Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 feb 2021 - Anul XXVI, nr. 33 (7645)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Date concrete

Tăierile ilegale din pădurile statului aflate în administrarea Direcției Silvice au ajuns la cel mai scăzut nivel

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tăierile ilegale de material lemnos din pădurile statului aflate în administrarea Direcției Silvice Suceava au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani. Potrivit datelor statistice, în cursul anului 2020 prin tăieri ilegale s-au scos din păduri 2.435 mc de material lemnos, de peste 5 ori mai puțin față de 2011, când volumul tăierilor ilegale era de 13.189 mc.

”Volumul tăiat ilegal raportat la 100 de ha este de 0,70 mc. Dacă e să facem o comparație cu volumul rezultat din creșterea medie anuală, care este de 800 mc, și comparăm cu tăierile ilegale de anul trecut rezultă că aceste tăieri necontrolate reprezintă 0,001% din volumul de creșteri anuale. Dacă e să ne raportăm la hectar, aceste tăieri ilegale reprezintă doar 0,00001%. Chiar și așa, obiectivul nostru este acela de a elimina tăierile ilegale sau de a le reduce la volume și mai mici”, a arătat George Celsie, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Suceava.

În acest moment, Direcția Silvică Suceava are în administrare o suprafață totală de 341.577 ha, din care 272.000 ha sunt proprietatea statului român, iar diferența este a altor proprietari, cum ar fi de exemplu primării. Practic, din totalul de aproximativ 450.000 ha de pădure care există în județ, statul român este proprietar pe 60% din suprafață. De altfel, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Suceava a menționat că în ultimii 20 de ani suprafața de pădure care aparține statului român a rămas relativ constantă, fără a se putea vorbi de defrișări masive.

”Marea problemă cu care ne confruntăm sunt doborâturile generate de fenomene naturale, respectiv de vânturile extrem de puternice. Anul trecut am avut doborâturi în masă pe 53 de hectare, dar și arbori puși la pământ de vijelie în mod dispersat. În total, vorbim de o cantitate de 183.000 mc de material lemnos”, a explicat George Celsie.

Comparativ cu anul 2016, doborâturile de anul trecut au fost la un nivel scăzut. În urmă cu 5 ani, pe raza Ocolului Silvic Broșteni au fost puse la pământ de vântul puternic, în doar câteva ore, nu mai puțin de 588 ha de pădure în masă, plus alte peste 100 de hectare în mod dispersat, rezultând 217.000 mc de masă lemnoasă.

”În urma acestor doborâturi singura soluție pe care o avem la îndemână este plantarea de arbori, care sunt monitorizați și înlocuiți acolo unde se constată că nu au rezistat sau nu s-au adaptat condițiilor. De altfel, anual Direcția Silvică Suceava regenerează în medie 970 de hectare, la care se adaugă regenerările naturale, media în acest caz fiind de 867 ha. În total, suprafața regenerată anual este, în medie, de 1.840 ha”, a mai spus George Celsie.

El a mai explicat că Direcția Silvică Suceava nu mai face tăieri rase decât în situații excepționale, de exemplu unde se constată probleme vizibile de creștere sau unde pădurea trebuie înlocuită. În orice condiții, cantitatea de masă lemnoasă care a fost exploatată anual s-a mișcat în jurul cifrei de 1,5 milioane mc, în această cantitate fiind incluse și doborâturile.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăierile ilegale din pădurile statului aflate în administrarea Direcției Silvice au ajuns la cel mai scăzut nivel.
 Vizualizări articol: 386 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăierile ilegale din pădurile statului aflate în administrarea Direcției Silvice au ajuns la cel mai scăzut nivel0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei