Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 131 (7743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rechizitoriu trimitere în judecată

Spitalul Județean, judecat doar pentru unul dintre bebelușii morți. Nu s-ar fi prevenit infecțiile și nu s-a verificat calitatea apei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spitalul Județean Suceava a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă în cazul scandalului din 2016 legat de bebelușii decedați după ce ar fi contractat infecții în unitatea medicală, imediat după naștere, a anunțat acum câteva zile, în exclusivitate, Monitorul de Suceava.

Revenim acum cu detalii legate de ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, care au dispus trimiterea în instanță a dosarului ce a fost extrem de mediatizat de o parte a presei.

Un prim detaliu important este că spitalul va răspunde în instanță pentru ucidere din culpă doar în cazul unuia dintre bebelușii decedați, în cazul celorlalți doi stabilindu-se că a fost vorba fie de patologii multiple (chiar dacă și în acest caz micuțul avea bacteria care putea conduce la deces), fie de o bacterie provenită cert după externare.

Procurorii fac referire doar la Spitalul Județean ca instituție, neexistând medici puși sub acuzare. Managerul Vasile Rîmbu a fost anchetat în acest caz ca responsabil al spitalului, însă nu au fost probe pentru trimiterea sa în judecată.

 

Bacteria din spital, considerată cauza directă a decesului în cazul unui bebeluș

”În urma probatoriului administrat a rezultat faptul că inculpatul Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou" Suceava și-a îndeplinit în mod necorespunzător obligaţiile de supraveghere, prevenire și control al infecţiilor nosocomiale, ceea ce a condus la îmbolnăvirea nou-născutului M.AT cu bacteria Pseudomonas Aeruginosa în timpul internării în cadrul unităţii medicale, în urma complicaţiilor medicale acesta decedând la data de 01.03.2016”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Micuțul a dat brusc semne de letargie, febră crescută și i s-a deformat cutia craniană, fiind transferat la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, unde deprecierea stării a continuat alert, în scurt timp fiind declarat decesul.

 

Personalul specializat insuficient, cauză a situației în care s-a ajuns 

Procurorii au atins și problema deficitului de medici epidemiologi și au trecut deficitul uman la factori care au contribuit la infectarea acestui copil și a altora.

În 2016, au arătat procurorii, nivelul de organizare era compartimentat cu doar trei posturi (un medic epidemiolog şi doi asistenţi generaliști), faţă de un minim de șapte. În aceste condiții, medicul epidemiolog nu era prezent zilnic în unitate, și, deși exista un plan de activitate de prevenire a infecţiilor nosocomiale pentru anul 2016, autocontrolul cu laboratorul, planificat pentru trimestrul I pentru cele două secţii, nu era realizat până la data decesului.

Procurorii arată că din probele administrate în cauză rezultă că nu au fost respectate protocoalele privind curăţenia și dezinfecţia în unitatea sanitară, încălcându-se astfel Ordine ale Ministerului Sănătății în vigoare.

 

Calitatea apei potabile care ajungea la nou-născuți nu a fost verificată deloc

Din înscrisurile puse la dispoziţie de către Direcția de Sănătate Publică Suceava procurorilor a rezultat că în perioada 01.01.2015-01.03.2016 inculpatul Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, prin personalul propriu, nu a dispus verificarea calităţii apei potabile din secţiile neonatologie și obstetrică, deși apa trebuia testată microbiologic permanent, conform zonei de risc.

”Fapta inculpatului, care în cursul anului 2016 nu a luat măsurile corespunzătoare de identificare, raportare și înlăturare a infecţiilor nosocomiale, contaminând mediul de spital cu microorganisme cu potenţial nosocomial, ceea ce a condus la îmbolnăvirea nou-născutului M.A.T. cu bacteria Pseudomonas Aeruginosa în timpul internării în cadrul unității medicale, care, în urma complicațiilor medicale a decedat la data de 01.03.2016, realizează elementele constitutive ale infracțiunii de ucidere din culpă", este concluzia procurorilor.

 

Concluziile procurorilor cu privire la ceilalți doi bebeluși  

Cu privire la ceilalți doi bebeluși decedați la puțin timp după naștere, concluziile din dosar nu incriminează spitalul.

În cazul nou-născutului H.V.E. procurorii au concluzionat că acesta s-a născut cu o patologie multiplă, inflamatorie și cu malformații congenitale multiple, care nu au putut susţine funcţiile vitale ale acestuia, afecţiuni care au dus la deces, iar prezenţa bacteriei Pseudomonas Aeruginosa nu a reprezentat cauza de deces, astfel cum rezultă din cuprinsul raportului de expertiză medico-legală întocmit. În acest caz nu au fost depistați factori inflamatori pozitivi în organism, cauzați de bacterie.

 

O bacterie care nu putea proveni din spital

În cazul nou-născutului P.L.A., s-a concluzionat că decesul a survenit ca urmare a infectării cu bacteria Escherichia 7 Coli, infecţie care nu a putut proveni din unitatea sanitară. Concret, au explicat procurorii, nou-născutul era externat de 6 zile, în momentul prezentării la Unitatea de Primiri Urgențe Suceava în stare gravă, iar această bacterie are perioadă scurtă de incubaţie de 1-2 zile.

Rămâne de văzut ce verdict vor da judecătorii în acest dosar, care, după toate probabilitățile, va fi analizat de magistrații de la două instanțe. Unele acuzații ale procurorilor pot fi considerate ca „generale”, cum ar fi cea legată de schema de medici epidemiologi.

Totuși, dacă nu au fost respectate protocoale și Ordine de ministru în vigoare, culpa spitalului nu va putea fi prea mult contestată în instanță.

Spitalul Județean Suceava se bucură de prezumția de nevinovăție în acest caz, până la o sentință definitivă și irevocabilă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spitalul Județean, judecat doar pentru unul dintre bebelușii morți. Nu s-ar fi prevenit infecțiile și nu s-a verificat calitatea apei.
 Vizualizări articol: 2329 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spitalul Județean, judecat doar pentru unul dintre bebelușii morți. Nu s-ar fi prevenit infecțiile și nu s-a verificat calitatea apei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei