Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 11 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 238 (7850)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, în procesiune pe străzile Sucevei, pentru reducerea impactului pandemiei Covid-19

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au fost scoase din mănăstire, duminică după-amiază, 10 octombrie, și duse în procesiune pe străzile municipiului Suceava, pentru reducerea impactului pandemiei Covid-19. La fel ca și anul trecut, dar și în primăvară, nu au fost oameni care să poarte pe umeri racla cu moaștele Sfântului, racla fiind așezată într-un automobil, unde se mai afla și Icoana Sf. Ioan cel Nou, frumos împodobită cu flori naturale.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a luat decizia de a scoate racla cu Sfintele Moaște din incinta mănăstirii și de a o duce în procesiune prin mai multe zone ale municipiului, inclusiv la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou”, pentru că în municipiu, dar și în județ a crescut numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, a crescut numărul persoanelor aflate în stare gravă la Terapie Intensivă, dar, cel mai trist, crește de la o zi la alta numărul morților din cauza Covid-19.

Conform unui comunicat transmis de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, „icoana și racla cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou au fost purtate cu cinste și cu rugăciune pe străzile municipiului Suceava, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru a aduce liniște și mângâiere credincioșilor în această perioadă de grea încercare”. Conform aceleiași surse, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alături de clerici de la Centrul Eparhial Suceava, de un sobor de preoți și diaconi de la Catedrala Arhiepiscopală – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, condus de starețul arhimandrit Serafim Grigoraș, împreună cu protoiereii Protopopiatelor Suceava I și II și cu Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a însoțit racla cu moaștele Sfântului mare făcător de minuni şi ocrotitor al cetății Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

 

Rugăciuni pentru însănătoșirea celor aflați pe patul durerii, pentru cei cuprinși de boală și de neputințe trupești și sufletești

Evenimentul a debutat, conform Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu săvârșirea unei slujbe speciale în Biserica „Sfântul Gheorghe”, lăcaș care adăpostește moaștele Sfântului Ioan, la care a luat parte și arhimandrit Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în cadrul căreia au fost rostite rugăciuni pentru încetarea răspândirii bolii molipsitoare, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical, precum și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan s-a îndreptat, apoi, către bisericile municipiului, după următorul traseu: Biserica „Sfânta Înviere”, Biserica Domnițelor, Biserica „Sfântul Gheorghe” Mirăuți, Biserica „Sfântul Andrei”, Mănăstirea Teodoreni, Biserica „Sfânta Treime”, Biserica „Sfântul Gheorghe” – Gară, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica „Sfântul Dumitru”, Biserica „Sfântul Nicolae”, Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, Catedrala „Nașterea Domnului”, Biserica „Sfânta Cruce”.

„Icoana și racla cu moaștele Sfântului au ajuns și la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”, la Spitalul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Mucenic Zenovie Doctorul” și la căminul de bătrâni din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, locuri în care ierarhul, alături de soborul însoțitor, a înălțat rugăciuni pentru însănătoșirea celor aflați pe patul durerii, pentru cei cuprinși de boală și de neputințe trupești și sufletești, dar și pentru cei care se ostenesc în îngrijirea și alinarea acestora. La finalul procesiunii, racla cu moaștele Sfântului ocrotitor al Sucevei a fost așezată în Catedrala Arhiepiscopală”, se mai spune în comunicatul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În fața bisericilor pe unde a trecut Sfântul, câțiva preoți, însoțiți de un număr mic de credincioși, au ieșit în întâmpinare, în dangăt de clopote, așa cum s-a întâmplat și în fața Catedralei „Nașterea Domnului” de pe Mărășești, cu speranța că rugăciunile adresate Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava nu vor rămâne neascultate, ci dimpotrivă, le vor da speranță că boala poate fi învinsă. Cei care au văzut trecând racla cu Sfântul pe lângă ei, preț de câteva secunde s-au oprit, au o făcut semnul Sfintei Cruci, au spus poate în gând o rugăciune pentru cei dragi, pentru cei bolnavi, pentru cei aflați în suferință pe un pat de spital, mulți, mult prea mulți, lipsiți poate de speranță. În toată această perioadă grea de pandemie, la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” se fac rugăciuni speciale pentru încetarea pandemiei de Covid-19. La fel și în bisericile și mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat recent într-o conferință de presă „că procesiunea cu Moaştele Sfântului Ioan cel Nou din primăvară a ajutat la scăderea numărului de îmbolnăviri cu coronavirus din oraş”.

 

„A fost o rugăciune pedestră, o deplasare în duh de rugăciune”

La finalul procesiunii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a procesiunii. „Se cuvine să dăm din toată inima slavă lui Dumnezeu și să îi aducem mulțumire pentru că ne-a ajutat să împlinim această lucrare sfântă, o lucrare mult așteptată de către credincioși și solicitată de aceștia, anume aceea de a face încă o procesiune cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava prin orașul pe care el, de atât de mult timp, îl ocrotește, îl păzește și pentru care se roagă și mijlocește înaintea lui Dumnezeu. A fost o rugăciune pedestră, o deplasare în duh de rugăciune și ne rugăm lui Dumnezeu să primească această jertfă și să ne trimită de Sus mângâiere, vindecare și izbăvire. Se cuvine să mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calnic, care a binecuvântat dintru început să se împlinească acest eveniment; chiar mai mult, ne-a încurajat să continuăm această procesiune și în alte zone ale județului. Înaltpreasfinția Sa încă de anul trecut a răspuns imediat atunci când a primit solicitări, cerințe din partea oamenilor credincioși, din partea cadrelor medicale care au dorit și au simțit prezența Sfântului la unitățile medicale din municipiu și nu numai, pentru că au văzut în prezența Sfântului Ioan un sprijin pentru lucrarea deosebit de grea pe care cadrele medicale o desfășoară în această perioadă de pandemie”, a spus în cuvântul său Preasfințitul Damaschin, conform sursei citate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, în procesiune pe străzile Sucevei, pentru reducerea impactului pandemiei Covid-19.
 Vizualizări articol: 2541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.22/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 9 voturi
Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, în procesiune pe străzile Sucevei, pentru reducerea impactului pandemiei Covid-193.259

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei