul gigacaloriei facturate populației este de 240 de lei, cu TVA inclus, în vreme ce prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației în sistem centralizat este de 445,54 lei (inclusiv TVA), diferența fiind suportată de la bugetul local al municipalității.
Măsura, care se va impune la nivel național, se va face treptat, iar planul conducerii Primăriei Suceava este ca problema să fie rezolvată prin investiții în sistem, astfel încât să se reducă pierderile și să se ajungă la un preț real convenabil, suportabil de către populație.

“La Suceava e posibil ca în cinci ani să nu mai cheltuim bani pe subvenționarea energiei termice furnizate populației. Problema cu producătorul am rezolvat-o la noi, având cea mai modernă centrală termică pe biomasă din țară. Faptul că suntem singurii care au trecut la acest sistem încurajat de UE ne-a adus și piedici suplimentare, dar credem că pot fi depășite. Urmează să rezolvăm problema pierderilor din rețele, pentru că de acolo este influențat mult prețul final al gigacaloriei”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

Edilul a precizat că există deja un proiect pregătit în acest sens, pe PNRR.

„Dacă rezolvăm și această problemă vom avea un sistem de termoficare eficient și civilizat care va genera prețuri suportabile pentru populație”, consideră Ion Lungu.

În prezent, costurile acoperirii diferenței de preț între costul real și cel facturat populației, într-un sezon rece, ajunge la 14 milioane de lei, bani care vor fi economisiți după ce se vor face investițiile necesare și se va reduce subvenția acordată.

În același timp, primarul Sucevei face apel la beneficiarii sistemului centralizat de încălzire să achite la timp facturile, menționând că datoriile populației sunt în jur de 3-4 milioane de lei către noua societate de termoficare, Thermonet.

La sistemul centralizat de termoficare din Suceava mai sunt racordate aproximativ 19.000 de locuințe, adică 49% din totalul celor existente.

Problema eliminării subvențiilor la energia termică a fost abordată recent, la o discuție la care a fost invitat și primarul Sucevei, alături de  reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării, ai ANRE și ai Consiliului Concurenței.

Concluzia a fost că autoritățile române vor înainta Uniunii Europene un plan de măsuri privind eliminarea treptată a subvenției la energia termică într-un termen de 5-7 ani de zile.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Subvenționarea energiei termice pentru populație va fi eliminată treptat de Primăria Suceava.
 Vizualizări articol: 1409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Subvenționarea energiei termice pentru populație va fi eliminată treptat de Primăria Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei