Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 59 (7671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situație complicată

Un silvicultor condamnat la aproape 5 ani de închisoare, trimis în judecată într-un nou dosar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei au trimis în instanță zilele trecute un dosar în care vor fi judecați trei inculpați, pentru infracțiuni legate de fals intelectual, complicitate la fals intelectual și neglijență în serviciu. Atrage atenția numele lui Silviu Nicușor Monor, inginer silvic, șef de district în cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei, suspendat din funcție de câțiva ani, după ce a fost pus sub acuzare într-un prim dosar în care a încasat o condamnare de 4 ani și 11 luni de închisoare, însă sentința nu este definitivă, dosarul fiind acum pe rolul Curții de Apel Suceava.

Noile acuzații față de Monor sunt de fals intelectual și neglijență în serviciu, după ce ar fi aplicat o amendă abuzivă.

 

Condamnat în dosarul tăierilor ilegale prin înscenarea unor calamități

Silviu Nicușor Monoreste condamnat la prima instanță în dosarul tăierilor ilegale de arbori prin înscenarea unor calamităţi naturale. Nouă inculpaţi au fost trimişi în judecată, printre ei şi patru angajaţi ai Ocolului Silvic Vatra Dornei.

Creierul afacerii ilegale este considerat omul de afaceri Mirel Mihai Bulughiană, administratorul societăţii Green Forest SRL Vatra Dornei, cel care şi-ar fi pus subalternii de la firmă să smulgă arborii şi apoi să-i taie efectiv. Un alt rol important în activitatea infracţională l-ar fi avut şeful de district silvic Silviu Nicuşor Monor, acuzat de o serie întreagă de infracţiuni, în directă legătură cu afaceristul Bulughiană.

Inginerul silvic Silviu Nicuşor Monor a fost trimis în judecată pentru foarte multe infracţiuni, legate de complicitate la tăiere, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, favorizarea făptuitorului, influenţarea declaraţiilor sau fals intelectual. Succint, inginerul silvic este acuzat că a facilitat tăierile dispuse pe Bulughiană prin marcarea unor arbori în lipsa cererii de marcat de către persoana îndreptăţită. Celelalte infracţiuni sunt legate de încercarea ulterioară de a da o aparenţă legală tăierilor şi de tocmirea martorului mincinos. Pedeapsa rezultantă în cazul silvicultorului, stabilită de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, este de 4 ani și 11 luni de închisoare. Dosarul se află acum pe rolul Curții de Apel Suceava, pentru o sentință finală.

 

Acuzat că a aplicat o amendă unui om care nu era de față și nu avea nici o legătură cu respectiva contravenție 

Revenind la noua trimitere în judecată, faptele par mărunte, cel puțin raportat la primul dosar.

În martie 2015, inculpatul, în calitate de inginer silvic, a efectuat un control într-o partidă din comuna Dorna Arini, după care a întocmit un proces-verbal de amendare a unui angajat al unei societăți, consemnând că respectivul ”a executat fără aprobare un drum de tractor în afara traseelor aprobate”. Amenda aplicată a fost de 800 de lei, iar în ziua constatării cel sancționat ar fi achitat 200 de lei. Toate bune și frumoase, doar că din probatoriul administrat a rezultat că persoana sancționată contravențional nu a lucrat niciodată în partida respectivă, nefiind prezentă la întocmirea procesului-verbal de contravenție, iar semnătura din dreptul rubricii contravenient nu îi aparține.

Din cercetări a rezultat că inginerul silvic a fost ajutat la încheierea în fals a procesului-verbal de către ceilalți doi inculpați, unul comunicându-i celuilalt datele personale ale persoanei care nu era acolo, iar celălalt oferind datele silvicultorului care, susțin procurorii, a întocmit în fals procesul-verbal, știind că persoana nu este de față și nu a comis contravenția respectivă.

Pe lângă Silviu Nicușor Monorau mai fost trimiși în judecată inculpații Virgil Mandu și Ștefan Candrea. Ultimul a mers pe procedura recunoașterii și i s-a stabilit pedeapsa de 8 luni închisoare, cu amânarea aplicării pe un termen de încercare de 2 ani de zile.    

Dosarul a fost instrumentat de polițiștii de la Secția 15 Rurală Vatra Dornei, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe  lângă Judecătoria Vatra Dornei.

Dosarul în care sunt judecați cei trei este înregistrat pe rolul Judecătoriei Vatra Dornei. Silviu Nicușor Monorva fi judecat pentru infracțiunile de fals intelectual și neglijență în serviciu.

Inculpații se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un silvicultor condamnat la aproape 5 ani de închisoare, trimis în judecată într-un nou dosar.
 Vizualizări articol: 3146 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Un silvicultor condamnat la aproape 5 ani de închisoare, trimis în judecată într-un nou dosar5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei