Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 240 (7852)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Învățământ

Mii de elevi, mulți din clasele primare, încă nu au primit manualele școlare tipărite și învață după cele digitale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mii de elevi, mulți din clasele primare, încă nu au primit manualele școlare tipărite și învață după cele digitale. Dacă elevii de liceu învață de pe manuale tipărite și manuale în format digital, în cazul elevilor din clasele a III-a și a IV-a, manualele tipărite încă nu au ajuns în școlile sucevene și cei mici trebuie să învețe doar după manuale digitale.

Lipsa manualelor școlare tipărite din școli și folosirea alternativei digitale, manuale digitale, la unele clase, îi nemulțumește pe elevi, învățători, profesori, dar și pe părinți. Dacă elevilor de liceu le este mai facil să lucreze de pe manuale digitale, elevii din clasele primare întâmpină dificultăți în acest sens. Părinții elevilor din clasele mici sunt nemulțumiți că nici măcar nu au de unde să le cumpere manuale copiilor.

 

Întârzieri, an de an

Problema manualelor școlare este gestionată de inspectoratele școlare județene. Sunt cel puțin opt ani de cândelevii nu au avut toate manualele la începutul anului școlar. Ministerul Educației este obligat să le ofere gratuit manuale școlare elevilor, dar acestea întârzie în fiecare an, iar unii dintre părinți aleg să le cumpere ei, dacă se găsesc pe piață. La clasele unde nu sunt manuale, profesorii, învățătorii sunt nevoiți să facă pentru fiecare oră în parte fișe de lucru, fișe fotocopiatepentru elevi, care țin locul manualelor.

Achiziționarea manualelor școlare se face prin licitații, de care este responsabil Ministerul Educației. Problemele apar după ce licitaţiile pentru desemnarea editurilor fie sunt întârziate, fie contestate.În urma unor contestaţii depuse de cei care participă la aceste licitaţii, pot fi întârzieri semnificative. Pot fi și întârzieri care se datoreazăediturilor ce tipăresc manualele. În unităţile de învăţământ de stat sau particulare se utilizează manuale şcolare şi alte auxiliare didactice aprobate de Ministerul Educaţiei.Manualele şcolare se elaborează şi se evaluează pe baza programelor şcolare elaborate de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi aprobate de Ministerul Educaţiei.

 

Nemulțumiri

Mama unui băiețel de clasa a IV-a este nemulțumită că nu are de unde cumpăra manuale pentru fiul ei, pentru că ar face-o cu mare drag. De mai multe ori s-a interesat la IȘJ Suceava despre situația manualelor tipărite și de fiecare dată a primit un alt răspuns. Fiul ei este elev la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava.

Directoarea Colegiului de Artă Suceava, prof. Alexandra Bejinaru, ne-a spus că este„o situație complicată atât pentru copii, părinți, cât și pentru profesori. Lipsesc manuale de ani de zile, vin cu întârziere”. Elevii de liceu învață și de pe manuale tipărite, și de pe manuale digitale și în format PDF. „Cei din clasele a III-a și a IV-a învață acum doar de pe manualele digitale, care pot fi xeroxate. Elevii nu au pierdut nici o oră. Învățătorii s-au ocupat de fiecare elev în parte. Este o situație dificilă, pentru că manualele tipărite vin cu întârziere în școli, dar asta nu înseamnă că se pierde din materie”, a spus directoarea Alexandra Bejinaru.

 

O parte din manuale au ajuns în depozitul IȘJ și sunt în curs de distribuire

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al IȘJ Suceava, inspectorul școlar Ioan Cezar Anuței, ne-a spus că în depozitul Inspectoratului Școlar Suceava au ajuns recent o parte din manualele școlare mult așteptate de elevi, manuale care în zilele următoare vor fi distribuite în școli. Conform inspectorului școlar Ioan Cezar Anuței, „sunt intrate în depozit și în curs de distribuire manuale pentru clasa a III-a: Educație civică, Științe ale naturii, Arte vizuale, Muzică, Engleză, și manuale pentru  clasa a IV-a: Educație civică, Arte vizuale, Religie, Istorie, Geografie, Muzică, Română, Engleză”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de elevi, mulți din clasele primare, încă nu au primit manualele școlare tipărite și învață după cele digitale.
 Vizualizări articol: 978 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mii de elevi, mulți din clasele primare, încă nu au primit manualele școlare tipărite și învață după cele digitale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei