Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 229 (7841)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Solicitare

Deputatul Ioan Balan vrea majorarea cifrei de școlarizare în învățământul preuniversitar și universitar pentru copiii din Moldova

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan s-a adresat ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, căruia îi cere să analizeze oportunitatea majorării cifrei de școlarizare în învățământul preuniversitar/universitar din România pentru elevii din Republica Moldova.

”Declinul demografic din România se resimte tot mai puternic, atât în numărul mic de copii care se înscriu în clasa pregătitoare, dar și în numărul tot mai mic de elevi care, după absolvirea bacalaureatului, se înscriu pentru a urma cursurile universitare. De la un an la altul, majoritatea universităților de stat sunt nevoite să închidă specializări care nu mai manifestă atracție pentru studenți sau să rămână cu un număr important de locuri neocupate. Acest fenomen se repercutează și asupra normelor didactice ale personalului de predare din învățământul superior. Merită să apreciem efortul Ministerului Educației din România care și în anul universitar 2021/2022 continuă să mențină o politică demarată în urmă cu mai mulți ani, prin care se asigură accesul la sistemul român de învățământ pentru copii și elevi români provenind din afara frontierelor țării, în special din Republica Moldova. De asemenea, apreciez existența unor secții ale universităților românești la Chișinău, Cahul și Bălți”, a arătat Ioan Balan.

Deputatul sucevean este de părere că problema demografică din România poate fi transformată într-o oportunitate pentru tinerii de peste Prut. Din acest motiv, Ioan Balan i-a solicitat ministrului Educației să îi pună la dispoziție o situație cu numărul de elevi/studenți provenind din Republica Moldova care, în ultimii 5 ani, au studiat în sistemul de învățământ din România. De asemenea, parlamentarul liberal vrea să afle câți studenți au fost școlarizați în ultimii 5 ani în extensiile universităților românești de la Chișinău, Cahul și Bălți.

”Pentru anul școlar/universitar viitor aveți în vedere să majorați cifra de școlarizare din România pentru elevi/studenți provenind din Republica Moldova? Este posibil ca în următorul an universitar 2022/2023 prezența universităților românești să fie și mai puternică, prin înființarea de noi facultăți/specializări?”, sunt alte două întrebări la care Ioan Balan vrea să afle răspunsuri de la Sorin Câmpeanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Ioan Balan vrea majorarea cifrei de școlarizare în învățământul preuniversitar și universitar pentru copiii din Moldova.
 Vizualizări articol: 771 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deputatul Ioan Balan vrea majorarea cifrei de școlarizare în învățământul preuniversitar și universitar pentru copiii din Moldova0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei