Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 86 (7698)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Finul lui Hitler

Nea Adolf din Voievodeasa-Sucevița a murit la aproape 80 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ernst Stadler, bărbatul botezat de Adolf Hitler în primăvara anului 1941 în Germania, a fost înmormântat zilele trecute în cimitirul catolic din localitatea Voievodeasa. Bărbatul, care la finele lunii aprilie ar fi împlinit 80 de ani, s-a născut la Hohenschwangau, localitate din apropierea frontierei Germaniei cu Olanda, într-o tabără unde erau cantonați etnici germani aduși din estul Europei. Acolo ajunsese și Barbara Stadler, o femeie originară din nordul României, mai precis din Voievodeasa-Sucevița sau Furstental, așa cum îi spuneau nemții localității din Bucovina. Femeia, care avea soțul pe front, era mama a doi copii și în acea primăvară rece urma să mai nască un băiețel care avea să fie botezat chiar de Adolf Hitler.

 

Certificatul de naștere era scris cu litere de aur și era semnat de Hitler

În anul 2001, Monitorul de Suceava a realizat un material despre povestea adevărată a lui nea Adolf, așa cum îi spuneau localnicii din Voievodeasa. „În anul 1940, familia mea a fost luată de aici, din Voievodeasa, și dusă în Germania, pentru că așa a făcut atunci Hitler cu toți nemții din Europa, i-a strâns în Germania. Tata era neamț de origine, Mathias Stadler, mama la fel, Barbara Stadler, născută Gaschler. Când au plecat ai mei de aici aveau numai doi copii, frații mei mai mari, Peter și Alfred. Au fost cantonați într-un gen de tabără la Hohenschwangau, localitate din apropierea graniței germane cu Olanda. Imediat ce au ajuns acolo, tata a fost luat la război. Îmi aduc aminte din cele ce mi-a povestit mama că le-au spus, încă de când au sosit în tabără, că primul copil care se va naște acolo va fi botezat de Hitler. În primăvara anului 1941, la 25 aprilie, m-am născut eu, chiar acolo la Schwangau (n.a. Hohenschwangau). Mama mi-a zis că am fost botezat de Hitler, de aceea am primit și numele de Adolf, alături de Ernst, și am aflat tot de la ea, Dumnezeu să o ierte, că certificatul meu de naștere era scris cu litere de aur și era semnat de Hitler. Mama a primit și niște bani atunci de la Hitler, un fel de premiu, mai mult, acesta i-a promis că va avea grijă de mine. Nu am văzut niciodată certificatul de naștere, pentru că la sfârșitul războiului, când ne-am întors acasă în România, mama l-a distrus de frica rușilor care erau peste tot atunci și vă dați seama ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi găsit documentul cu semnătura lui Hitler. Cred că ne împușcau pe toți…De teamă, atunci când mi-a făcut actele aici în țară, mama nu a mai trecut și prenumele Adolf, pentru că atât ar mai fi trebuit pentru noi... Însă, în actele emise în Germania la vremea de atunci, eu figurez ca Stadler Adolf Ernst. De altfel, acest lucru se vede și în documentele pe care le-am scos de la Arhivele Statului din Germania, atunci când umblam să obțin și acte germane, ceea ce am reușit. Am și pașaport german, sunt și cetățean german, însă vă rog să mă credeți că niciodată nu am fost tentat să mă stabilesc acolo. De ce? Pentru că aici, la Voievodeasa, este casa mea și eu aici vreau să mor, chiar dacă doi din cei patru copii ai mei s-au stabilit acolo”, povestea atunci Ernst Stadler. Din nefericire, bătrânul a murit săptămâna trecută în urma unei afecțiuni pulmonare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nea Adolf din Voievodeasa-Sucevița a murit la aproape 80 de ani.
 Vizualizări articol: 4089 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Nea Adolf din Voievodeasa-Sucevița a murit la aproape 80 de ani5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei