Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 iul 2021 - Anul XXVI, nr. 151 (7763)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La bani mărunți

Percheziții în Suceava pentru destructurarea unei rețele de prostituție care acționa în Italia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Un număr de 5 percheziții domiciliare s-au derulat în cursul zilei de miercuri pe raza județelor Iași și Suceava. Vizate au fost locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori într-un dosar instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași. Concomitent, pe teritoriul Italiei, a fost efectuată o percheziție domiciliară, în urma căreia a fost pus în executare un mandat de arestare preventivă emis de autoritățile judiciare italiene. În cursul zilei de miercuri, pe teritoriul României, urmau a fi puse în aplicare 5 mandate de arestare europene și un ordin de indisponibilizare.
”În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2015 – 2019, mai multe persoane au acționat pe linia traficului de persoane și de minori, respectiv exploatarea unor tinere minore și majore la practicarea prostituției, atât pe plan local, în municipiul Pașcani, cât și pe teritoriul Italiei, în localitatea Bergamo. Totodată, cele 20 de victime identificate erau obligate să împrumute bani de la membrii grupării pentru a-și asigura traiul zilnic, sume pentru care aceștia le solicitau dobânzi de peste 30%”, se arată într-un comunicat al DIICOT Iași.

Primele date despre această rețea au apărut în iunie 2019, când s-au derulat mai multe percheziții domiciliare pe teritoriul Italiei, ocazie cu care au fost arestate 7 persoane, dintre care 6 cetățeni români și un cetățean albanez. În urma acțiunii, 5 victime aflate în Italia au fost salvate din mâna traficanților și a fost prevenită exploatarea unei tinere recrutate și transportate deja în Bergamo.

 

Bunuri și imobile în valoare de 500.000 de euro, indisponibilizate în această anchetă

Gruparea a acţionat începând cu anul 2008, ceea ce a permis consolidarea poziţiei liderilor pe plan local, cât şi constituirea unei reţele solide specializată în racolarea, transport, cazarea şi exploatarea victimelor.

”A rezultat că liderii grupării deţin supremaţia asupra unor segmente de stradă  din zona Ghisalba şi Calcinate, la periferia oraşului Bergamo, unde victimele practică prostituţia, încasează zilnic taxa de „post” de la fiecare victimă în parte direct sau de la membrii grupării care deţin control asupra victimelor, aproximativ 100 – 150 euro pentru fiecare „post”. În cadrul cercetărilor a rezultat faptul că, în perioada 2016 – 2019, unitatea de carabinieri din regiunea Bergamo a depistat şi legitimat un număr mai mare de tinere în timp ce practicau prostituţia la stradă, mare parte a acestora având domiciliul în municipiul Paşcani sau localităţile limitrofe. În cadrul operaţiunilor de supraveghere, desfășurate de către autoritățile judiciare italiene, a rezultat faptul că liderul grupării  coordonează din Italia şi o afacere în Iaşi – Paşcani prin care realizează acte de cămătărie şi investeşte sume de bani, presupuse a proveni din afaceri ilegale desfăşurate pe teritoriul statului italian, prin achiziţionarea de imobile şi terenuri în România. Raportat la activitatea infracțională desfășurată de către liderul grupului a rezultat faptul că acesta intermediază asigurarea cazării victimelor în apartamentele închiriate, deţine controlul asupra celorlalţi membri ai grupării, îi coordonează şi îi menţine într-o stare de dependenţă, prin furnizarea contra cost de droguri, autoturisme, închirierea unor locuinţe, pentru care aceştia achită sume mari de bani proveniţi din actele de prostituţie ale victimelor”, au mai menționat procurorii DIICOT.

Din anul 2019 și până în prezent, în urma cercetărilor, au fost indisponibilizate bunuri și imobile în valoare de peste 500.000 de euro. Mai trebuie adăugat că acțiunea de miercuri a fost efectuată în baza unui acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT (Joint Investigation Team), la nivelul Eurojust, între România, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism şi autoritățile judiciare din Italia, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brescia (Biroul districtual de luptă împotriva mafiei), în cadrul operaţiunii „Bergamo”.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași.
La perchezițiile din România, au participat şi carabinieri din cadrul Comandamentului Regional al Carabinierilor din Bergamo.
Suportul financiar și logistic a fost asigurat de către Eurojust.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Percheziții în Suceava pentru destructurarea unei rețele de prostituție care acționa în Italia.
 Vizualizări articol: 1229 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Percheziții în Suceava pentru destructurarea unei rețele de prostituție care acționa în Italia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei