Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 feb 2021 - Anul XXVI, nr. 31 (7643)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Populație în creștere

Urșii, o problemă tot mai greu de gestionat în Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ursul este cel mai mare animal care trăiește în pădurile din Bucovina, iar în ultimii ani populația s-a înmulțit extraordinar de mult. Specialiștii Direcției Silvice Suceava, prin vocea lui George Celsie, șef Birou Vânătoare și purtător de cuvânt al instituției, spun că s-a ajuns în această situație după ce legea vânătorii intrată în vigoare în urmă cu câțiva ani este extrem de restrictivă în ceea ce privește împușcarea acestui animal. Mai exact, ursul poate fi vânat doar cu autorizații speciale și doar dacă se consideră că prezintă un pericol iminent pentru o comunitate. În rest, cel mai mare animal din pădurile noastre nu poate fi vânat sub nici o formă.

În acest fel, s-a ajuns în prezent ca populația de urși să fie mult mai mare decât ar fi cazul. Potrivit unor studii realizate de specialiști în domeniu, un urs are nevoie de o suprafață de 1.000 de hectare. Situația în teren stă cu totul altfel, iar pe cele 23 de fonduri de vânătoare gestionate de Direcția Silvică Suceava numărul exemplarelor de urs este de 2,5 ori mai mare, în unele cazuri cifra fiind cu mult peste medie. Mai exact, în loc de 103 urși, pe fondurile de vânătoare ale silvicultorilor suceveni trăiesc 250 de astfel de animale. Aceste date sunt de la finalul lui 2020 și indică o creștere cu 17 urși față de finalul anului 2019. Datele sunt valabile doar pentru cele 23 de fonduri de vânătoare ale Direcției Silvice, cu mențiunea că în județul Suceava există 71 de astfel de zone.

 

  • La Broșteni, de la 29 de urși în 2011 s-a ajuns la 69 de exemplare la finalul lui 2020

 

Pentru că vânătoarea la urs a fost interzisă, populația s-a mărit într-un ritm accelerat. De exemplu, în zona Iacobeni în loc de 5 urși, cât ar fi cazul să trăiască într-o anumită zonă, acum sunt 40 de exemplare, din care 8 ursoaice care au împreună 14 pui. În mod inevitabil, în câțiva ani populația de urși de aici își va mări efectivele, mai ales că durata de viață a unui astfel de animal este, în medie, de 30 de ani în sălbăticie. Și la Broșteni, într-o zonă pe care ar trebui să existe 6 urși s-a ajuns acum să fie 25 de animale, iar două dintre ursoaice au câte 3 pui, ceea ce înseamnă posibilități de înmulțire multiplicate. Pentru Broșteni, datele existente în ultimii 10 ani sunt elocvente vizavi de modul în care a crescut populația de urși. Mai exact, pe întreaga suprafața gestionată de Ocolul Silvic Broșteni, în cursul anului 2011 existau 29 de urși, în 2014 populația a ajuns la 40 de exemplare, în 2017 erau 55 de urși, pentru ca la finalul anului trecut să fie înregistrate 69 de exemplare de urși.

George Celsie a explicat că sunt două variante pentru ca urșii să își procure hrană: fie migrează în alte păduri, unde există deja alți urși, fie coboară în comunitățile umane, unde vor ataca animalele domestice, poate chiar și oamenii.

”Aici vorbim de o lege a naturii. Mai exact, supraviețuiește cine este cel mai puternic. Ursul dominant îi va alunga pe ceilalți mai slabi, care pentru a-și face rost de hrană vor pleca în altă parte. Or, nici una din cele două variante nu este sustenabilă pentru viitor. Singura soluție este revenirea la legislația din 2016 și reautorizarea vânării urșilor etapizat, pentru ca într-o perioadă de câțiva ani să se ajungă la efectivele optime”, a arătat șeful Biroului Vânătoare din cadrul Direcției Silvice Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urșii, o problemă tot mai greu de gestionat în Bucovina.
 Vizualizări articol: 962 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Urșii, o problemă tot mai greu de gestionat în Bucovina0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei