Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 iul 2021 - Anul XXVI, nr. 156 (7768)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lipsă de magistrați

Mai multe instanțe funcționează la limita de avarie, cu câte un singur judecător definitiv

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai multe instanțe din județul Suceava funcționează la limita de avarie, ceea ce îngreunează extrem de mult actul de justiție. De departe, situația cea mai dificilă este la Judecătoria Fălticeni, instanță la care este încadrat un singur judecător definitiv, în condițiile în care schema este de opt judecători. Nici la alte instanțe situația nu se prezintă cu mult mai bine. La Judecătoria Câmpulung Moldovenesc există un judecător definitiv dintr-o schemă de şase posturi, iar Judecătoria Gura Humorului funcţionează cu doi judecători definitivi, schema fiind de cinci posturi.

Cristinel Grosu, președintele Curții de Apel Suceava, a precizat că problemele de personal se resimt și la instanța pe care o conduce, iar situația devine îngrijorătoare. Mai exact, la Curtea de Apel Suceava, instanță care soluţionează dosare preponderent aflate în fazele procesuale de apel şi de recurs, sunt vacante opt posturi de judecători.

”Situaţia ocupării posturilor de judecători la nivelul unor instanţe din circumscripţia Curţii de Apel Suceava continuă să pună grave probleme de funcționare a justiției ca serviciu public. Soluţia de avarie, pentru ca instanțele în care este o lipsă acută de personal să funcţioneze, o reprezintă delegarea temporară a  unor judecători de la alte instanţe din circumscripţia Curţii de Apel. Această măsură nu rezolvă problemele de personal, delegările dând naştere, imediat, la dificultăţi de funcţionare a instanţelor de unde se dispune delegarea”, a arătat judecătorul Cristinel Grosu.

Președintele Curții de Apel Suceava a mai precizat că pensionările din sistem în ultimii doi ani nu au fost excesive, iar dacă s-ar fi menținut ritmul încadrărilor acestea nu ar fi avut nici o influență asupra gradului de ocupare a posturilor.

Cristinel Grosu spune că situația resurselor umane a devenit dramatică în condiţiile în care în ultimii doi ani nu s-au desfăşurat proceduri de admitere în magistratură. Un alt efect al faptului că nu s-au mai organizat concursuri a fost imposibilitatea promovării la instanţele superioare. În opinia specialiștilor, inclusiv de la Consiliul Superior al Magistraturii, o soluție pentru a rezolva parțial criza de magistrați este organizarea unui concurs de admitere pentru juriştii cu cinci ani vechime în profesie. Dacă un nou val al pandemiei de coronavirus nu va da peste cap acest plan, este de așteptat ca acest concurs să se organizeze în luna septembrie a acestui an.

”Prin supraîncărcarea judecătorilor, în condiţiile în care volumul de activitate cunoaşte un trend ascendent, actul de justiţie riscă să se îndepărteze de aşteptările legitime ale cetăţenilor de a le fi soluţionate plângerile în termene rezonabile, dezideratul unei justiţii rapide şi eficiente, conformă standardelor Uniunii Europene, fiind, în consecință, din ce în ce mai dificil de atins”, a concluzionat președintele Curții de Apel Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mai multe instanțe funcționează la limita de avarie, cu câte un singur judecător definitiv.
 Vizualizări articol: 1603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mai multe instanțe funcționează la limita de avarie, cu câte un singur judecător definitiv0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei