Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 mai 2021 - Anul XXVI, nr. 125 (7737)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Tipic românesc

Un bolovan uriaș amplasat de câțiva localnici a blocat traseul mocăniței de la Moldovița

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Traseul mocăniței de la Moldovița a fost blocat sâmbătă dimineață de mai mulți localnici care revendică o suprafață de 190 mp de teren, inclusiv pe o porțiune de circa 60 de metri pe care trec șinele. Un bolovan de mari dimensiuni a fost amplasat peste șine, iar circulația micului tren a devenit imposibilă. La fața locului au ajuns mai multe echipaje de poliție și jandarmerie care au încercat, fără succes, să rezolve problema.

Situația este una destul de delicată, și asta pentru că nu este o chestiune de natură penală, ci una civilă, care se poate rezolva doar în instanță. Toader Iliesi, primarul din Moldovița, a precizat că în cursul anului 2011 o persoană s-a intabulat pe acel teren în condiții destul de suspecte, iar nimeni nu a știut până acum despre acest lucru. ”Acel teren nu a fost niciodată al celor care au acum titluri de proprietate. Calea ferată există de 130 de ani, așa încât nu îmi dau seama cum s-au dat aceste titluri de proprietate. Eu nu înțeleg de ce au tăcut timp de mai bine de 10 ani, iar acum și-au adus aminte că sunt proprietari. Din ce știu eu, nemulțumirile au plecat de la faptul că persoanele care au acel teren aveau un chioșc unde oprea mocănița, iar acum aceasta nu mai oprește. Sper să se ajungă rapid la o înțelegere”, a precizat Toader Iliesi.

 

Ce spun reprezentanții mocăniței și ce intenționează să facă

Reprezentanții mocăniței de la Moldovița, prin vocea lui Georg Hocevar, au transmis un comunicat prin care își cer scuze clienților pentru disconfortul creat. Oamenilor care au circulat sâmbătă dimineața li s-a returnat suma de 5 lei din biletul plătit, iar pentru următoarele curse prețul va fi mai mic cu 5 lei. Practic, mocănița va merge doar până la bolovanul amplasat pe șine, iar apoi va face cale întoarsă. În loc de 24 de km, călătoria va avea o distanță de 21 de km. În comunicatul transmis, Georg Hocevar a explicat pe larg de ce s-a ajuns în această situație:

”Mocănița Huțulca circulă începând cu anul 2005 pe vechiul traseu al liniei forestiere CFF Moldovița, construit în 1888 de proprietarul de gater Louis Ortlieb din Munchen. În anul 1910 linia a fost preluată de Fondul Bisericesc, care după al Doilea Război Mondial a ajuns în evidențele societății SOVROM, mai târziu fiind regăsită în evidențele diferitelor ministere din cadrul Guvernului României socialiste. Ultimul proprietar care a avut linia în administrare a fost Ocolul Silvic Moldovița, care în 2002 a închis transportul de masă lemnoasă pe această linie.

Activitatea noastră în Moldovița se bazează pe o decizie a Consiliului Local Moldovița din 2005 în care s-a hotărât ca societatea noastră să reconstruiască linia pe terenul Primăriei Moldovița până la KM 16 în Argel.

În 2020, topograful nostru din Câmpulung a efectuat o ridicare topo pentru întreg traseul, care a avut rezultatul că întreaga linie se află pe terenul Primăriei Moldovița și pe terenul societății noastre, mai puțin un tronson de 60 de metri, care în 2011, în mod abuziv, a fost intabulat de către Pavel Chiraș, din Argel (prin moștenirea Loba Iacob).

Pavel Chiraș între timp a murit, iar ginerele lui, Gheorghe "Ghiocel" Hlosciuc, o persoană controversată din Argel, a început să șantajeze conducerea Mocăniței cu această intabulare abuzivă. Împreună cu soția lui, Paula Simona Hlosciuc, are un chioșc la capătul liniei, pe terenul societății noastre, unde folosește circa 250 mp, pentru care noi nu percepem chirie.
În ziua de astăzi, din păcate, individul ne-a blocat linia și este posibil să nu putem circula ultimii 1,5 km din traseul mocăniței. Din acest motiv, până la rezolvarea situației, reducem tariful pentru adulți, de la 35 de lei la 30 de lei și pentru copii de la 20 de lei la 15 lei și ne cerem scuze pentru disconfortul creat.

Serviciul de urbanism din cadrul Primăriei Moldovița a identificat cum a avut loc această intabulare abuzivă pe terasamentul Mocăniței, veche de peste 133 de ani, și împreună cu topograful nostru din Câmpulung am început demersurile împotriva moștenitorilor dlui Pavel Chiraș în vederea retrocedării terenului în cauza în favoarea Primăriei Moldovița. Sperăm că prin o ordonanță președințială pe care o vom înainta la Judecătorie Câmpulung, situația creată se va rezolva în cel mai scurt timp”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un bolovan uriaș amplasat de câțiva localnici a blocat traseul mocăniței de la Moldovița.
 Vizualizări articol: 1626 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un bolovan uriaș amplasat de câțiva localnici a blocat traseul mocăniței de la Moldovița5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei