Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 98 (7710)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Alertă sanitar-veterinară

Un nou focar de pestă porcină: un crescător a pierdut toți cei 12 porci din gospodărie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un nou caz de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Suceava, în satul Călinești Enache, comuna Dărmănești. Un localnic care creștea 12 porci a sesizat că animalele dau semne de boală, iar probele recoltate au confirmat că toate suinele sunt infectate. Din păcate, nu a existat altă variantă decât de sacrificare în regim de urgență a celor 12 porci.  

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a declarat că porcii erau înregistrați sanitar-veterinar, iar proprietarul a anunțat la timp medicul veterinar, cât animalele încă trăiau, astfel că sunt șanse ca acesta să fie despăgubit.

Sanitar-veterinarii au indicii destul de clare și de unde a ajuns virusul în gospodărie. Proprietarul lucrează în pădure, iar mistreții sunt factorul principal de răspândire.       

La nivelul județului Suceava sunt active trei focare de pestă porcină africană la porcul domestic, la Corocăiești - Verești, la Marginea și la Călinești Enache.

Recent, s-a confirmat existența virusului și la un porc mistreț găsit mort în zona Pătrăuți. La Pătrăuți, Dolhasca și Vatra Dornei sunt declarate trei focare de pestă porcină africană la mistreț.

Având în vedere că toate datele indică faptul că mistrețul răspândește virusul, crescătorii de porci sunt rugați să fie atenți la o serie de detalii importante, atunci când merg în pădure sau pe ogoare, la activități agricole.

Sucevenii sunt rugați să nu intre în adăpostul porcilor cu hainele cu care au fost pe ogoare sau în pădure, să aibă o tăviță cu dezinfectant de încălțăminte la intrarea în adăpost și, bineînțeles, porcinele să fie ținute în spații închise, îngrădite
Sanitar-veterinarii au date că prin județ continuă să circule și să vândă porci samsarii de animale, și aceștia fiind un factor important de transmitere.

Marea problemă este că acest virus, odată instalat, face ravagii în populația de porci. Dacă focarul nu este izolat, dezastrul poate deveni unul general.

Primul simptom important al bolii este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Atunci când porcul devine dezinteresat total de hrană, deja este foarte probabil să aibă pestă porcină africană. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.  

Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un nou focar de pestă porcină: un crescător a pierdut toți cei 12 porci din gospodărie.
 Vizualizări articol: 1671 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un nou focar de pestă porcină: un crescător a pierdut toți cei 12 porci din gospodărie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei