Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 63 (7675)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Criză profundă

Neplătiți de două luni, minerii de la Crucea amenință cu greva

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tensiuni în creștere la mina de uraniu de la Crucea, unde posibilitatea declanșării unei greve generale este tot mai mare. Și asta pentru că oamenii nu și-au mai primit salariile de două luni, mai exact din 20 ianuarie 2021. Și nu sunt singurele probleme pe care le întâmpină cei circa 300 de angajați ai Sucursalei Crucea a Companiei Naționale a Uraniului (CNU). Aceștia nu au mai încasat de un an de zile suplimentul alimentar antidot, în valoare de 30 lei/zi, așa cum prevede contractul colectiv de muncă aflat în vigoare și în acest moment. Minerilor li s-a promis că în jurul datei de 15 martie le vor fi achitate măcar o parte din restanțele salariale și cele care s-au adunat de la suplimentul antidot, dar până ieri au rămas doar cu promisiunile.

Gabriel Farnaș, liderul Sindicatului Exploatare și Preparare Uraniu, a explicat că presiunile și tensiunile sociale sunt foarte mari după ce oamenii s-au săturat de promisiuni. ”Oamenii sunt la limita posibilităților de subzistență, nu au bani pentru traiul de zi cu zi sau pentru a-și întreține copiii. Stau de două luni fără nici un leu, iar mai grav este că nimeni nu poate garanta că își vor putea primi drepturile zilele următoare. Am discutat cu colegii mei și pot spune că nu exclud nici o formă de protest legală, inclusiv greva. Am trimis mai multe notificări atât la conducerea Ministerului Energiei, cât și la cea a Companiei Naționale a Uraniului, astfel încât situația este cunoscută de cei care trebuie să ia deciziile”, a arătat Gabriel Farnaș.

Potrivit unor surse, dacă până la finalul acestei săptămâni nu se vor achita măcar o parte din restanțele financiare adunate, începând de luni minerii vor înceta lucrul și vor intra în grevă pe timp nelimitat.

 

Primăria Ostra a blocat conturile Companiei Naționale a Uraniului

Datoriile Companiei Naționale a Uraniului nu sunt doar către propriii angajați, ci și față de o serie de unități administrativ-teritoriale. Cele mai mari datorii sunt față de Primăria Crucea, de circa 600.000 de lei, iar la Primăria Ostra datoriile au ajuns la 75.000 de lei. La Ostra, datoriile s-au acumulat prin neplata impozitelor începând din 2019 și până în prezent. De altfel, Ioan Oros, primarul din Ostra, a anunțat că a blocat conturile CNU pentru recuperarea datoriei. ”Am avut Curtea de Conturi în control, care ne-a cerut să recuperăm datoriile. Din acest motiv, în urmă cu două săptămâni am blocat conturile CNU, dar până în prezent nu am reușit să recuperăm nici un leu”, a precizat Ioan Oros.

Minele de la Crucea și Botușana din care se extrage uraniu își trăiesc ultimii ani de viață. Compania Națională a Uraniului a început pregătirile pentru a închide cele două exploatări, sens în care a depus la Agenția pentru Protecția Mediului Suceava o solicitare de emitere a acordului de mediu pentru proiectul ”Planul de încetare a activității pentru zăcământul Crucea-Botușana”. Acest plan are o durată de 5 ani și prevede începerea lucrărilor de conservare-ecologizare și exploatarea până la epuizarea zăcământului.

Impactul social prin închiderea celor două exploatări putea fi evitat prin deschiderea unei noi mine. Prospecțiunile efectuate în urmă cu mai mulți ani au arătat că în zona Tulgheș-Grințieș există un zăcământ important de uraniu, numai că statul român nu a făcut nici un efort pentru a deschide această nouă exploatare, în paralel cu operațiunea de închidere a minelor de la Crucea și Botușana. Practic, activitatea mineritului în acest domeniu a fost abandonată deliberat, și asta pentru a permite aducerea din străinătate a uraniului indispensabil pentru funcționarea reactoarelor nucleare de la Cernavodă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Neplătiți de două luni, minerii de la Crucea amenință cu greva.
 Vizualizări articol: 1848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Neplătiți de două luni, minerii de la Crucea amenință cu greva5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei