Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 feb 2021 - Anul XXVI, nr. 28 (7640)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Stop diletantismului

Familia unui silvicultor sucevean, pusă în pericol de afirmațiile iresponsabile ale unui așa-zis “activist de mediu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

“Drumul spre iad este pavat cu intenţii bune”, iar vorbele aruncate fără responsabilitate pot face enorm de mult rău. Printr-o astfel de situație trece zilele acestea un tânăr silvicultor sucevean, a cărui familie a devenit brusc ținta atacurilor și amenințărilor unor indivizi care confundă preocuparea pentru mediu (și aceea interpretată după cum le convine) cu acțiuni extremiste.

Singura “vină” a silvicultorului, inginer în cadrul Ocolului Silvic Mălini, a fost că, fiind solicitat să calculeze cantitatea de masă lemnoasă dintr-un transport reclamat ca fiind ilegal de un autointitulat “activist de mediu”, a cubat conform normativelor în vigoare, așa cum a învățat în anii de facultate.

Rezultatul, o depășire de 3,26 metri cubi, la un tir încărcat cu zeci de metri cubi de rășinoase, l-a nemulțumit pe “activistul de mediu”, Sorin Tofan, care ar fi vrut să aibă parte de o “captură” mult mai spectaculoasă.

De altfel, pentru că “silvicultura nu e farmacie”, adică nu se poate calcula totul la miligrame, chiar legislația prevede o marjă de eroare de +/- 4% la evaluarea masei lemnoase.

Problema e că “activistul”  a ales să își verse nemulțumirea pe un om care și-a îndeplinit îndatoririle de serviciu, expunându-l pe el și familia sa atât unor mari presiuni morale și sociale, ba chiar și la pericole fizice.

Mai exact, transformat și în “judecător”, Sorin Tofan a și dat o sentință de vinovăție pe pagina sa de Facebook, postând o imagine cu familia tânărului silvicultor, cu legătură directă către pagina de socializare a acestuia, cu mesajul: “Avem în imagine pe unul din Inginerii Silvici Mălini, care a luat parte la mușamalizarea transportului de Sâmbătă dimineață! Ne dorim ca el să nu mai îmbrățișeze corupția, și să își facă familia mândră de el! Ce ați făcut sâmbătă a fost bătaie de joc! Rușine!”.

(N.R. - diacriticele ne aparțin, greșelile gramaticale nu!).

Ce a urmat e lesne de închipuit, mai ales că unii confundă libertatea de exprimare cu libertatea de a jigni, amenința, împroșca cu noroi și dejecții, cu revărsarea tuturor frustrărilor personale, fără a ține cont vreun moment de răul pe care îl fac. Unii nu s-au mulțumit doar să comenteze acolo, ci l-au asaltat pe tânărul silvicultor și pe pagina sa de Facebook, cu comentarii răutăcioase la pozele cu soția și copiii acestuia, inclusiv cu mesaje amenințătoare, încât, de nevoie, acesta a închis-o cu totul, să înceteze calvarul.

 

“Opriți măcelul până nu e prea târziu!! Ajunge!!”

 

În apărarea tânărului asaltat de injurii și amenințări a venit un om cunoscut pentru profesionalismul său, consilierul județean Tudor Plăcintă, care a făcut apel la calm și rațiune, solicitând să înceteze această practică a atacurilor la persoană și mai ales la familie, precum și a “sentințelor” date pe Facebook:

“Astăzi, în ziua în care România implementează cel mai avansat sistem de urmărire a lemnului din lume, un tânăr inginer silvic și familia lui au trăit clipe groaznice. Familia lui, soția și cei doi copilași, au fost expuși pe nedrept într-o postare a unui cetățean nemulțumit. Între timp postarea a fost ștearsă, dar răul a fost făcut. Marius este absolvent al USV și printre cei mai buni. A nimerit în mijlocul unui război despre care nu a învățat la școală. Silvicultorul, ca și medicul, polițistul, pompierul sau soldatul, nu sunt live pe facebook când își fac treaba și nici nu trebuie. Societatea civilă poate reacționa oricum și oricând, în limitele legii. Din păcate uneori nu există limite și civismul se transformă în extremism sau mai rău. Parcă seamănă prea izbitor scenariul cu cel de la Revoluția televizată din '89. Teroriștii, hoții, eroii sau huliganii sunt amestecați, totul e transmis LIVE, instituțiile statului parcă sunt paralizate, toată lumea se pricepe la toate, școala absolvită e doar pentru diplomă, baza științei e <părerea mea> și mult haos, TOTUL ÎN ONLINE. În acest context cred că se potrivește îndemnul gen. Militaru, rostit la Revoluție : <Opriți măcelul până nu e prea târziu!! Ajunge!!>”

Mesajul său a fost preluat de sute de persoane, care i-au dat dreptate, inclusiv de către președintele Federației sindicatelor din Silvicultură, Silviu Geană, care a adăugat:

„AȘA NU SE MAI POATE! Statutul personalului silvic modificat și completat prin Legea nr. 234/2019 reglementează faptul că:

<Personalul silvic și membrii familiei acestuia au dreptul la protecție din partea structurilor specializate ale statului față de amenințările sau violențele la care sunt și/sau ar putea fi supuși ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acesta>. Solicităm structurilor specializate ale statului să-și facă datoria! Până nu este prea târziu!”

 

“Este inadmisibil să aduci atingere vieții private, demnității oricărei persoane, dreptului la protejarea reputației”

 

De altfel, și alți oameni care văzut mesajul au semnalat “derapajul” de pe rețelele de socializare:

„Este inadmisibil să aduci atingere vieții private, demnității oricărei persoane, dreptului la protejarea reputației, din dorința acerbă de a te face cunoscut pe rețelele de socializare( prin live-uri) și a te erija în apărătorul tuturor celor ce iubesc mediul înconjurător. Libertatea de exprimare nu poate prejudicia viața privată și de familie, dreptul la imagine, onoare, demnitate. Este consacrată de Constituție, dar are limitările sale”.

Postarea “activistului”, pentru care poate fi dat în judecată, a dispărut, silvicultorul “aruncat în groapa leilor” și-a închis cu totul pagina, să înceteze grozăveniile, dar răul făcut rămâne, chiar dacă nu mai e online, ci în suflet.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Familia unui silvicultor sucevean, pusă în pericol de afirmațiile iresponsabile ale unui așa-zis “activist de mediu”.
 Vizualizări articol: 625 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Familia unui silvicultor sucevean, pusă în pericol de afirmațiile iresponsabile ale unui așa-zis “activist de mediu”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei