Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 216 (7828)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Atac groaznic

O haită de lupi a făcut prăpăd într-o turmă de oi – 65 de mioare ucise sau dispărute

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După ce în ultimele luni urșii le-au făcut pagube mari multor crescători de vaci sau de oi din zona de munte a județului Suceava, mai nou au început să facă probleme și haitele de lupi. Din păcate, într-un caz recent, de la Cârlibaba, o haită de lupi a lăsat dezastru în urmă într-o turmă de oi.  

Vinerea trecută, pe timp de zi, în zona Măgura Mică de la Cârlibaba, o haită formată din nouă lupi a dat atacul asupra oilor care pășteau. A fost un dezastru la care ciobanii nu au avut timp să reacționeze. Lupii au atacat din mai multe direcții, au ”spart” turma în două, iar zeci de oi au fugit în pădure. Nici câinii nu au mai putut fi eficienți după ce oile au intrat în pădure. Acolo, lupii au putut acționa aproape nestingherit. Lupii au ucis și sfâșiat cu mult mai mult decât au putut mânca. În jur de 65 de oi au fost ucise, sfâșiate ori au dispărut în pădure, fiind șanse mici de a mai fi recuperate. Evaluarea pagubelor era ieri încă în derulare. Oile moarte sau în agonie au fost găsite pe o rază destul de mare.  

O comisie întrunită de Primăria Cârlibaba, cu reprezentanți ai instituțiilor abilitate, urmează să facă evaluarea pagubelor și să întocmească un dosar în vederea despăgubirilor proprietarilor oilor. Aceste dosare ajung la Agenția de Protecție a Mediului (APM) Suceava, care este competentă pe linia acordării de despăgubiri, prin ministerul de care aparține. 

Chiar dacă în ultimele săptămâni au fost mai rare, atacurile urșilor asupra animalelor au continuat în zona Vatra Dornei-Broșteni. Crescătorii de bovine în special se plâng tot mai des că sunt băgați în faliment de atacurile sălbăticiunilor, iar Statul Român nu îi sprijină, drumul până la despăgubiri fiind lung și anevoios.

După cum am arătat în numeroase materiale din Monitorul de Suceava, urșii au înșfăcat porci, oi sau vaci inclusiv din adăposturi, adică din anexele crescătorilor. Chiar acum câteva zile un urs a mai mâncat o vacă, în zona Dornei.

În aceste condiții, tot mai mulți crescători de animale spun că au de gând să renunțe la această activitate ori deja au făcut-o. Și așa, numărul de bovine din zona de munte a scăzut la valori fără precedent.

Atacurile mai rare ale urșilor din ultimele săptămâni sunt puse pe seama faptului că a fost hrană suficientă în pădure, fiind sezonul fructelor de pădure.  

Înmulțirea excesivă a urșilor, dar și a lupilor nu poate să nu mai aducă și alte atacuri de acest gen.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O haită de lupi a făcut prăpăd într-o turmă de oi – 65 de mioare ucise sau dispărute.
 Vizualizări articol: 10452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
O haită de lupi a făcut prăpăd într-o turmă de oi – 65 de mioare ucise sau dispărute3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei