Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 218 (7830)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inițiativă

Mirela Adomnicăi: PSD susține necesitatea plafonării prețurilor la energie și a venit cu un proiect concret în acest sens

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi a declarat că social-democrații susțin necesitatea plafonării prețurilor la energie și au venit, miercuri, cu un proiect concret pentru plafonarea temporară a prețurilor la gaze și energie. Mirela Adomnicăi a sus că premierul Cîțu a dezinformat din nou când a anunțat că în Uniunea Europeană nu se mai pot plafona prețurile energiei, iar Spania a dovedit foarte clar acest lucru, odată ce a anunțat public faptul că ia măsuri pentru reducerea facturilor prin plafonarea prețurilor gazelor naturale.

Adomnicăi a explicat că proiectul PSD privind plafonarea prețului la gaze și energie electrica constă, pe scurt, în plafonarea prețului la media ultimelor 6 luni, respectiv martie-septembrie, iar statul va suporta 50% din scumpirile pentru consumatorul final. Ea a arătat că banii pentru compensare vor veni dintr-un fond în care se vor duce 50% din profiturile producătorilor de energie și gaze, precum și de la bugetul de stat.

“Argumentele financiare pentru plafonarea prețurilor energiei sunt multiple. Dublarea facturilor cu utilitățile – electricitate și gaz – înseamnă un cost suplimentar de 5.676 de lei pe an, aprox. 1.200 de euro, pentru fiecare gospodărie de salariați din România. Practic, românii cu salariul minim net de 1.386 lei/lună ar fi nevoiți să-și dea întreg salariul pe 4 luni, pentru a-și plăti factura la utilități. Cei cu salariul mediu – 3.545 lei lună – vor plăti salariul pe o lună și jumătate, a mai declarat deputatul PSD de Suceava.

Mirela Adomnicăi a adăugat că în cazul pensionarilor, dublarea facturilor ar însemna un plus de 377 lei/lună, adică 4.524 lei/an. Astfel, ea a atras atenția că la o pensie medie netă de 1.604 lei, înseamnă că pensia pe 3 luni va fi folosită integral pentru plata facturilor utilităților. “Mai grav de atât, 2,92 milioane de pensionari au pensia mai mica de 1.600 lei/luna, iar 1,57 milioane de pensionari au sub 1.000 lei/lună. Aceștia vor trebui practic să cheltuie pensiile pe 4-6 luni pentru a-și achita utilitățile scumpite.

În scenariul, optimist, al creșterii cu 60% a facturilor la gaze și doar 20% la electricitate și la apă, povara suplimentară asupra bugetului gospodăriilor se ridică la 2.940 lei/an, aproximativ 600 euro anual”, a arătat Adomnicăi.

Ea consideră că este dramatic faptul că aceste scumpiri ale energiei se propagă la toate produsele și serviciile. Deputatul PSD a declarat că totul va fi mai scump, iar cei mai mulți dintre români pur și simplu nu vor putea face față și deja 45% dintre români suferă de sărăcie energetică.

Mirela Adomnicăi a spus că toate calculele prezentate sunt făcute pe baza datelor oficiale INS, prezentate în ”Coordonate ale nivelului de trai în România 2020”, apărută în mai 2021.

“PSD consideră că apărarea românilor în fața unei adevărate apocalipse energetice este adevărata prioritate a unui partid responsabil, nu circul politic și bătălia pentru putere pe care o desfășoară în această perioadă PNL și USR-PLUS. Este o adevărată iresponsabilitate să aștepți pasiv, cum a făcut până acum guvernul actual, și apoi în plină iarnă să constați tragediile și abia atunci să încerci să iei măsuri”, a încheiat Mirela Adomnicăi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mirela Adomnicăi: PSD susține necesitatea plafonării prețurilor la energie și a venit cu un proiect concret în acest sens.
 Vizualizări articol: 758 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Mirela Adomnicăi: PSD susține necesitatea plafonării prețurilor la energie și a venit cu un proiect concret în acest sens1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei