Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 86 (7698)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Definitiv

20 de ani de închisoare pentru individul care a agresat sexual o fetiță din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Individul care a agresat sexual o fată de numai 12 ani după ce a intrat în apartamentul din municipiul Suceava în care aceasta locuiește și-a aflat pedeapsa finală. Zeno Irinel Havârneanu, din Botoșani, a primit 20 de ani de detenție pentru fapta sa. Soluția a fost dată zilele trecute de Curtea de Apel Suceava, care a menținut astfel decizia magistraților de la Judecătoria Suceava. Havârneanu a încercat să obțină o pedeapsă mai blândă din partea magistraților, considerând că decizia inițială a fost prea aspră. Motivul invocat de el - a recunoscut în totalitate faptele comise, iar limitele de pedeapsă ar fi trebuit reduse. Botoșăneanul mai avea condamnări pentru violuri comise în Marea Britanie și Italia, înainte de fapta de la Suceava. Cel mai grav, una din agresiunile sexuale s-a soldat cu decesul victimei.

 

De pe holul instanței din Suceava a plecat pe Mărășești, în căutarea unei victime

Agresiunea sexuală de la Suceava a fost comisă în vara anului 2020. Pe 10 iulie 2020, după ce a părăsit sala de judecată a Curții de Apel Suceava, unde se analiza recunoașterea pedepsei de 10 ani primită din partea Tribunalului din Cagliari Italia, pentru un viol comis în peninsulă în noiembrie 2007, Zeno Irinel Havârneanu a început să cutreiere străzile municipiului. A pus ochii pe două fetițe care intraseră într-un bloc de pe strada Mărășești și care intenționau să urce cu liftul. Fetele s-au speriat de el și au ieșit imediat, preferând să urce pe scări. S-a dus apoi spre o fată care coborâse într-un părculeț din fața blocului, pe care a convins-o să-l conducă în casă, pentru a verifica instalația de apă. În prealabil, Zeno aflase, se pare, de prin vecini, numele părinților fetei, astfel că a păcălit fata că aceștia ar ști despre verificarea instalației de apă.

Fata a vrut să-și sune părinții, dar individul a determinat-o să meargă în apartament, unde a abuzat-o sexual – a mângâiat-o, a sărutat-o, a pus-o să se dezbrace și apoi s-a masturbat în fața ei. Totul a durat aproape o jumătate de oră, însă la plecare fata a reușit să-i facă două fotografii cu telefonul mobil. Gestul a fost observat de violator, care s-a întors spre aceasta și a amenințat-o că, dacă va povesti cuiva incidentul, o va omorî. Imediat ce botoșăneanul s-a făcut nevăzut, fata și-a sunat părinții, iar cazul a ajuns în atenția polițiștilor suceveni.

 

A declarat că a intrat în casa fetei pentru a fura, însă pornirile instinctuale l-au dus spre agresiune sexuală 

Investigațiile au durat mai multe zile, iar anchetatorii au reușit să refacă întregul traseu parcurs de Irinel Havârneanu în acea zi, din sala de judecată până în zona în care a avut loc agresiunea, dar și după comiterea faptei, totul pe baza înregistrărilor video făcute cu ajutorul camerelor de supraveghere de la instituțiile publice și obiectivele economice din Suceava. Doar că botoșăneanul a fost capturat abia pe 30 iulie, el fiind cazat la o pensiune turistică din municipiul Iași. Reținut, el a refuzat inițial să facă declarații, după care a cerut să fie audiat recunoscând că a intrat în apartament cu intenția de a sustrage bunuri din interior. Odată ce a ajuns în dormitor, a precizat el, a comis agresiunea sexuală din cauza pornirilor sale instinctuale, după care, conștientizând cele petrecute, a plecat din locuință.

Sunt date că Zeno se apucase într-adevăr de furturi în perioada în care a comis agresiunea sexuală de la Suceava.

 

10 ani pentru fapta de la Suceava, 10 pentru viol în Italia

Arestat și trimis în judecată, el a recunoscut și în instanță toate cele întâmplate. În urma procesului, botoșăneanul a primit o pedeapsă de 9 ani de închisoare pentru agresiune sexuală, un an pentru corupere sexuală a minorilor și 2 ani pentru violare de domiciliu, care au fost contopite, rezultând în final pedeapsa totală de 10 ani de detenție. Judecătorii suceveni au constatat că infracțiunile comise au fost săvârșite în stare de recidivă postcondamnatorie, raportat la pedeapsa de 10 ani închisoare pronunțată de Tribunalul din Cagliari, pentru viol. Prin urmare, instanța a dispus adăugarea acestei condamnări la cea pentru agresiunea sexuală de la Suceava, Zeno Irinel Havârneanu alegându-se în final cu o pedeapsă rezultantă de 20 de ani de închisoare.

În momentul în care a fost capturat, asupra lui Zeno au fost găsiți și 14.687 de lei, bani care au fost indisponibilizați, provenind cel mai probabil din furturi.

 

Pentru violul urmat de deces a fost închis din 2008 până în 2020

Istoricul infracţional al lui Havârneanu a început în 2006, când, eliberat din penitenciar, a urcat la volanul unei maşini, deşi nu avea permis de conducere, şi a fost prins de poliţişti. Ca să nu ajungă iar în puşcărie, bărbatul a fugit în Italia, unde a violat o tânără. A fost arestat, dar în momentul în care judecătorii au dispus eliberarea, el a fugit în Marea Britanie, unde a violat o altă femeie, agresiune soldată cu decesul victimei. Arestat și condamnat, el a stat închis în Anglia în perioada 2008 - 2016. În tot acest timp, el a figurat în urmărire internațională, fiind emise două mandate europene pe numele său, unul din partea autorităților italiene, iar celălalt din partea autorităților române. Asta pentru că procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au aflat că, înainte de a fugi în Italia, Zeno Irinel Havârneanu făcuse parte și dintr-o grupare de traficanți de persoane.

 

A ajuns în libertate pe fondul unui cumul de factori

Transferat în 2016 în România, printr-un decret al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Zeno Irinel Havârneanu a mai executat trei ani de detenție pentru violul urmat de moartea victimei și a fost eliberat condiționat la începutul lui 2020. Atunci, el urma să fie extrădat în Italia pentru a executa pedeapsa dictată de Tribunalul din Cagliari. În acest sens, el chiar fusese arestat în Timișoara, în februarie 2020, doar că, pe fondul pandemiei de coronavirus, autoritățile italiene nu l-au mai preluat și au cerut ca acesta să execute pedeapsa în România. Doar că pentru acest lucru era nevoie de un alt proces, iar Zeno Irinel Havârneanu a fost eliberat de sub puterea mandatului european emis de italieni. Acest lucru a fost speculat la maxim de botoșănean care, văzându-se din nou în libertate, a comis agresiunea sexuală din Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 20 de ani de închisoare pentru individul care a agresat sexual o fetiță din Suceava.
 Vizualizări articol: 3505 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
20 de ani de închisoare pentru individul care a agresat sexual o fetiță din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei