Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 94 (7706)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Gest cu semnificații multiple

Amprenta Bucovinei, tot mai prezentă în curtea Casei Memoriale Iuliu Maniu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După o pauză de un an, cauzată de pandemie, medicul veterinar dornean Petrea Dulgheru a ajuns din nou la Casa Memorială Iuliu Maniu de la Bădăcin - Sălaj, acolo unde a plantat acum câțiva ani un brad, un gest simbolic care s-a transformat într-o promisiune onorată privind sprijinirea financiară a obiectivului devenit între timp casă memorială. De această dată, ”echipa” lui Petrea Dulgheru a plantat în curtea casei memoriale trei arbori, nuc și platan. Au fost alături de el doctorul Cornel Toloș, de la Maramureș, și profesorul de istorie Simion Ciute.

”Merg de câte ori pot la Bădăcin pentru a-l sprijini pe părintele Cristian Borz, cel care se zbate singur pentru ca această casă memorială să existe. Sunt onorat că sunt trecut în jurnalul donatorilor pentru casa lui Iuliu Maniu, am dus și acum un mic ajutor, încercăm să îi fim alături și din Bucovina. Această casă memorială nu este sprijinită din păcate cu nici un leu de Statul Român”, a spus Petrea Dulgheru.

 

De la Iuliu Maniu la Castrul roman de la Porolissum

Profesorul de istorie Simion Ciute a fost ghid pentru oaspeții săi în Sălaj, predând o adevărată lecție de istorie. Petrea Dulgheru a ajuns prima dată în viață la Castrul roman de la Porolissum, în județul Sălaj.   

Capitală a provinciei romane Dacia Porolissensis, Porolissum a fost fondat probabil în vara anului 106, după al doilea război daco-roman. Castrul din care se mai păstrează azi destule ruine ce au fost conservate adăpostea peste 5.000 de militari. În zona castrului se păstrează și cel mai vechi drum de piatră construit de romani în Dacia cucerită.

”Am fost profund impresionat că am călcat pe aceleași pietre cu împăratul Traian. În Sălaj îl găsim pe Iuliu Maniu, omul care a fost decisiv pentru România acum o sută de ani, dar și acest castru construit acum aproape 2.000 de ani, care stă la originea poporului român. Sunt două obiective de care puțină lume știe, și este păcat că nu ajung mai mulți turiști să le viziteze. Îi invit pe suceveni să ajungă și la Sălaj pentru aceste două obiective care înseamnă enorm pentru acest neam, la originea lui și mai aproape, la înfăptuirea României Mari”, a spus Petrea Dulgheru.

 

Casa Memorială „Iuliu Maniu”, un loc în care merită să ajungeți măcar o dată în viață

Casa Memorială „Iuliu Maniu” de la Bădăcin este un monument istoric memorial, importanța ei fiind dată de personalităţile care au locuit sau au trecut pe aici, evenimentele importante din istorie petrecute în acest loc, precum și valoarea de mărturie a trecutului nu foarte îndepărtat.

La conacul de la Bădăcin s-au luat decizii importante pentru națiunea română din Transilvania. Aici s-au întâlnit oamenii politici care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Marele istoric Nicolae Iorga s-a bucurat de ospitalitatea lui Iuliu Maniu, în 1925. La începutul anilor '30, când Iuliu Maniu s-a retras la Bădăcin, a fost vizitat aici de cei mai de seamă oameni politici ai vremii.

Casa de la Bădăcin a fost reabilitată și a devenit obiectiv muzeal cu bani provenți din donaţiile făcute de cei 550 de români care au dorit să ajute.  

Iuliu Maniu a fost unul din marii oameni politici ai țării. A fost arestat la 14 iulie 1947 de către autorităţile comuniste şi judecat pentru „înaltă trădare”. A murit în februarie 1953 în închisoarea de la Sighet și a fost îngropat pe ascuns de comuniști, iar locul în care i se află osemintele nu este cunoscut până azi.
Cei care ajung la casa memorială mai pot afla, printre altele, că Iuliu Maniu a renunțat să se mai căsătorească pentru a-i crește pe cei patru copii ai surorii sale, rămasă văduvă, și că l-a luat sub aripa sa pe un tânăr din satul natal, Nicolae Ștefan Chișu, care îi aducea lapte de vacă în fiecare dimineață. Tânărul a devenit medic veterinar și a ajuns unul dintre marii cercetători ai țării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amprenta Bucovinei, tot mai prezentă în curtea Casei Memoriale Iuliu Maniu.
 Vizualizări articol: 1035 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Amprenta Bucovinei, tot mai prezentă în curtea Casei Memoriale Iuliu Maniu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei