Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 mai 2021 - Anul XXVI, nr. 108 (7720)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ziua Regalității

Senatorul Gheorghiță Mîndruță consideră că progresul în România în perioada monarhiei a fost unul incontestabil

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Senatorul USR-PLUS de Suceava, Gheorghiță Mîndruță, a transmis, luni, un mesaj cu prilejul Zilei Regalității în România, sărbătorită în data de 10 mai. Gheorghiță Mîndruță a subliniat faptul că 10 mai reprezintă o zi cu semnificație istorică și politică pentru România. Mîndruță a reamintit că pe 10 mai 1866, principele Carol Hohenzollern Sigmaringen ajunge la București și este numit domnitor, iar la 10 mai 1877, ambele camere ale Parlamentului înaintează principelui Carol Declarația de Independență. De asemenea, pe 10 mai 1881, Carol I este încoronat Rege al Regatului României.

„Aceste momente istorice stau la temelia constituirii și afirmării statului român, fiind un model de înalt sacrificiu pentru generațiile următoare.Ziua de 10 mai este, așadar,  debutul unei perioade de progres pentru țara noastră, pe plan economic, politic și cultural. Începând cu domnia lui Carol I, România a dobândit instituții, modernitate și stabilitate”, a declarat senatorul USR-PLUS de Suceava. El a arătat că printre cele mai importante proiecte înfăptuite în timpul lui Carol I se numără inaugurarea oficială a liniei de cale ferată București-Giurgiu și a primei gări din București, respectiv Gara Filaret, a Gării de Nord din București, faptul că în 1906 rețeaua de căi ferate a României avea o lungime de 3.180 km, înființarea școlii Normale „Carol I“, finanțată din caseta personală a Domnitorului, înființarea Societății Filarmonice Române, inaugurarea Uzinei de gaz aerian de la Filaret, amenajarea cursului Dâmboviței, introducerea iluminatului electric în București, înființarea Băncii Naționale a României și introducere în București a tramvaiului cu cai, începând cu data de 26 decembrie 1872.

„Monarhia din România a fost marcată de-a lungul anilor de suișuri și coborâșuriși, personal, aleg să celebrez această zi cu un gând despre Regina Maria, Regina care ne-a unit. Personalitate-cheie pentru soarta României moderne, Regina Maria, consoarta regelui Ferdinand, a îndeplinit un rol hotărâtor în evoluția țării, fiindu-i ambasadoare neobosită. Însemn de prețuire pentru incontestabila ei contribuție, a rămas în memoria colectivă ca Regina-soldat, Regina-diplomat și Regina Inimilor”, a mai afirmat Gheorghiță Mîndruță.

El a amintit și faptul că ziua de 30 decembrie 1947 marchează sfârșitul monarhiei în România, când Gheorghiu-Dej i-a spus regelui că „Noi și grave evenimente au intervenit și ele fac esențial ca Majestatea Voastră să abdice imediat” și deși regele a solicitat un răgaz de 24 de ore pentru a evalua situația”, a primit, înschimb, zece minute.

„Cu toate că prin abdicarea forțată a Regelui Mihai s-a încheiat un capitol important din istoria României, progresul din timpul monarhiei este unul incontestabil, iar responsabilitatea noastră este aceea de a fi demni de sacrificiul și munca predecesorilor noștri”, a încheiat Gheorghiță Mîndruță.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatorul Gheorghiță Mîndruță consideră că progresul în România în perioada monarhiei a fost unul incontestabil.
 Vizualizări articol: 831 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatorul Gheorghiță Mîndruță consideră că progresul în România în perioada monarhiei a fost unul incontestabil0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei